vineri, septembrie 29, 2023

Interviu cu Viorel Costea, CEO și co-fondator Roweb – Transformarea digitală reprezintă o tendință care se reflectă în întreaga piață

Evenimente Club Antreprenor

Interviu cu Viorel Costea

CEO și co-fondator Roweb

Transformarea digitală reprezintă o tendință

care se reflectă în întreaga piață

Cum ați luat decizia de a pune bazele companiei Roweb? Cum arăta piața IT în acea perioadă?   

Am fost profesor de informatică 7 ani. Am avut șansa să lucrez cu o serie de copii foarte buni, cu care am reușit să leg o relație strânsă, dincolo de orele de curs. Nu de puține ori, parte dintre ei veneau în laboratorul de informatică și după ce terminau orele – erau pasionați, curioși și am simțit că joc un rol important în a le alimenta acest interes. În plus, știam încă de pe atunci că este un domeniu de viitor și că ceea ce învățau îi va ajuta pe termen lung.

În timp, am început să explorez mai mult zona de business și, în paralel, am înființat o firmă cu scopul de a construi și vinde un program de gestiune și contabilitate – nu am avut succes din mai multe motive. În acea perioadă m-am reîntâlnit cu Răzvan (actual partener) care m-a contactat pentru că avea o propunere de la un unchi de-al său din SUA să facă un magazin online pentru produsele cosmetice pe care acesta le producea. Am început să studiem împreună și acesta a fost primul proiect pe Web și, cumva, punctul de plecare pentru ce a urmat. În anul 2000, împreună cu un partener local și cu Răzvan am demarat noi proiecte în zona de B2B. Atunci ni s-au alăturat Gabriel și Mirel, iar proiectele respective au avut succes.

Platforma de marketing B2B a început să ne susțină activitatea din punct de vedere financiar, dar ne-a facilitat și accesul către clienții din platformă și am început să le oferim servicii de custom software development. Din acel moment am realizat că putem oferi servicii software de calitate și am înființat firma  Roweb Development în 2004 (deja cumpărasem domeniul roweb.ro).

Care sunt valorile și principiile pe care ați clădit organizația?

Ne-am ferit întotdeauna să etichetăm în vreun fel cultura organizațională care s-a creat, natural, de-a lungul timpului. Am fost cu toții, încă de la început, foarte diferiți ca tipologii de oameni, dar a existat un „ceva” care ne-a ținut strâns împreună: dezvoltăm cu plăcere proiectele în care ne angajăm,  finalizăm proiectele indiferent de situație, comunicăm  onest și transparent cu clienții noștri, calitatea angajaților noștri – asta ne-a ajutat enorm în câștigarea încrederii din partea clienților.

Nu e o întâmplare faptul că și astăzi încă avem clienți în portofoliu cu care am pornit la drum acum mai bine de 15 ani. Ei au găsit la Roweb mai mult decât o echipa de development. Au găsit oameni care le înțeleg businessul și se implică real în dezvoltarea soluțiilor.

Dacă ar trebui să rezum cumva aceste valori și principii pe care s-a construit compania și care au rămas valide și astăzi, cred că umbrela sub care comunicăm în momentul de față este cea mai grăitoare: for the love of programming  + deliver no matter what.

Care au fost principalele provocări întâmpinate și cum le-ați depășit?

Suntem de 18 ani în piață. În businessul acesta am pornit la drum doar câțiva oameni, iar astăzi suntem aproximativ 130. Așadar, provocările au fost foarte diferite de la o etapă la altă a evoluției noastre.

La început am avut multe de asimilat într-un timp foarte scurt – atât din perspectiva tehnologiilor, cât și din cea a businessului, pentru că ne doream să livrăm corect și la timp. Iar efortul a fost unul destul de mare atunci. Toți am progresat și din punct de vedere business dar și tehnic, atât noi, ca parteneri, cât și angajații noștri. Apoi a început extinderea echipelor și a trebuit să ne definim noi roluri în companie, să ne adaptăm rapid.

Odată ce am angajat mai mulți oameni, am avut nevoie, implicit, de mai multe birouri – și așa am ajuns să închiriem spații și să lucrăm în trei sedii în Pitești (până în 2020) + birouri în București și Craiova. Dar, pentru că știam din propria experiență că interacțiunea umană directă este esențială pentru stabilitatea echipelor, am decis să creăm un singur sediu în Pitești care să ne aparțină 100%. Așa am ajuns să accesăm fonduri și să dezvoltăm cu ajutorul lor (dar și din cele proprii) sediile pe care le avem astăzi.

Pandemia a venit cu provocări, desigur, așa cum a făcut-o pentru tot mediul de business. Am avut avatajul că era deja implementat un mod de lucru care se baza foarte mult pe aplicații în cloud și adaptarea la sistemul remote s-a putut face foarte rapid. Odată cu ridicarea restricțiilor, angajații și-au dorit să revină, măcar parțial, la modul de lucru on-site. Până în 2023 estimăm că mai mult de 75% vor opta pentru hibrid sau on-site. Pe fondul acestei tendințe, am decis să extindem sediile actuale cu noi spații de lucru și de relaxare – investiție de aproximativ 1 milion de lei pe care o vom face din fonduri proprii.  Spațiul actual va fi extins cu încă 200 de mp (2 etaje), ceea ce înseamnă că se va ajunge la un total de 1200 de mp.

Cum au evoluat nevoile și solicitările clienților de-a lungul anilor?

În ultimii ani, am remarcat că cerințele clienților au devenit din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. Avem clienți care își bazează, de mulți ani, întreg businessul pe soluțiile dezvoltate de noi și, automat, nevoile lor vin din adaptarea la cerințele pieței (de exemplu, Toupaq). Alții care vor să se extindă pe alte piețe externe – iar soluția ii ajută să facă acest pas (cum este proiectul de la Whise). Sau care fac din transformarea digitală un atu de poziționare în piață, scalare și de optimizare a costurilor (exemplu: Seatbelt).

Solicitările au evoluat la nivel de complexitate. La început, aveau nevoie de o soluție funcțională și stabilă care să reflecte corect modelul de business. Acum, se focusează mai mult pe dezvoltări inovative și funcționalități specifice care să răspundă nevoilor utilizatorilor. 

Ce tehnologii și soluții folosiți în prezent?

Acoperim tot ce înseamnă tehnologie modernă pentru custom software development, dar dezvoltăm cu precădere pe Microsoft .NET, PHP, Mobile development hybrid & native, Javascript: React, Angular, Vue, Node.JS.

 

Din ce sectoare economice provin clienții dvs.?

Principalele verticale pentru care dezvoltăm proiecte sunt: recrutare & HR, finanțe & taxe, imobiliare, turism & ospitalitate, healthcare, retail/e-commerce. Cele mai solicitate soluții și servicii pentru clienții externi sunt: business applications, software architecture, cloud integration, mentenanță & suport etc.

Avem o rată de retenție de 80% a clienților, pentru cei mai mulți dezvoltând fie soluții end-to-end, fie integrat cu alte echipe, prin tehnologii și framework-uri moderne.

Spre exemplu, unul dintre cele mai lungi proiecte se desfășoară ongoing de peste 15 ani cu un client din Belgia (Whise – soluția pe care o dezvoltăm din 2007 pentru ei, fiind lider în Belgia), dar și colaborarea cu unul dintre cei mai mari touroperatori din Danemarca (Tourpaq – Primotours), din 2009. De asemenea, avem în portofoliu numeroși clienți din UK, în special din zona de recrutare, iar din zona financiară avem în portofoliu mai multe companii din US, UK, Elveția și România.

Ce alte industrii / domenii au potențial de creștere?

Digitalizarea va continua să impacteze toate domeniile, din ce în ce mai mult, iar transformarea digitală reprezintă o tendință care se reflectă în întreaga piață. Calitatea digitalizării va face diferența, însă, inclusiv la nivel competițional. Companiile vor înțelege, din ce în ce mai bine, că nu e suficient să își mute activitatea în mediul digital ci că au nevoie, în primul rând, de soluții care să răspundă nevoilor specifice, să poată fi folosite pe termen lung și să răspundă cerințelor actuale de volum de date.

Câți angajați aveți? Cum vă motivați echipa? Pe ce abilități puneți accent în recrutare?

Avem peste 130 de angajați – în 3 orașe plus remote. Peste 50% dintre ei sunt senior developers, mare parte crescând profesional în companie (oameni care au ales să rămână în Roweb de peste 10 ani).

Credem în motivarea echilibrată – atmosfera din companie, plus cea financiară. O altă sursă importantă de motivație vine, însă, mai ales din proiectele în care îi implicăm. Pentru un developer este esențial să fie parte dintr-un proiect în care poate evolua real. Iar soluțiile pe care le dezvoltăm noi exact acest lucru oferă.

Sediu Roweb Pitești

Cum a fost anul 2022 până acum pentru Roweb, ce perspective aveți pentru finalul anului și cum preconizați că va fi 2023?

Ne apropiem de finalul anului 2022 și deja așteptările noastre sunt îndeplinite. Avem clienți noi și o serie de noi proiecte în negociere (unele dintre ele rezultate din participările la evenimentele tech și business internaționale: Swiss IT, MWC Las Vegas, GITEX Global). Echipele au crescut și avem în plan extinderea cu noi tehnologii și modele de business, recrutăm constant și avem în derulare un program de internship.

Ce strategie de investiții aveți în următorii ani?

În următorii ani dorim să consolidăm departamentele actuale, să creăm departamente noi, cu tehnologii noi, să creștem baza de clienți în țările unde avem tradiție (UK, Danemarca, Belgia, Olanda, Elveția, Germania, USA, Orientul Mijlociu etc.)

În plus, ne dezvoltăm departamentul de business development, creștem echipa de vânzări, angajăm oameni noi, clădim bazele unei creșteri sănătoase, așa cum am avut și până acum, dar având mai multă experiență și mai multe oportunități.

Unde vă vedeți peste 5 ani?

În mai puțin de trei ani ne așteptăm la o dublare efectivă a businessului, ca efect al obiectivelor pe care ni le-am stabilit și care încep deja să se concretizeze. Deci, în 5 ani, Roweb va avea cel puțin 300 de angajați și un portofoliu internațional dublat, dar și o prezență mult mai puternică pe piața din România, unde companiile au început investească din ce în ce mai mult în transformarea digitală.

Ce sfaturi aveți pentru antreprenorii debutanți?

Să creadă în ceea ce fac și să se perfecționeze permanent.

Să analizeze foarte bine piața și activitatea potențialilor clienți.

Să nu sară peste etape și să înceapă cu un plan bine gândit. Pentru a avea succes, orice startup trebuie să se bazeze pe:

  • o nevoie de piață;
  • o strategie de monetizare;
  • o strategie de scalare;
  • o execuție impecabilă – mulți tratează aceeași nevoie de piață, dar puțini o fac la un nivel profesional 100%.

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Google a lansat brățara de fitness Fitbit Charge 6 cu funcții de sănătate îmbunătățite și interpretări mai precise pentru utilizatori

Google lansează cea mai nouă brățară de fitness din portofoliul său de dispozitive purtabile, Fitbit Charge 6, cu funcții...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente