Interviu cu Alina Paul, Fondator și Director DO Security
Tehnologia 5G poate aduce
mari schimbări în industria securității
DO Security este un reper pe piața serviciilor de securitate și pază în județul Brașov. Cât de greu este să formezi și să menții angajații în acest sector?
În prezent forța de muncă specializată este o problemă în mai multe sectoare economice, însă noi încercăm să profesionalizăm angajații la locul de muncă, oferindu-le cursuri de formare profesională, training-uri și cursuri de perfecționare, astfel încât să fie familiarizați cu specificul activității și să corespundă cerințelor companiei. De-a lungul celor șase ani de existență ne-am confruntat cu migrația forței de munca. Am învățat însă că pentru ca un angajat să se simtă stimulat de mediul în care lucrează, acesta are nevoie de o motivare financiară care să-i acopere nevoile și dorințele, de o motivație profundă, care ține de însemnătatea jobului, rolului lui în echipă și obiectivele pe termen lung pe care le are alături de echipă, de o atmosferă plăcută, de un mediu deschis la feedback și care încurajează recunoștința performanțelor, și nu în ultimul rând de deschidere la noi inițiative, propuneri și acțiuni proactive.
De aceea, în cadrul DO SECURITY motivarea personalului este o prioritate. Dezvoltarea oamenilor și modalitățile de motivare a angajaților sunt cruciale într-un mediu de lucru sănătos.
Ce potențial de creștere există pe această piață, având în vedere nivelul statelor dezvoltate? În ce subdomenii considerați că putem avea o dezvoltare accelerată?
În ciuda faptului că anul 2020 a fost extrem de neobișnuit, transformarea constantă a industriei de securitate nu s-a oprit. Mai mult, industria securității abordează câteva schimbări semnificative în utilizarea tehnologiei, cum ar fi – dezvoltarea tehnologiilor multi-percepție și a soluțiilor de cloud, convergența sistemelor de securitate, popularitatea inteligenței artificiale etc. Aceste schimbări extind și remodelează domeniul de aplicare al industriei securității, de la păstrarea în siguranță a persoanelor și a bunurilor la crearea unor medii mai sigure, mai eficiente și mai inteligente.
Privind către viitor, ne punem mari speranțe în dezvoltările viitoare. În dorința de a face față pandemiei generate de COVID-19, companiile acordă prioritate găsirii de soluții ce le-ar putea ajuta în reluarea activităților în siguranță. Tehnologia video inteligentă prezintă potențial în asigurarea unui loc sigur în care angajații și clienții să se simtă protejați. Echipate cu tehnologie AI, camerele de securitate monitorizează locațiile dens populate pentru a se asigura că angajații respectă măsurile de siguranță impuse – inclusiv distanțare socială, purtarea măștii și controlul mulțimilor – asigurând screening-ul preliminat al temperaturii.
Un alt element ce trebuie luat în calcul îl reprezintă capacitățile de percepție multidimensională care vor juca un rol fundamental în evoluția industriei securității video. Utilizatorii au ajuns să se aștepte la performanțe neîntrerupte de la camerele lor video, indiferent de anotimp, de vreme și cu siguranță de ora din zi. Este vital să existe camere care pot răspunde eficient pentru a captura imagini clare, indiferent de ora din zi sau de noapte sau de vremea rea. Trebuie să menționez că tehnologia 5G poate aduce mari schimbări în industria securității. Operăm într-o industrie în care utilizatorii așteaptă soluții complete. Conceptul de sisteme care funcționează perfect împreună a fost mult timp dorit de marea majoritatea profesioniștilor în securitate.
Avantajele convergenței mai multor sisteme de securitate – inclusiv video, control acces, alarmă, prevenirea incendiilor și gestionarea situațiilor de urgență – într-o platformă unificată sunt multiple, eficiența și rentabilitatea fiind cele mai evidente. Acest lucru se traduce printr-o reducere considerabilă a timpului și a efortului și, cel mai important, a costurilor. Economii de forță de muncă, timp de instalare, costuri de întreținere separate, licențe software separate etc., toate se adaugă pentru a crea un pachet atractiv pentru clienți.
Tendința de transformare digitală în multe întreprinderi prezintă oportunități imense pentru companiile de securitate de a-și extinde domeniul de aplicare și de a juca un rol important în viitorul unei lumi inteligente. Tendința de „trecere la cloud” pentru companiile de toate dimensiunile s-a accelerat în industria de securitate în 2020. De la piețele întreprinderilor mici la nivelul întreprinderilor, din ce în ce mai multe întreprinderi folosesc astăzi servicii cloud rentabile pentru a extinde flexibilitatea- operațiuni, desfășurare și gestionare.
Nu în ultimul rând, astăzi vorbim mai des decât înainte despre securitatea cibernetică și protecția confidențialității datelor care au fost o provocare pentru industria securității încă din momentul în care primul dispozitiv de securitate a fost conectat la internet. Protejarea dispozitivelor și sistemelor de securitate împotriva atacurilor cibernetice și stabilirea confidențialității datelor sunt probleme mai importante ca niciodată. Securitatea cibernetică va continua să fie o preocupare pentru industrie pe parcursul fiecărei etape de procesare a datelor, de la generare, transmisie și stocare, până la aplicații de date și până la ștergere.
Cum colaborați cu autoritățile locale pentru asigurarea pazei obiectivelor stabilite?
Colaborarea cu autoritățile locale, în special cu unitățile de poliție din teritoriu, este una normală, în baza Legii privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor și a normelor sale de aplicare metodologice.
Cum vedeți viitorul parteneriatului dintre firmele de pază și societățile de asigurări?
Legea obligă firmele de pază să încheie contracte de asigurare privind răspunderea civilă contractuală, astfel că acest parteneriat este absolut necesar, marea problemă o reprezintă faptul că societățile de asigurări despăgubesc rar firmele de pază.
Cum apreciați activitatea instituțiilor care reglementează profesia de agent de pază și securitate și firmele de profil?
Activitatea instituțiilor care reglementează profesia de agent de pază și securitate este complexă, acestea au acordat atestatele personalului calificat și avizele pe care le-am solicitat (pentru: personalul de conducere, avizarea operatorilor dispecer, personalului tehnic, obținerea permisului de port-armă, etc.), au verificat dacă au fost îndeplinite cerințele legale pentru licențierea și relicențierea societății de pază, au avizat planurile de pază și protecție, au controlat activitatea personalului societății – atât la sediul acesteia cât și în obiectivele păzite, etc.
Unde se poate specializa un agent de pază și securitate și un consultant în securitate fizică?
Pentru calificarea ca Agent de securitate:
Ocupaţia de bază în domeniul pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor şi gardă de corp este “agent de securitate” şi se dobândeşte prin absolvirea cursului de calificare de bază “agent de securitate” şi promovarea examenului în acest sens. Cursul de calificare de bază “agent de securitate” se poate face doar la furnizori de formare profesională autorizaţi, în baza programei de pregătire stabilite anual de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi postate pe pagina web a acestei instituţii.
Pentru ocupaţiile agent control acces, agent de securitate incinte (magazin, hotel, întreprindere, etc.), agent gardă de corp, agent de intervenţie pază şi ordine şi agent transport valori se organizează cursuri de specializare, la care pot participa doar absolvenţii cursului de calificare de bază.
Pentru a îmbunătăţi cunoştinţele acumulate anterior, angajatorii sunt obligaţi să asigure pregătirea continuă a personalului de execuţie până la şeful de tură inclusiv, în limita a cel puţin 20 de ore anual, prin furnizori de formare profesională autorizaţi, în baza programei de pregătire stabilite anual de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi postate pe pagina web a acestei instituţii. (Răspunderea pentru desfăşurarea pregătirii continue revine conducătorului societăţii sau, după caz, responsabilului cu pregătirea din cadrul societăţii)
Specializarea pentru funcția de CONSULTANT DE PAZĂ/ SECURITATE se dobândeşte prin absolvirea unui curs de specializare autorizat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) şi promovarea examenului în acest sens.
Interviu apărut în revista Club Antreprenor, ediția septembrie 2021