Interviu cu Mihaela Dubălaru
Fondator, Think Smart Accounting
Contribuim la succesul clienților noștri
Care sunt principalele calități ale echipei Think Smart Accounting?
Principala calitate spre care aspirăm în mod constant este performanța, care este, cu certitudine, cea mai importantă pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat în orice domeniu, mai ales în cel al serviciilor de contabilitate. Suntem o echipă de profesioniști competenți, dedicați și responsabili, care acordă o mare valoare eticii și deontologiei profesionale. Aceștia lucrează împreună cu integritate și respect, aducându-și contribuția în beneficiul clienților noștri, antreprenori, prin cunoștințe temeinice, o înțelegere clară a principiilor aplicabile în profesia contabilă, experiență relevantă în practică în diverse domenii de activitate, onestitate, adaptabilitate la schimbări, o bună înțelegere a reglementărilor legale, învățare continuă, capacitate de decizie obiectivă, atenție la detalii, capacitate organizatorică a documentelor și sarcinilor, abilități de comunicare eficientă cu toți colegii, managementul și clienții, atât în scris, cât și verbal.
Membrii echipei noastre lucrează împreună într-o manieră guvernată de respect, apreciere, responsabilitate comună și efort colectiv, fapt ce conferă adaptabilitate la cerințe noi, armonie și soluționări creative pentru situații complexe. Într-un mediu solidar, construim performanța prin eforturi comune, care se reflectă în servicii de înaltă calitate și contribuind astfel la succesul clienților noștri.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Care sunt cele mai solicitate servicii?
Cele mai solicitate servicii sunt cele de contabilitate, acest domeniu fiind și obiectul principal de activitate al societății noastre. Totodată, sunt solicitate și servicii de salarizare și resurse umane, consultanță contabilă și fiscală pentru o bună înțelegere a multor aspecte ce țin de impactul măsurilor fiscale și al modificărilor legislative asupra mediului de afaceri, în special pentru activitățile desfășurate de clienții noștri. Una dintre necesitățile mediului de afaceri este optimizarea taxelor prin mijloacele legale fiscale în vigoare, actualizate în timp real.
Cum apreciați colaborarea dintre contabili și ANAF?
Colaborarea cu ANAF este, în general, benefică. Totuși, individualizarea informatică din perspectiva comunicării standardizate ar putea fi îmbunătățită prin comunicare directă cu profesioniștii contabili, din partea inspectorilor, atunci când solicitările din spațiul virtual privat necesită completări sau se pot soluționa mai ușor și mai rapid dacă se clarifică aspecte minore privind documentațiile transmise pentru soluționarea unor spețe. Timpul de așteptare pentru răspunsuri edificatoare sau soluționări este mare și clarificările directe telefonic sau prin intermediul inspectorilor din cadrul instituțiilor ar ușura procesul de soluționare al unor situații. Uneori, suntem contactați direct pentru clarificări cu privire la completarea documentațiilor necesare soluționării unor spețe, sau la modul de transmitere al unor solicitări în spațiul virtual privat. Pentru contribuabilul antreprenor care dorește clarificări direct la sediul instituțiilor fiscale, este mai complicat, acesta fiind îndrumat să adreseze orice solicitare în spațiul virtual privat, cu utilizarea căruia nu sunt obișnuiți.
Din ce sectoare economice provin clienții dumneavoastră? Ce strategie aveți pentru atragerea altor clienți?
Antreprenoriatul în România este o reală provocare, într-o perpetuă dinamică, necesitând resurse de adaptabilitate inepuizabile la schimbările legislative aplicabile în termen scurt, o bună cunoaștere a concurenței și a pieței, criterii clare de diferențiere față de competitori, și confruntându-se în prezent cu instabilitate economică. Economia este supusă unor reale incertitudini și fluctuații care pot afecta predictibilitatea și dezvoltarea pe termen lung. Într-un domeniu cu o concurență acerbă, unde criteriul de selecție al clientelei și măsura valorii sunt inevitabil influențate de tarifele practicate, antreprenorii sunt adesea constrânși să privească acest parteneriat mai ales din perspectiva unui cost scăzut. Este necesară îmbunătățirea serviciilor oferite, dezvoltarea profesională continuă, adaptabilitatea și perseverența, pentru a oferi servicii competitive la tarife rezonabile, având în vedere necesitatea angajării de forță de muncă calificată și dezvoltarea de colaborări eficiente cu alți antreprenori din domeniu.
Ce credeți că ar trebui să facă Executivul pentru a moderniza administrația, a reduce birocrația și a stimula mediul de afaceri?
Digitalizarea în domeniul nostru de activitate prin existența spațiului virtual privat este un aspect important care ajută până la un punct procesul de declarare și evidență a situațiilor fiscale. Din păcate, uneori serverele care susțin aceste resurse înmagazinează un volum enorm de informații și, în anumite perioade, pot exista dificultăți de funcționare. Același site/server trebuie să susțină atât declarațiile fiscale întocmite de profesioniștii contabili, cât și sistemele de e-factură, e-transport, e-sigiliu, etc. Unele instituții încă preferă prezența fizică, iar altele, deși sunt digitalizate, răspund cu întârziere și nu oferă clarificări suplimentare care ar ajuta procesele de lucru. Răspunsuri individualizate în platformă digitalizată sau contactarea telefonică a profesioniștilor pentru soluționarea mai rapidă a unor procese declarative sau pentru clarificarea eventualelor neconcordanțe ar fi de mare ajutor. Mediul de afaceri ar avea de câștigat dacă procesul declarativ și comunicarea cu instituțiile statului ar fi simplificate, astfel încât antreprenorii să nu fie vitregiți de lipsa timpului necesar consultanței valoroase oferite în timp real.
Cum vedeți evoluția antreprenoriatului în țara noastră, ținând cont de nivelul nostru actual și de nivelul la care au ajuns statele din Europa Centrală?
Antreprenoriatul a cunoscut o creștere dinamică și semnificativă în perioada postcomunism, însă există un decalaj considerabil față de majoritatea țărilor din Europa Centrală. Unul dintre motivele care determină antreprenorii să încerce dezvoltarea unei afaceri proprii este costul redus al înființării unei societăți. Țara noastră dispune încă de forță de muncă calificată, deși este de remarcat faptul că, în ultimii ani, calificarea pe piața muncii a scăzut considerabil, antreprenorii găsind cu mai multă greutate personal potrivit pentru activitățile desfășurate. Un alt avantaj îl constituie accesul la finanțare din partea băncilor comerciale prin credite acordate după doar 2-3 ani de funcționare, fonduri pentru start-up-uri și IMM-uri, granturi, facilități fiscale și consultanță gratuită la nivel guvernamental. Totuși, față de țările din Europa Centrală, educația antreprenorială este la un nivel mai scăzut în România, nu există o cultură antreprenorială de lungă durată, iar educația se realizează individual, antreprenorul fiind nevoit să se adapteze pe parcurs.
Cum găsiți echilibrul între viața personală și cea profesională? Ce lucruri aduc bucurie în viața dumneavoastră, în afară de profesie?
Găsirea echilibrului între viața personală și cea profesională este o provocare în acest domeniu de activitate, dar este esențială pentru o viață sănătoasă și împlinită. Stabilind obiective realiste și priorități, reușim, din ce în ce mai greu, ce-i drept, să alocăm timp și activităților personale. Solicitând ajutor pentru sarcinile mai complexe, delegând sarcinile de rutină și concentrându-ne pe câte una, folosind soluții tehnice pentru eficientizarea activităților, găsim metode eficiente pentru a evita muncă suplimentară și pentru a acorda colegilor și managerilor timpul necesar odihnei. Personal, îmi plac călătoriile alături de familie și prieteni, iar bucuria mea este să petrec timp cu fiul meu, Eduard, care este acum un adolescent în pragul maturității și studiază arte la Liceul Tonitza. Adorăm călătoriile, mai ales în țările cu obiective turistice relevante pentru artă.