Interviu cu Constantin STAN
Managing Partner, Enviso
Echipa Enviso este una de elită
Enviso este apreciată și respectată pentru experiența sa globală de peste 16 ani în optimizarea proceselor organizațiilor. Din ce industrii provin clienții dumneavoastră?
Ideea Enviso s-a născut acum 17 ani, într-o seară ploioasă, într-un hotel din Basel. Mi-am dat seama, angajat fiind într-o multinațională, că metodologiile pe care le predau și aplic acolo și-ar găsi ușor întrebuințarea la noi, fiind vorba, în esență, de eficientizarea activităților, indiferent de industrie. Păstrez emailul trimis unui bun prieten în februarie 2006, în care îi explicam ideile mele de afaceri. Anii care au urmat mi-au confirmat așteptările. Clienții Enviso acoperă, practic, toate domeniile de activitate, de la servicii financiare la industria automotive, de la servicii medicale la firme de dezvoltare software, de la distribuție la agricultură, industrie alimentară, utilități, canale de televiziune sau firme de avocatură. Sesiunile de training și consultanță pe care le-am susținut împreună cu echipa în țări din Europa, Asia, America și aprecierile primite acolo ne-au confirmat că suntem pe drumul cel bun. Activitatea externă s-a extins organic, datorită aprecierilor de care am beneficiat în țară.
Sunteți inginer și aveți un master în afaceri. De asemenea, ați studiat Big Data la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Cât de mult a contat această pregătire temeinică în relația cu partenerii dumneavoastră?
În general, o pregătire temeinică în domeniul afacerilor și tehnologiei, precum și în domeniul unor subiecte avansate precum Data Science, Robotic Process Automation, Blockchain, Agile, Lean Six Sigma, Design Thinking poate fi foarte valoroasă în relația cu partenerii de afaceri. Aceste cunoștințe pot oferi o perspectivă mai largă asupra mediului de afaceri și a tendințelor tehnologice, precum și abilități tehnice de analiză și interpretare a datelor, care pot fi utile într-o gamă largă de industrii.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
19 martie 2025: Forumul de concurență, francize și antreprenoriat
21 martie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Brașov – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
26 martie 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară – Ediția a V-a
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Desigur, studiile din perioada de formare au avut un rol în dezvoltarea mea, dar lucrul cel mai important mi se pare acum învățarea continuă. Mă întreba recent un cursant de ce există unele diferențe între slide-urile suport de curs trimise de noi soției sale și cele trimise lui, deși între cele două sesiuni pe aceeași temă trecuseră doar 2 săptămâni. Fără actualizare continuă, am fi nerelevanți în piață. Pasiunea pentru studiul continuu cred că vine din copilărie. Nu înțelegeam, copil fiind, de ce părinții mei, profesori amândoi, învățau dimineața pentru lecțiile pe care le predau de ani de zile la liceu. Cred că acum am mult mai multă înțelegere pentru efortul lor. Când un client îți solicită îmbunătățirea proceselor organizaționale, acesta e un gest de mare încredere, pe care nu îl poți trata superficial. În meseria pe care am ales să o fac bine, învățarea continuă este o obligație morală.
Ați remarcat faptul că în lumea concurenţială şi globalizată de astăzi, performanţa nu mai este o condiţie de succes, ci una de supravieţuire. Cum apreciați nivelul de competitivitate și eficiență al mediului de afaceri din România, în acest moment? Dar al administrației locale și centrale?
Cred că atât în ceea ce privește mediul de afaceri, cât și în privința proceselor din administrația locală și centrală, tendința de îmbunătățire este evidentă.
Mulți vor spune că birocrația ne sufocă, că accesul la finanțare este în continuare dificil, că avem infrastructură slabă și fiscalitatea ridicată.
Eu privesc cu optimism ceea ce se întâmplă.
Atât timp cât nu facem pași înapoi, evoluția pozitivă, chiar și cu o viteză ce ne apare acum ca fiind mult prea redusă, își va arăta roadele. Vă dau un exemplu: am mapat acum câțiva ani, împreună cu echipa Enviso, procesele organizaționale dintr-o primărie reședință de județ. Mapare înseamnă reprezentarea grafică a proceselor, înregistrând atât succesiunea activităților, cât și timpi, resurse, indicatori de performanță, riscuri. Ceea ce m-a impresionat acolo a fost nu atât complexitatea proceselor, care era evidentă, aducând de multe ori la disperare petenții (cetățenii respectivei localități), ci dorința sinceră a angajaților acelei primării de a simplifica lucrurile. Ei chiar își doreau acest lucru. Există inerție, desigur, există și limitări legate de infrastructura informatică, legislație, pregătirea personalului, dar totul poate fi rezolvat dacă există nu doar acceptanță, ci dorința de schimbare în bine.
Până la urmă, nimeni nu își dorește să execute activități fără valoare adăugată.
Având până acum cursuri cu participanți din 32 de țări vă pot spune, prin comparație, că mediul privat din țara noastră este competitiv, atât în zona de producție, cât și în zona tranzacțională.
Procesele bancare sau de asigurări din România, de exemplu, au evoluat semnificativ în ultimii ani, datorită creșterii adoptării de tehnologii digitale și a presiunii de a oferi servicii mai eficiente și mai rapide clienților, de a îmbunătăți rentabilitatea și de a face față reglementărilor bancare. Optimizarea proceselor interne și automatizarea operațiunilor a redus costurile și a crescut eficiența la un nivel de multe ori peste ceea ce am văzut în UK, de exemplu. Acum instituțiile financiare de la noi sunt interesate de potențialul utilizării inteligenței artificiale și a analizei datelor pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a oferi servicii personalizate.
Evoluează foarte rapid și agricultura. Reprezentantul unei rețele de distribuție de utilaje agricole îmi spunea recent că are nevoie de tineri care să lucreze în agricultură. Nu era vorba, așa cum m-aș fi așteptat, de personal care să practice agronomie și zootehnie, ci de operatori de…drone, care să supravegheze și în final să maximizeze producția agricolă.
Sunt aici doar câteva exemple prin care încerc să dovedesc faptul că optimismul meu e justificat.
Ce echipă de traineri aveți în prezent?
Nu folosesc cuvinte mari, e o echipă de elită. Nu există o departajare valorică, îi pot enumera doar în ordine alfabetică pe Alexandra, Ana, Andaluza, Cristian, Didier, Gabriel, Ștefan, care au susținut cursuri, au derulat proiecte de consultanță în România, dar și UK, Hong Kong, Costa Rica, Norvegia, Franța, Elveția, Belgia, Germania, Austria și în multe alte țări. Foarte buni comunicatori, pot susține sesiuni în engleză, franceză, olandeză, germană. Toți sunt pasionați de ceea ce fac, iar Enviso există și performează datorită lor. Clienții sunt foarte mulțumiți și nu de puține ori ei simt nevoia să își manifeste aprecierea pe rețele de socializare.
Cât durează parcurgerea cursurilor dumneavoastră? Care sunt cele mai solicitate cursuri și certificări?
Toate domeniile în care avem cursuri și aici enumăr Lean, Six Sigma, Process Management, Project Management, Design Thinking, Innovation, Agile, Business Process Management (BPM), Data science, Blockchain oferă niveluri progresive de pregătire și implicit, de certificare. Parteneriatele pe care le avem cu mai multe institute de certificare oferă tuturor participanților posibilitatea obținerii unei diplome recunoscute internațional.
Avantajul cursurilor in-house, adică acele cursuri în care grupele aparțin unui singur agent economic, este faptul că lucrăm cu procesele clientului, participanții încep proiecte reale de îmbunătățire din prima zi de curs și asigurăm coaching până la finalizarea cu succes a proiectelor respective. Durata cursurilor poate varia de la 1 la 8 zile, în funcție de complexitatea acestora.
Beneficiile sunt constant de cel puțin 20 de ori mai mari decât costurile implicate cu organizarea și desfășurarea cursurilor, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care avem solicitări în creștere în toate domeniile menționate mai sus.
Cum credeți că va schimba procesul de digitalizare atitudinea antreprenorilor și activitatea companiilor pe care le conduc?
Procesul de digitalizare a schimbat deja semnificativ activitatea companiilor în ultimii ani, iar acest trend se accelerează, pentru că digitalizarea vine cu creșterea eficienței, îmbunătățirea experienței clienților și extinderea piețelor disponibile.
Una dintre cele mai importante schimbări aduse de digitalizare este accentul pus pe inovație și flexibilitate. Antreprenorii trebuie să fie capabili să răspundă rapid la schimbările în piață și să inoveze constant pentru a-și menține poziția în fața concurenței. În plus, digitalizarea a adus cu sine noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor, cum ar fi marketingul digital, vânzările online și analiza datelor (data science), care pot fi utilizate pentru a înțelege mai bine nevoile clienților și pentru a dezvolta noi produse și servicii. Acest lucru poate fi costisitor și poate fi dificil pentru companiile mici sau pentru cele care operează în sectoare mai tradiționale, dar poate fi o oportunitate pentru a se diferenția de concurență și a-și crește profitabilitatea pe termen lung.
Ceea ce pentru unii antreprenori e un factor de stres, pentru alții reprezintă o infinitate de oportunități. Cred că nu e târziu nici să discutăm despre lumea post-digitalizare, despre provocările cu care se confruntă deja antreprenorii și angajații. Relevanța pe piața muncii va fi dată de puterea de actualizare a fiecăruia, fie el antreprenor sau angajat.
S-a vorbit mult despre reducerea numărului de locuri de muncă odată cu apariția roboților reali sau virtuali, dar mai puțin, poate, despre importanța păstrării motivației la angajații rămași după implementarea acestor roboți. Ceea ce în SUA se cheamă silent resignation, un fel de demisie mută a angajaților reprezintă un fenomen periculos, cu implicații pe termen lung. Prin programele pe care le dezvoltăm la clienți, prin design-ul unor procese care țin cont nu doar de vocea clientului sau a antreprenorului, dar și de vocea angajatului, nivelăm asperitățile care pot apărea în relațiile dintre angajați și management și asigurăm o mai rapidă acceptare a noilor moduri de lucru.
Foarte mulți antreprenori români aflați la început de drum își supraestimează încasările și subestimează cheltuielile. Totodată, nu își promovează suficient produsul realizat sau serviciul oferit, nu analizează riguros segmentul de piață în care activează (concurența) și nu au o strategie adecvată de marketing. Cum comentați?
Este adevărat că mulți antreprenori români aflați la început de drum pot să supraestimeze încasările și să subestimeze cheltuielile, dar nu acesta este cel mai periculos moment, ci o cedare timpurie în fața greutăților, inerente la început de drum.
Lipsa încrederii în sine și în ideile proprii de afaceri, precum și lipsa de reziliență în fața evenimentelor neprevăzute pot pune punct unei inițiative înainte de vreme. Niels Bohr spunea, glumind, desigur, că previziunile sunt dificile, mai ales cele despre viitor. Woody Allen era și mai sarcastic, spunând că dacă vrei să îl faci pe Dumnezeu să râdă în hohote, e suficient să îi povestești despre planurile tale de viitor. Desigur, planificarea e importantă, dar astăzi agilitatea este esențială.
Avantajul pe care îl are acum un antreprenor în devenire față de acum, să zicem 15 ani, este faptul că în prezent există un număr semnificativ de instrumente online, foarte utile. Acestea îl pot ajuta la elaborarea unui model de business, la planificarea afacerii, la gestiunea ei, la găsirea competențelor necesare și la recrutare, la analiza pieței și a concurenței, la marketing digital, la auto-perfecționare. Totul este la un click distanță.
Unde vă vedeți peste 5 ani, ca dimensiune a business-ului, anvergura clienților și poziționarea în piață?
Vom dezvolta prezența internațională, în continuare. Faptul că suntem invitați la toate conferințele de profil, faptul că toate institutele de certificări din domeniile noastre de activitate, fie că vorbim de ILSSI, ASQ, LSSIAP sau INNOAP ne solicită opinii, articole, ne arată că suntem pe drumul cel bun, că am devenit, fără modestie, o voce la nivel mondial, cel puțin în Lean Six Sigma. Anul acesta în martie, organizăm în București, împreună cu International Lean Six Sigma Institute din UK, o conferință internațională pe teme de îmbunătățire a proceselor și inovație, conferință care se desfășoară, în mod tradițional, în Cambridge. Avem plăcerea să primim academicieni, autori, cercetători, traineri din Europa, SUA, Asia, Africa.
Avem obligația față de clienții noștri, fie că vorbim de multinaționale, companii medii și mici, antreprenori, specialiști, manageri să le oferim cel mai bun, actual, relevant, util curs din piață și o vom face cu entuziasm, atenție la detalii, pasiune.
Cum reușiți să echilibrați balanța între viața profesională și cea personală? Ce hobby-uri aveți? Cum vă relaxați după o săptămână intensă de lucru?
Este adevărat, ceea ce facem nu presupune o viață tihnită, cu tabieturi și program fix. Am avut și 68 de zboruri pe an, ceea ce nu e neapărat un motiv de laudă, dar arată pasiunea cu care lucrăm în cadrul Enviso. Sunt câteva aeroporturi pe care le identific cu ochii închiși, după ritmul specific al roților de troller pe pavaj. Există o muzică interioară a aeroporturilor. Amuzant, nu?
Observ și la cele două fiice ale mele dezvoltarea spiritului antreprenorial, ambele dorindu-și o profesie liberală, cea de arhitect.
Balanța presupune două talere, dar cred că în cazul meu există mai degrabă o simbioză între cele două, se întrepătrund într-un mod fericit. În privința asta cred că sunt norocos.
Pasiunea pentru călătorit este evidentă, dar mai există și pasiunea pentru șah, jocul în care îmi place să găsesc soluții în situații aparent imposibile.
Interviu apărut în revista print Club Antreprenor, ediția martie 2023