sâmbătă, septembrie 30, 2023

Interviu cu Florina Mateescu, Fondatoarea companiei Perfect Accounting and Tax Management: Am pornit de la zero, am construit o echipă dedicată și am câștigat încrederea clienților

Evenimente Club Antreprenor

Interviu cu Florina Mateescu

Fondatoarea companiei Perfect Accounting and Tax Management

Am pornit de la zero, am construit o echipă dedicată și am câștigat încrederea clienților

Florina Mateescu, fondatoarea companiei Perfect Accounting, este expert contabil și membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) din anul 2005. De asemenea, ea este și auditor financiar membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR) din anul 2009. Florina a reușit să construiască de la zero două companii de succes, în domeniul contabilității. În acest sens, un rol important a jucat experiența sa de 20 de ani în domeniul financiar-contabil. Pe parcursul activității sale, Florina Mateescu a ocupat poziții de director economic, accounting manager, senior manager și CFO, în diferite companii locale și multinaționale.

Cum a început călătoria dumneavoastră în domeniul contabilității și finanțelor? Ce v-a inspirat să alegeți această cale?

Dintotdeauna am fost atrasă de matematică, de cifre și am avut o gândire logică și rațională. Călătoria mea în domeniul contabilității a început în anii de liceu, când am descoperit universul finanțelor personale, ce înseamnă economisirea și gestionarea banilor, în general. Acest proces m-a captivat imediat și m-a făcut să înțeleg cât de important este să avem o bază solidă în ceea ce privește gestionarea financiară, indiferent de domeniul în care activăm. Pe măsură ce acumulam mai multe cunoștințe, am început să realizez că finanțele nu sunt doar despre economisirea banilor, ci și despre înțelegerea complexității fluxurilor financiare din cadrul afacerilor și instituțiilor. Astfel, am decis să urmez o cale în domeniul contabilității, cu scopul de a înțelege mai bine aceste aspecte și de a-mi aduce contribuția în lumea afacerilor.

Cel mai mult în alegerea acestei căi profesionale m-a inspirat modul în care finanțele pot influența direcția unei companii. M-am documentat mult despre managerii financiari și contabilii care lucrează în culisele unei afaceri, pentru a asigura buna funcționare a acesteia. Tot ce am citit m-a fascinat și mi-a indus ideea că pot fi parte a unei echipe responsabile de luare a deciziilor strategice și de stabilire a obiectivelor financiare ale unui business.

Totodată, am avut și norocul de a întâlni profesioniști în domeniul contabilității și finanțelor, care mi-au împărtășit din experiențele lor și mi-au arătat cât de diversă și dinamică poate fi această lume. Conversațiile cu ei m-au făcut să îmi dau seama că această călătorie poate fi plină de provocări, dar și de oportunități incredibile de învățare și dezvoltare.

Ce a declanșat decizia de a vă aventura în domeniul antreprenoriatului?

În primul rând a fost dorința de a prelua controlul asupra direcției mele profesionale. De-a lungul anilor, am lucrat în diverse medii și am învățat multe, dar am simțit mereu nevoia de a lua propriile decizii și de a influența prin propria viziune. Antreprenoriatul mi-a oferit această șansă, să construiesc o afacere de la zero și să mă implic direct în fiecare aspect al acesteia.

De asemenea, am fost inspirată de antreprenorii care și-au transformat visele în realitate. Am studiat poveștile lor, am învățat din eșecurile și succesele lor și am fost impresionată de perseverența și pasiunea lor. Astfel, am înțeles că pot fi parte dintr-o comunitate de oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru inovație și dezvoltare și acest gând mi-a dat un sentiment de apartenență și determinare. Și așa am ajuns ca, într-o zi, să iau decizia de a mă aventura în domeniul antreprenoriatului. Această alegere a venit la pachet cu frici și incertitudini, dar mai presus de acestea au fost entuziasmul și sentimentul că există potențial de dezvoltare în domeniul în care urma să-mi construiesc business-ul. Primul pas a fost să îmi conturez ideea de afacere, să alcătuiesc un plan de acțiune și să mă pregătesc pentru provocările și oportunitățile care vor veni.

Alegerea de a deveni antreprenor a fost una dintre cele mai inspirate decizii pe care le-am luat vreodată. A fost începutul unei călătorii extraordinare, în care am învățat multe, am evoluat constant și am avut oportunitatea de a-mi aduce contribuția în lumea antreprenoriatului.

După 12 ani de dezvoltare a propriei afaceri, ce v-a făcut să simțiți că vă loviți de o plafonare profesională?

Într-adevăr, prima mea călătorie de antreprenor a durat 12 ani, atât cât a fost și primul business pe care l-am construit. În primii ani ai afacerii mele în contabilitate, totul era nou și plin de energie. Am pornit de la zero, am construit o echipă dedicată și am câștigat încrederea clienților. Cu timpul, am reușit să creștem, am dezvoltat relații solide cu partenerii de afaceri și am dobândit o expertiză considerabilă în domeniu. Însă, așa cum se întâmplă în orice călătorie, ajungem la un punct terminus. Așa am simțit eu, că am ajuns la un punct de stagnare profesională, indiferent de cât de mult înaintasem. Acestei senzații de plafonare i s-a adăugat una de rutină și mi se părea că rezolv toate sarcinile mecanic. Activitățile pe care le considerasem provocări în trecut deveniseră obișnuite, iar dorința de a evolua și de a învăța din nou începea să dispară. Odată cu dispariția motivației, am decis să iau o pauză de la antreprenoriat și să mă angajez într-o multinațională, unde am condus un departament de contabilitate. Așadar, am trecut din nou la statutul de angajat. Mi-am dat seama că unul dintre motivele pentru care simțeam plafonarea era faptul că mă concentram prea mult pe activitățile zilnice și prea puțin pe dezvoltarea mea personală și profesională continuă. M-am întrebat apoi cum pot depăși această situație și cum pot să-mi redobândesc pasiunea pentru domeniul în care activam?

Prima măsură a fost să-mi setez noi obiective. Am hotărât să mă îndrept către provocări care să mă scoată din zona de confort și să-mi pună la încercare cunoștințele. Am participat la seminarii, conferințe și workshop-uri, pentru a învăța despre tendințele și inovațiile din domeniu. Am văzut din nou, cu ochii larg deschiși, potențialul imens al contabilității. Am realizat atunci că plafonarea era în mare parte o mentalitate limitată. Deși trecuseră 12 ani și aveam o mulțime de realizări, nu exista un “sfârșit” în evoluția mea profesională. Fiecare zi și fiecare experiență aveau potențialul de a mă învăța ceva nou și de a-mi oferi o perspectivă mai largă asupra domeniului contabilității. După ce am înțeles pe deplin aceste aspecte am fost pregătită să revin în antreprenoriat și să pornesc o nouă afacere în contabilitate.

Cum ați văzut evoluția tehnologiei și a cerințelor legislative în domeniul contabilității de-a lungul carierei dvs.?

Contabilitatea este un domeniu în permanentă schimbare, în care înveți și te adaptezi neîncetat, iar povestea mea reflectă această călătorie plină de provocări și oportunități. Începutul carierei mele în contabilitate a coincis cu o perioadă în care tehnologia începea să își facă simțită prezența din ce în ce mai puternic. Calculatoarele personale deveneau din ce în ce mai accesibile, iar softurile pentru contabilitate începeau să facă parte din instrumentarul standard al profesioniștilor din domeniu. S-a produs, astfel, o schimbare semnificativă față de metodele tradiționale de înregistrare manuală și calcul și am văzut cum aceste instrumente digitale încep să simplifice și să accelereze procesele noastre de lucru.

În primii mei ani de activitate, nu aveam un soft pentru întocmirea statelor de plată, iar declarațiile fiscale și bilanțurile companiilor erau completate cu pixul pe hârtie. Toate actele trebuiau depuse personal la Instituțiile de stat (ANAF, ITM, casa de pensii, șomaj etc). Se stătea la cozi interminabile, pentru a putea obține o ștampilă pe o foaie.

Odată cu trecerea timpului, am asistat la o revoluție digitală în lumea contabilității. Softurile de contabilitate au devenit tot mai avansate, putând gestiona nu doar tranzacțiile financiare de bază, ci și analize complexe, rapoarte personalizate și integrarea cu alte sisteme. Automatizarea a devenit cuvântul de ordine și a redus numărul erorilor umane și timpul necesar pentru finalizarea sarcinilor. Declarațiile fiscale au început să fie transmise electronic către instituțiile de stat. Cu toate acestea, încă este loc de îmbunatățire în ceea ce privește acest aspect și procesul de digitalizare trebuie să continue. Dar nu numai aspectul digitalizării a cunoscut schimbări semnificative. Cerințele legislative și reglementările în domeniul contabilității s-au dezvoltat, de asemenea, într-un mod impresionant. Am asistat la modificări semnificative în standardele contabile și în cerințele de raportare. Globalizarea a adus o serie de provocări, iar necesitatea de a respecta reglementările naționale și internaționale a devenit o preocupare centrală pentru profesioniștii contabili. În această lume în schimbare, am fost nevoită să învăț mereu și să mă adaptez. Participarea la training-uri, cursuri de specializare și seminarii a fost esențială pentru a fi la curent cu cele mai recente schimbări. Capacitatea de a înțelege și de a implementa noile reglementări în tehnologiile existente a devenit o abilitate esențială pentru a rămâne relevantă în domeniul contabilității. Pot spune că am fost martoră la transformări semnificative în lumea contabilității. Evoluția digitală și schimbările legislative ne-au oferit atât provocări, cât și oportunități extraordinare de creștere și dezvoltare profesională. Adevărata reușită în acest domeniu a constat în capacitatea noastră, a specialiștilor din contabilitate, de a naviga printre aceste schimbări, de a învăța mereu și de a folosi expertiza noastră într-un mod care să răspundă nevoilor din ce în ce mai complexe ale clienților noștri și ale economiei globale.

Mulți vă admiră pentru abilitatea de a aduce o notă de creativitate într-un domeniu considerat adesea tehnic și rigid. Cum reușiți să combinați aceste două aspecte?

Acest echilibru dintre tehnic și imaginație a devenit o caracteristică definitorie a abordării mele în profesie și sunt încântată să împărtășesc cu voi cum reușesc să combin aceste două aspecte. La prima vedere, contabilitatea și creativitatea sunt două lumi opuse. Contabilitatea este adesea asociată cu reguli stricte, calcule precise și rapoarte financiare riguroase. Totuși, în toate cifrele și datele există un spațiu subtil în care creativitatea poate să înflorească, tocmai pentru că ea joacă un rol esențial în găsirea unor soluții pentru probleme complexe și în interpretarea regulamentelor fiscale și contabile într-un mod inovator. Așa cum un artist își folosește imaginația pentru a crea opere de artă unice, la fel și un profesionist contabil poate găsi modalități originale de a răspunde la provocări contabile sau fiscale neașteptate. Pe de altă parte, gândirea creativă poate avea un impact semnificativ în comunicarea datelor financiare. Prezentarea unui raport financiar poate fi la fel de importantă ca și informațiile pe care le conține. Folosirea graficelor, culorilor și designului potrivit poate face informațiile să fie mai ușor de înțeles și de memorat de către clienți și colaboratori.

Cum reușesc să îmbin aceste două aspecte? Ei bine, cheia este să abordezi contabilitatea cu o minte deschisă și să fii dispus să găsești soluții inovatoare pentru problemele existente. Nu mă rezum doar la reguli și proceduri, ci încerc să înțeleg și să explorez contextul în care se aplică aceste reguli. De asemenea, colaborez cu colegii mei pentru a ține cont și de perspectivele lor și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Discuțiile și brainstorming-ul ne permit să abordăm situațiile din diferite unghiuri și să găsim modalități creative de a rezolva provocările. Cred cu tărie că putem exploata creativitatea ca pe o resursă prețioasă, în orice domeniu, inclusiv în contabilitate. Capacitatea de a vedea dincolo de numere și de a aduce un strop de inovație și imaginație în modul în care abordezi sarcinile contabile poate face diferența în calitatea muncii tale și în modul în care ești perceput de ceilalți.

Ce sfaturi ați oferi altor persoane care doresc să își înceapă propria afacere în domeniul contabilității?

  • Educația în contabilitate

Înainte de a porni o afacere, este esențial să aveți o bază solidă în contabilitate și fiscalitate. Să obțineti o educație corespunzătoare, certificări relevante (minimum certificare CECCAR) și să căutați oportunități de învățare continuă, pentru a vă menține cunoștințele la zi. De asemenea, experiența într-o companie de contabilitate este foarte utilă.

  • Un plan de afaceri bine gândit este cheia succesului. Definiți-vă obiectivele, publicul țintă, serviciile oferite, modelul de stabilire a prețurilor, strategiile de marketing și de vânzări. Acest plan va fi harta voastră pentru dezvoltarea afacerii.
  • Utilizați softuri de contabilitate și tehnologie adecvate, pentru a vă eficientiza operațiunile. Aceste instrumente vă pot ajuta să gestionați mai bine datele financiare ale clienților și să reduceți timpul dedicat sarcinilor administrative.
  • În era digitală, o prezență online puternică este esențială. Creați un site web profesionist și folosiți rețelele sociale, pentru a vă promova serviciile și a vă conecta cu potențiali clienți.
  • Comunicarea eficientă cu clienții și dezvoltarea de relații solide sunt cheia în acest domeniu. Ascultați nevoile clienților și oferiți soluții personalizate pentru a le sprijini succesul financiar.
  • Echilibrul dintre a oferi servicii de calitate și a vă gestiona eficient resursele este crucial. Planificați-vă sarcinile, setați prioritățile și, dacă este necesar, externalizați anumite activități.
  • Documentarea permanentă

Legile și reglementările fiscale și contabile se schimbă constant. Asigurați-vă că sunteți la curent cu toate schimbările și că le întelegeți pe deplin, pentru a putea oferi consultanță precisă clienților.

  • Oferiți mai mult decât se așteaptă clientul. Oferiți sfaturi strategice, analize financiare și sugestii pentru îmbunătățirea performanțelor financiare ale afacerii lor.

Cum ați reușit să vă îmbinați pasiunea pentru contabilitate cu satisfacția adusă de întreprinderile antreprenoriale și de relațiile cu clienții?

Această călătorie în lumea afacerilor și contabilității m-a adus într-un loc unde mă simt împlinită și unde am satisfacția creării unui plus de valoare pentru clienți și a explorării constante a potențialului antreprenorial. Totul a început cu pasiunea mea pentru cifre și pentru înțelegerea dedesubturilor financiare ale afacerilor. Studierea contabilității nu a fost niciodată doar o sarcină, ci o căutare constantă de a descoperi modul în care cifrele pot dezvălui poveștile din spatele afacerilor. În timp ce exploram din ce în ce mai mult acest domeniu, am început să îmi dau seama că această pasiune pentru contabilitate poate să își găsească reflexia perfectă în lumea antreprenorială.

Odată ce am pornit pe calea antreprenorială, am descoperit că puterea de a folosi cunoștințele mele contabile pentru a ajuta alți antreprenori să își îndeplinească visele este incredibil de satisfăcătoare. Fie că începeau de la zero sau căutau să își optimizeze operațiunile, am putut contribui la crearea unui impact semnificativ prin consultanță financiară personalizată. Vizualizarea progresului lor și a faptului că am jucat un rol semnificativ în acest progres mi-a adus o satisfacție urișă. Relațiile cu clienții sunt extrem de importante pentru activitatea mea. Prin colaborarea strânsă și ascultarea nevoilor lor, am reușit să înțeleg mai bine provocările cu care se confruntă și să găsesc soluții creative pentru a le rezolva. Aceasta a adus la o perspectivă umană în ceea ce poate părea adesea un domeniu foarte tehnic. A vedea cum clienții își îndeplinesc obiectivele financiare și câștigă încredere în serviciile mele este o recompensă pe care nu o pot descrie în cuvinte.

Călătoria mea profesională nu este lipsită de obstacole, însă tocmai aceste provocări au creat oportunități de învățare și dezvoltare. În fiecare zi, am ocazia să îmbin cunoștințele contabile cu creativitatea și gândirea strategică. Acesta este echilibrul care mă menține mereu în mișcare și mă inspiră să mă dezvolt și să inovez. Încurajez pe oricine să își urmeze pasiunea în domeniul contabilității și să exploreze lumea de business. În această călătorie, veți descoperi cum pasiunea și satisfacția se îmbină în moduri surprinzătoare. Nu subestimați puterea voastră de a face diferența, atât în lumea afacerilor, cât și în viața clienților voștri! 

 

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Sondaj CEC Bank: Aproape jumătate dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie, pe timpul studiilor

Unu din patru studenți lucrează ca să se poată întreține financiar în  timpul  studiilor universitare Cei mai mulți...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente