Articol de Dr. Mihaela Mocanu, avocat, autor al cărții Franciza, francizarea. Ghid practic
Mihaela Mocanu este autor al volumului „Franciza, francizarea” – ajuns la ediția a 3-a și care se adresează publicului larg, fiind un ghid util tuturor celor interesați de felul în care se lucrează în cadrul unei francize. Ghidul practic „Franciza, francizarea” este un veritabil dicționar explicativ al francizei.
Mihaela Mocanu este avocat în Baroul București, având o experiență profesională de peste 20 de ani și doctor în drept al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a susținut public în anul 2007 teza cu titlul “Contractul de franciză”.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Mihaela Mocanu a publicat numeroase articole în domeniul francizei și al pieței de artă și este și redactor-șef al Revistei Române de Drept al Afacerilor.
Franciza este modelul de business care și-a demonstrat eficiența, în peste un secol de existență în SUA și Europa, înregistrând rezultate răsunătoare, eșecul în franciză fiind pe cât de rar, pe atât de predictibil pentru specialiști.
Concret, franciza este nu doar o afacere, ci și un pachet comprehensiv de consiliere și asistență cu privire la toate aspectele unei afaceri viabile: know-how – manual operațional, cu proceduri, procese de avizare, standarde de implementare la nivel operațional, inclusiv cele de marketing și comunicare, contacte și contractele necesare.
Ce se cumpără achiziționând o franciză? Timp. Francizatul obține informație despre ceva ce este deja optimizat; francizatul nu trebuie să mai treacă prin ce a trecut francizorul de la debutul activității sale, prin toate experiențele ilustrate prin „tot pățitul e priceput”. Ceea ce îi economisește timp și, desigur, bani – aceasta, dacă suma este corectă (!).
Un alt avantaj al francizei este dat de notorietatea mărcii francizorului, care îi va permite francizatului să câştige mult mai uşor o anumită cotă de piaţă. Chiar și atunci când marca nu este extrem de cunoscută – căci, nu-i așa, nimeni nu devine peste noapte McDonalds – eforturile constante ale francizorului de a promova marca sa la nivel național, multiplicate de prezența teritorială a francizaților, întipărește cu mai multă ușurință în ochii publicului imaginea mărcii, apoi denumirea ei, apoi identitatea de rețea.
Nu în ultimul rând, francizatul este şi rămâne independent în desfăşurarea activităţii, ceea ce îi asigură libertatea de acţiune necesară deciziilor sale de business – ceea ce aplică francizatul este „rețeta”, dar el nu devine în niciun fel subordonat francizorului. Cel mai evident semn al independenței este posibilitatea ca francizatul să stabilească prețurile pentru serviciile ori produsele comercializate, acestea neputând fi impuse de către francizor.
Franciza este vector de dezvoltare, atât pentru francizor, care astfel acoperă o arie teritorială extinsă – chiar și îndepărtată – prin intermediul francizaților săi, cât și pentru francizați, care, beneficiind de experiența deja acumulată de francizor și de asistența specializată a acestuia, ating rezultatele dorite mai ușor decât în cazul unui start-up obișnuit.
Francizorul trebuie să fie pregătit de la început să investească timp, să își dezvolte un departament destinat francizei, deci să instruiască personal în acest scop, să investească financiar în dezvoltarea reţelei de franciză. Aşadar, sunt foarte importante și eforturile pregătitoare.
Francizatul trebuie, la rândul său, să analizeze cu atenție activitatea în reţea, pentru a se convinge de măsura în care aceasta corespunde exigenţelor sale obiective, dar şi subiective.
În faza de implementare, francizorul este responsabil să se asigure, pe de o parte, că francizații selectați dețin calitățile necesare pentru a pune în aplicare sistemul său, apoi de a corecta și a completa instruirea inițială a fiecăruia dintre cei selectați – atât francizatul/ asociatul ori administratorul, cât și personalul acestuia. Asistența francizorului continuă apoi pe întregul parcurs al relației contractuale, acoperind toate aspectele desfășurării activității.
Membrii rețelei de franciză formează o comunitate ghidată și coordonată de către francizor. Regulile impuse de acesta se regăsesc în contractul de franciză, care reglementează în detaliu relațiile dintre părți, și manualul francizei, prin care francizorul transmite know-how-ul său. Având în vedere complexitatea francizei, și contractul care o pune în mișcare este special – izvorât din practica din domeniu, apoi reglementat legal, în unele state, precum este cazul României. Contractul propus de francizor ar trebui să fie el însuși un bun indicator că franciza este viabilă; la fel, întreaga documentație propusă de francizor în vederea comunicării informațiilor necesare către potențialul francizat.
Francizorul este deodată un antreprenor, un manager și un consultant, se ocupă de structurare, de planificare, de implementare, și face și verificarea permanentă – mecanismul de feed-back.
Reţete de succes universal valabile nu există, cum punctele nevralgice diferă de la o reţea la alta. În ghidul practic cu titlul „Franciza, francizarea” mi-am propus să subliniez aspectele pe care trebuie să le cunoască toți cei care vor să se dezvolte în acest domeniu.
În concluzie, o franciză viabilă este „un tată bogat”, în sensul cunoscutei sintagme, permițând valorificarea experienței francizorului într-o situație de win-win: francizatul are o garanție a succesului, iar francizorul dobândește parteneri direct interesați de bunul mers al rețelei.