Interviu cu Ilie ILEA
Director General, MARVICON
Autostrăzile sunt foarte importante pentru că salvează foarte mult timp și bani
MARVICON face parte din grupul belgian BE-TRANS, prezent pe piaţă din 1998 și recunoscut drept un specialist în transportul rutier al mărfurilor containerizate în Europa. Ce flotă de camioane aveți în prezent?
Începând cu sfârșitul lunii Octombrie 2021 întreg grupul de firme BE-TRANS a fost preluat de către grupul JOST, care a dorit să se dezvolte pe partea de transport containere maritime. După preluare a fost păstrat tot managementul anterior împreună cu toți angajații și fiecare companie din grupul BE-TRANS funcționează în continuare independent. În prezent Marvicon are o flotă de 180 de camioane care au o vechime maximă de cinci ani. Avem camioane marca DAF și MAN.
Cât de mult a contat know-how-ul belgian în evoluția accelerată a companiei?
Experiența companiei BE-TRANS care este pe piață din 1998 a contat foarte mult pentru că Marvicon a beneficiat de la început de această experiență. Know-how-ul belgian ne-a ajutat nu doar în a avea o structură organizatorică foarte buna, ci și în abordarea clienților, sau în stabilirea unor clauze importante în contractele de transport. Marvicon are și licență pentru intermedieri și experiența colegilor din Belgia ne-a ajutat foarte mult și în funcționarea și dezvoltarea casei de expediții.
Sunteți una dintre cele mai importante firme specializate în transportul containerelor din zona Banat-Crișana. Cum sunteți organizați? Ce produse distribuiți?
Avem un departament pentru transportul cu containere și un departament pentru transportul cu prelate, dar care se ocupă și de transport frigorific sau grupaje. Chiar dacă cele mai multe comenzi de transport sunt pentru transport intracomunitar, facem și transport bilateral sau intern.
Cu ce sub contractori colaborați?
Având și casă de expediții vindem multe transporturi, dar încercăm să verificăm cât putem de mult fiecare transportator care colaborează cu noi ocazional. De obicei colaborăm cu sub contractori care lucrează exclusiv cu noi și sunt care au deja trei, patru ani de colaborare cu noi.
Care sunt cei mai importanți clienți cu care aveți parteneriate? Pe ce segmente de clienți așteptați creșteri în perioada următoare?
Cei mai importanți clienți sunt din industria chimică, producători de bunuri de larg consum și companii de expediții specializate în transport containere maritime. Din ce am observat în ultimul timp, nu cred că vor fi creșteri în perioada imediat următoare.
Riscurile și dificultățile ocupației de șofer de camion face ca resursa umană în domeniu să fie din ce în ce îmbătrânită, iar recrutarea de forță de muncă tânără să fie tot mai dificilă. Media de vârstă a șoferilor de camion în Uniunea Europeană este de 58 de ani. Cum este situația la dumneavoastră?
La noi aproximativ 53% dintre șoferi au vârsta cuprinsă între 40 – 60 de ani.
Există licee sau facultăți axate pe transporturi, distribuție și logistică? De unde vă recrutați angajații?
Din câte știu, există puține licee și facultăți axate pe transporturi sau logistică. Dar chiar și dacă ar fi mai multe, tot nu ne-ar ajuta, pentru că un șofer ca să poată lucra pe camion trebuie să aibă împlinită vârsta de 21 de ani. Tot încercăm să convingem autoritățile să schimbe această lege, așa cum au făcut și alte țări deja. O mare greșeală a fost desființarea școlilor profesionale. Dacă ar exista școli profesionale sau licee tehnice unde elevii ar putea obține permisul de conducere, noi am fi de acord să încheiem înțelegeri cu aceste școli și să ne asumăm preluarea unui număr de absolvenți pe care să-i pregătim în continuare până când vor fi apți să poată conduce singuri un camion. În prezent ne recrutăm angajații din toată țara, dar suntem în discuții cu firme de recrutare pentru a aduce șoferi din afara UE. Doar că acesta va fi un proces lung și costisitor.
Cât de importantă este creșterea numărului de kilometri de autostrăzi pentru dezvoltarea sectorului de transporturi, distribuție și logistică?
Autostrăzile sunt foarte importante pentru că salvează foarte mult timp și bani. Consumul de combustibil este mult mai bun pe autostradă, stresul unui șofer este mai mic, riscurile sunt mai puține, uzura mașinii este mai mică. În plus, se pot face mai mulți kilometri, care se reflectă în profitul unei companii de transport.