joi, iulie 18, 2024

Interviul Ediției – Interviu cu Armand Domuța, General Manager, Restart Energy: Echipa foarte bună este cheia reușitei noastre

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Interviul Ediției

Interviu cu Armand Domuța

General Manager, Restart Energy

Echipa foarte bună este cheia reușitei noastre

Ce reprezintă în acest moment Restart Energy în ecosistemul energetic românesc?

Mă bucură întrebarea și mi se pare că este o ocazie foarte bună de a spune narativul din jurul companiei.

Când am înființat Restart Energy am avut în minte o singură misiune, mi-am dorit să schimb modul în care energia este tranzacționată și furnizată pe piața din România, monopolul pe care l-am găsit în piață în 2015. Un an mai târziu lansam prima franciză de energie din România, lucru care ne-a ajutat să câștigăm într-un singur an peste 10.000 de clienți din piața liberă. Totodată, deveneam primul furnizor de energie electrică din România care lansa instrumentele digitale de schimbare ale furnizorului, un proces care se desfășura 100% online, fără birocrație și fără deplasări inutile ale clienților noștri între sedii.

Am putea spune că am început Restart Energy dintr-o dorință puternică de a schimba narativul pieței de energie. Noi, eu și Renato Doicaru, partenerul meu, am avut de la început acest gând: să oferim societății și companiilor acces facil acompaniat de costuri rezonabile la surse de energie. Pentru că sunt antreprenor, înțeleg dinamica dezvoltării unei companii antreprenoriale în dezvoltarea liniilor de producție, gestionarea resurselor și cât de importantă este o componentă precum energia în acest proces și pe drumul antreprenorial și în cadrul unei economii sănătoase.

Sunt multe sectoare unde costurile asociate energiei sunt cele care de cele mai multe ori transformă o afacere cu potențial într-una la limita supraviețuirii. Ne-am dorit să schimbăm asta, să ne susținem partenerii, să rămânem fideli misiunii inițiale și pe măsură ce compania s-a mărit, având acum în jur de 250 de angajați să reușim să o transmitem întregii echipe Restart Energy.

Experiența noastră în domeniul energetic a început undeva în 2009, pe zona energiei regenerabile, în special pe segmentul fotovoltaic. Am construit cu mult dinamism, având direcții de dezvoltare clare și o echipă foarte bună, acesta consider că este cheia reușitei noastre, care în 2023 ne-a dus către un turnover de 60 de milioane de euro.

Am rămas loiali acești misiuni și dorinței noastre de a sprijini antreprenorii. Am luat decizii curajoase în momente cheie și ne-am concentrat întotdeauna pe livrarea de valoare adăugată partenerilor noștri.

Depunem toate eforturile necesare pentru a le înțelege business-urile și nevoile, de a le oferi cele mai bune soluții pentru energia de care au nevoie într-un context legislativ, fiscal și economic volatil. Anul trecut industria a înregistrat o scădere a consumului de energie, tocmai din cauza costurilor fluctuante. Restart Energy oferă partenerilor săi prin proiectele de energie regenerabilă predictabilitate și stabilitate în costuri și cel mai important, abilitatea de a-și atinge obiectivele de dezvoltare.

În acest moment aveme 3 linii de business: DOWNSTREAM, UPSTREAM și SERVICII.

Suntem organizați pe linii de business și avem o cultură anterprenorială puternică. Am investit mult în programe interne de organizare, în construcția unei culturi organizaționale deschise și în comunicarea internă.

Mă bazez foarte mult pe echipă și încerc să construiesc un management colaborativ, dinamic, accentuat pe beneficiile finale ale implementării proiectelor noastre. Orice proiect la Restart Energy începe cu întrebarea “De ce ne-ar alege clientul pe noi?“. Încercăm în fiecare clipă să gândim din perspectiva clientului.

Cred că tocmai această cultură m-a ajutat să construiesc o echipa atât de bună, care a rezonat cu valorile pe care Restart Energy le are la bază: centrarea pe client, transparență, etică și inovație.

Linia de furnizare de energie către clienții finali și cea de gaz s-au dezvoltat rapid, au cunoscut o creștere naturală organică. Înregistrăm pe aceste linii 80.000 de clienți, persoane juridice și fizice, tranformându-ne în unul dintre cei mai mari furnizori independenți de pe piața de energie.

În anul 2021 în piața de energie electrică și gaz au apărut o serie de factori care au distorsionat puternic evoluția pieței și ale căror efecte negative au fost resimțite de toți cei implicați: consumatori, furnizori, distribuitori și producători.

A fost un moment complicat pentru noi, dar ne-am concentrat pe soluții și am luat câteva decizii curajoase: am renunțat la serviciul de furnizare gaz, în mod asumat, și am decis să ne diversificăm activitatea. Am identificat o oportunitate importantă: nevoia clienților industriali de a produce energia proprie.

În Q4 2021 am înființat Divizia Restart Solar, parte a liniei de business Downstream. Proiectele noastre de tip EPC (inginerie, achiziţii şi construcţii) au ajuns acum la un număr de 127 și suntem încântați că avem un număr mare de parteneri pe care am putut să îi ajutăm să își optimizeze costurile cu energia. Pentru mulți dintre ei a însemnat stabilitate și posibilitatea de a se dezvolta.

Tot în 2021 intră în acționariatul companiei fondul de investiții american Tejas Capital Group, prin parteneriat cu Interlink Capital Strategies, o companie cu o istorie de peste 30 de ani de administrare de fonduri și soluții de finanțare, fondată de Neil Bush, membru al familiei Bush. Interlink acționează ca “delegated authority lender” pentru US EXIM Bank.

Tot în 2021 Restart Energy One (REO) vine cu o premieră, prima emisiune de obligațiuni verzi listată pe piața românească la Bursă de Valori București (BVB). Dimensiunea emisiunii: 3,2 milioane de euro.

Printr-un proiect de energie solară, o instalație solară cu opțiuni de stocare se pot economisi până la 100% din costurile cu energia, ceea ce este un ajutor imens pentru antreprenori.

Avem procese bine definite și oferim consultanță și suport în alegerea celei mai bune soluții de finanțare ale energiei regenerabile. Este o Divizie care a crescut mult pe parcursul anilor 2022 și 2023, iar acest an avem ca obiectiv dublarea celor 20,54 GW de energie produsă cu aceste sisteme.

Avem și o linie de distribuție de echipamente pentru instalatori, linie care crește puternic în acest început de an. Tot 2023 a adus și lansarea propriului brand de panouri solare.

Linia de business Upstream dezvoltă proiecte utility scale, de minim 50MW. În acest moment avem un pipeline aproximativ de 1 GW de proiecte. Cel mai mare proiect din acest pipeline are 500 MW. Capacitățile dezvoltate pe această divizie au un caracter ambivalent pentru noi. Anumite capacități vor fi construite și vândute către fonduri de investiții și jucători strategici, iar altele vor fi construite și operate intern de către Restart Enegy. Dezvoltarea acestor proiecte necesită o sincronizare perfectă între multe elemente: legal, tehnic și reglementare. Ne mândrim cu acest know how unic dezvoltat intern.

Prin ce se distinge compania dumneavoastră într-un segment de piață extrem de competitiv și riscant?

Nouă ne place competiția pentru că aduce diversitate și pentru că o piață competitivă aduce mai multe beneficii clientului final, este un driver important pentru inovație, iar inovația este parte integrantă din Restart Energy. De aceea credem cu putere că este utilă concurența.

Restart Energy a fost mereu fidelă misiunii sale, chiar și în momentele mai puțin bune, riscante, cum le-ai denumit, am acționat pe o linie fermă și curajoasă.

Cred că unul dintre elementele distinctive a fost viziunea companiei, direcția clară, inovația la nivel de business. Preferăm să extrapolăm această situație riscantă și să ne gândim la partenerii noștri care trec prin situații similare și să le oferim beneficii prin proiectele pe care le implementăm.

Totul stă în transformare, în schimbare și în adaptare.

În același timp am alături de mine una dintre cele mai bune echipe, competente, care a reușit să se adapteze rapid viziunii și care sunt motorul din spatele dinamicii Restart Energy.

Putem vorbi despre prețuri foarte bune atunci când vine vorba despre portofoliul Restart Energy. Noi acum lansăm un proiect de retail în zona de energie solară, proiect care va acorda acces rapid la kit-uri fotovoltaice cu finanțare și montaj incluse. Ne vom ține și aici promisiunea de a livra cele mai bune prețuri din piață.

Este un proiect dedicat consumatorului final, un proiect prin care acesta poate câștiga până la 80% economii cu energia și independența energetică.

Însă, subliniez, că adevăratul avantaj competitiv este chiar misiunea noastră: acces facil, costuri minime la energie!

Ce portofoliul de clienți aveți în prezent? Care este strategia companiei în atragerea de noi clienți?

Portofoliul actual este un mix între Small local, Big Local și Internațional.

Avem parteneri din toate zonele și industriile și o subdivizie de R&D (cercetare și dezvoltare) dedicată de Agrivoltaice care poate dezvolta proiecte extrem de interesante pentru antreprenorii agricultori.

Soluția implică fundamental instalarea modulelor fotovoltaice deasupra câmpurilor agricole. Panourile, susținute de o structură durabilă, sunt plasate strategic pentru a captura lumina solară în scopul producției de energie, în același timp creând un mediu armonios pentru prosperarea culturilor.

Restart Energy a încercat mereu să dezvolte noi linii de business, linii care să acopere diferite și variate nevoi ale consumatorilor.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toți clienții finali.

În ultimii 3 ani ați ajutat foarte mulți clienți să facă economii la energie, prin construcția și instalarea unor sisteme de generare a energiei fotovoltaice proprii. Ne puteți oferi câteva exemple?

Desigur, mai jos, regăsiți câteva proiecte realizate de echipa Restart Energy, tipuri de locații, valoarea investiției, puterea instalată și economia realizată / an.

Instalații fotovoltaice rooftop

Florea Grup – 5 locații industriale, 2 hoteluri

Putere instalată – 1.74 MW

Valoare investiție – 1.096.200 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 631 tone/an 

Economie realizată de client – 206.000 EUR/an 

Cottontex – 4 locații

Putere instalată – 1.14 MW

Valoare investiție – 783.996 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 370 tone/an 

Economie realizată de client – 233.638 EUR/an

Rekord – 2 locații

Putere instalată – 1.1 MW

Valoare investiție – 837.143 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 366 tone/an

Economie realizată de client – 207.100 EUR/an


Instalații fotovoltaice la sol:

Tehno Proenergy – 1 locație

Putere instalată – 1 MW

Valoare investiție – 944.055 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 155 tone/an

Economie realizată de client – 186.200 EUR/an

Cotnari – 1 locație

Putere instalată – 400 kW

Valoare investiție – 338.083 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 156 tone/an

Economie realizată de client – 99.000 EUR/an 

Killer – 1 locație

Putere instalată – 451,8 kW

Valoare investiție – 288.000 EUR

CO2 evitat în atmosferă – 155 tone/an 

Economie realizată de client – 60.762 EUR/an


De regulă, consumatorii se uită la preț, condiții de plată și durată într-un contract. Este suficient? Este bine sau nu pentru consumatori să-și schimbe furnizorul de energie?


Este o întrebare care cred că va avea multă relevanță în momentul în care actualul mecanism de compensare se va încheia și când vom reînvăța să “existăm” cu toții într-o piață liberă și concurențială. Dar voi încerca să răspund că să nu ocolesc răspunsul, sigur prețul și durata sunt întotdeauna importante. Cred însă că cel mai important este să ai un partener puternic alături, care nu doar îți vinde ceva dar care contribuie în mod activ la dezvoltarea afacerii tale prin sfaturi competente și care rămâne alături de ține și în vremurile dificile, nu doar în cele senine. Acest partener este Restart Energy.

În prezent România are peste 110.000 de prosumatori, care au o putere cumulată instalată de circa 1.400 MW, iar tendința este de creștere. Cum vedeți viitorul acestor prosumatori ținând cont de limitările din rețeaua Transelectrica și de lipsa stocării?

Este un segment nou, în continuă schimbare care evoluează foarte rapid. Nu există o soluție rapidă și eficientă, mai întâi atât noi, jucătorii privați cât și autoritățile de reglementare trebuie să fim deschiși și să învățăm și să acceptăm că nu le știm pe toate, iar soluția va veni dintr-un exercițiu nu foarte utilizat din păcate foarte mult în România, dialogul public privat. Nu vorbesc de cel formal de televiziune ci de cel consistent, implicat și onest care trebuie să existe pentru ca la final consumatorul să se bucure de cel mai bun cadru fiscal și de reglementare.

În opinia dumneavoastră, ce investiții în sectorul energetic sunt de maximă urgență?

Răspunsul este DA fără echivoc. Avem nevoie de investiții. În actualul context geopolitic este foarte important să alocăm resursele necesare pentru dezvoltarea sectorului energetic. Desigur, această dezvoltare trebuie să aibă în spate o strategie clar definită pentru că altfel rezultatul nu va fi cel așteptat. De aici vor rezulta și elementele pe care dorim să le construim ca piloni viitori pentru sectorul energetic național și european.

În România cred că prioritar este dezvoltarea rețelelor de transport, stocarea și exploatarea eficientă a potențialului solar și hidro dar și menținerea și dezvoltarea unui mix echilibrat de producție bazat pe resursele noastre interne, gaze naturale ieftine pentru tranziție și independența energetică prin know how nuclear pe termen mediu și lung. Este foarte important de reținut că ramura economiei care aduce cea mai valoare adăugată, industria are nevoie de energie curată la prețuri cât mai mici și predictibile pentru a putea concura într-o piață globală competitivă în care concurența industrială cea mai puternică din Asia și Statele Unite nu are, încă, costuri cu emisiile de CO2 la nivelul EU.

La final, vă rugăm un mesaj pentru autorități. Ce ar trebui să întreprindă pentru sectorul energetic, pentru ca România să aibă garanția independenței energetice?

Anul 2024 va fi unul complicat. Avem un context geopolitic complex dublat de faptul că la nivel național și nu numai urmează un an electoral. Mesajul meu pentru autorități este să ofere mediului privat predictibilitate, să aibă deschidere către un dialog onest și nu în ultimul rând să pună în capul fiecărei măsuri luate protejarea capitalului și a resursei umane. Aceste elemente vor asigura un cadru care va permite României să aibă resursele necesare pentru a construi un sector energetic robust și rezilient. Cred că actuala conducere de la ministerul Energiei are o viziune bună legat de ceea ce ar trebui făcut în energie în România, pe termen lung, cu focus pe energie regenerabilă și elementele de independență energetică și plus valoarea industrială (stocare, gaze și nuclear). Trebuie lucrat la comunicarea acestei viziuni către public și ceea ce va însemna implementarea ei pentru consumatori și investitori și desigur pusă în practică, cât mai eficient posibil.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Interviu cu Valentin Popescu, omul care inovează în marketing sportiv

Valentin Popescu este Sports Marketing Consultant la MVP Consultancy, o companie antreprenorială care oferă servicii de consultanță în afaceri:...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv