Interviu cu Dr. Rodica Boca,
Fondator și Manager General, Dorna Medical
Dorna Medical a ajuns cel mai important
furnizor de servicii medicale private
din nordul țării
Ați fondat Dorna Medical în 1998. Ce reprezintă astăzi această companie medicală prezentă în Suceava, Botoșani și Bistrița?
Astăzi, după 23 de ani de activitate, Dorna Medical a ajuns, fără a exagera în vreun fel, cel mai important furnizor de servicii medicale private din nordul țării. Nu suntem prezenți doar în orașele menționate, am reușit să ne extindem în patru județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani și, mai nou, Mureș. Și în următorii ani ne propunem să creăm o rețea medicală și să fim prezenți și în alte zone ale României. Cu alte cuvinte, nu ne vom impune limite, iar dezvoltarea companiei va continua pentru că pacienții au nevoie de un act medical de calitate, de specialiști pentru care ei să reprezinte o prioritare, de investigații realizate cu ajutorul unei aparaturi ultraperformante, aliniată standardelor internaționale. Și, nu în ultimul rând, aș mai adăuga o componentă: empatia față de pacienți și soluțiile integrative pe care le oferim problemelor lor de sănătate.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a III-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
19 octombrie 2024: Concurs de șah
24 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Medicii noștri colaborează excelent, fiecare pacient reprezintă un caz particular, iar noi, în echipă, încercăm să-i redăm sau ameliorăm starea de sănătate. Pentru a exemplifica și este doar un exemplu oarecare, dacă un pacient se prezintă la Cabinetul de Dietetică și Nutriție, specialistul îi va recomanda un set de analize pe baza cărora îi va concepe o dietă personalizată. Dacă este necesar, intervine și expertiza unui medic endocrinolog și/sau diabetolog. De asemenea, dacă este vorba despre o afecțiune care implică și o componentă emoțională, cum ar fi mâncatul compulsiv, nutriționistul va trimite pacientul respectiv la psiholog, pentru a găsi și rezolva cauzele, căci noi nu tratăm doar efectele. Așa cum am menționat anterior, în cadrul societății avem și cabinete de Psihologie, ba chiar un medic specializat în Psihiatrie Pediatrică, o specialitate rară în țara noastră, dar atât de necesară.
În 2021, Dorna Medical înseamnă o echipă alcătuită din peste 400 de angajați permanenți și colaboratori care activează în policlinică, laboratoarele noastre clinice și punctele de recoltare, precum și în centrele de Radiologie și Imagistică Medicală. Noi ne numim „familie”, iar eu însămi, căci dincolo de titulatura de manager general Dorna Medical, sunt înainte de toate medic primar Medicină de Laborator, nu am încetat vreodată să lucrez. Laboratorul e „acasă” și sunt recunoscătoare că am două familii.
Noi suntem obișnuiți să vedem doar partea goală a paharului. În sistemul medical s-a investit foarte mult, atât în sectorul de stat, dar mai ales în cel privat. Cum percepeți dumneavoastră calitatea actului medical, față de acum 10-15 ani?
Acum 15 ani putem vorbi de o perioadă de pionierat a serviciilor medicale, de aparatură care astăzi ar putea reprezenta exponat de muzeu, multe hârtii și muncă de secretariat, dacă vreți. Gândiți-vă că în anul 1998, prima noastră achiziție și cea mai importantă a fost un analizor semiautomat de biochimie, Hospitex, unul dintre cei mai buni producători de aparatură medicală. Prețul a fost unul semnificativ – de 8.000 de dolari –echivalentul a patru Dacii 1300. Astăzi, acesta e depășit, noi îl păstrăm într-un dulap pentru a ne aminti de unde a început totul, într-o cameră de 60 de metri pătrați, cu un singur angajat.
Odată cu digitalizarea și evoluția științei, actul medical s-a îmbunătățit în mod radical. De asemenea, rezultatele sunt de o acuratețe perfectă, iar pregătirea personalului medical, de la medici, la biologi, biochimiști, tehnicieni radiologi, asistenți medicali este realizată într-un mod diferit, mult mai aplicat, cu ajutorul unor materiale didactice digitale, moderne, în laboratoare și centre medicale dotate rezonabil. Lumea a evoluat, la fel ca și medicina, iar în aceste condiții este previzibil și firesc că actul medical din prezent este superior calitativ față de anii precedenți.
Cât de importante sunt certificările, acreditările și sistemele de management ale calității pe care le aveți?
Fără acestea nu am putea funcționa, așadar reprezintă pilonii unui management eficient, precum și o recunoaștere a serviciilor medicale premium pe care le punem la dispoziția pacienților.
De altfel, recunoașterea calității serviciilor de excepție oferite de Dorna Medical a venit ca o consecință firească, iar centrul de analize medicale din Vatra Dornei a fost primul laborator acreditat din România, conform standardului 15.189 pe 2007, cea mai înaltă distincție în domeniu la acea vreme. Practic, niciunde în țară nu ai fi putut să îți faci analize medicale mai bine ca în orașul din Bucovina, iar timpul de așteptare era mult mai scurt decât cel dintr-un spital de stat. Chiar am înrămat certificatul cu numărul LM001, eliberat de Asociația de Acreditare din România, RENAR, care a desemnat Dorna Medical ca fiind primul laborator din țară care a implementat sistemul de management al calității.
Nu am făcut vreodată rabat de la calitate, este o datorie și o responsabilitate enormă față de pacienții noștri. În același timp, controlul extern de calitate sistematic, pentru atingerea standardelor europene de calitate, contribuie la racordarea serviciilor medicale oferite în țară la cele din străinătate.
Pe lângă certificări și acreditări, nu pot omite faptul că echipa Dorna Medical a obținut și numeroase premii la nivel județean, național și chiar internațional, încă o dovadă că ceea ce facem, realizăm foarte bine. Numai în primăvara acestui an, am obținut premiul pentru performanță în afaceri la Gala Women in Economy 2021. Practic, prin această distincție, compania medicală fondată în Bucovina a fost revalidată drept cel mai puternic furnizor de servicii medicale private din nordul țării.
Cum apreciați implicarea medicilor de laborator în evoluția sistemului medical?
Atunci când mi-am ales eu însămi această specializare, de Medicină de Laborator, eu și colegii mei rezidenți reprezentam o minoritate, însă în prezent, situația s-a schimbat, precum și percepția asupra importanței acestei ramuri importante a medicinei. După anii 2000, și acesta e doar unul dintre repere, medicina de laborator a trecut prin schimbări majore care, teoretic, au plasat-o în fruntea specialităţilor medicale. Nu numai că evoluția acesteia s-a desfășurat simultan cu evoluția sistemului medical, ci a devenit o componentă indispensabilă în ansamblu, un eșafodaj, în ideea că pe baza rezultatelor de laborator, actul medical continuă având toate datele unei potențiale probleme. Fără acestea e ca și cum medicii specialiști ar avea de rezolvat o problemă fără a deține informațiile necesare, fără o contextualizare și ipoteză, dacă ar fi să ne raportăm la un limbaj matematic.
Analizele medicale reprezintă punctul inițial, „A”, în prevenția și diagnosticarea unei afecțiuni. Testele clinice de laborator care ajută la depistarea precoce a unor probleme de sănătate, semnalează din timp disfuncționalități și carențe în organism care pot degenera în boli cronice, de multe ori, incurabile. Totodată, medicina de laborator este foarte importantă în prevenţie, pentru că modificările din corp apar mai întâi la nivel biochimic, organismul reacţionează mai întâi la nivel molecular. După cum menționam anterior, fără informațiile de bază pe care analizele de laborator le furnizează, investigații realizate și interpretate de medicii de laborator, nu poate exista o continuare a actului medical, așadar sistemul medical ar fi unul caracterizat pe presupoziții, date imprecise.
Procesul de reformare a sistemului medical românesc însă, stimulat de integrarea în Uniunea Europeană, a cuprins, inevitabil, şi domeniul laboratorului clinic. La fel ca și alte ramuri ale medicinei, și cea de laborator a cunoscut şi la noi, în ultimii ani, o evoluție tehnologică însemnată, ceea ce presupune obligatoriu dezvoltarea cunoştinţelor medicale, perfecționarea continuă a medicilor, utilizarea unei aparaturi din ce în ce mai performante. Pandemia a restabilit oarecum importanța majoră a medicinei de laborator.
În același timp, formarea continuă este o condiţie indispensabilă care permite medicului de laborator să-şi îndeplinească misiunea în mod optim. Este obligaţie faţă de pacienţi, faţă de el însuşi, iar noi, la Dorna Medical, oferim posibilitatea perfecționării, dezvoltării unor noi competențe pentru întregul personal medical, nu doar pentru medicii de Laborator.
Mă bucur de faptul că Societatea Română de Medicină de Laborator reunește specialiștii din domeniu, creând de fiecare dată premisele unor dezbateri constructive. De altfel, la Dorna Medical am organizat anual, exceptând ultimul an, simpozioane și conferințe pe această temă, a importanței Medicinei de Laborator în prevenție și diagnosticare, precum și în evoluția sistemului medical.
Cum vedeți colaborarea / parteneriatul dintre sistemul de sănătate public şi cel privat?
Cred că pot fi construite poduri, și nu ziduri, iar Dorna Medical a fost întotdeauna receptivă la o astfel de colaborare. Ba, mai mult, ne asigurăm în ambulatoriu, apoi în laboratoarele de analize medicale și în centrele de Radiologie și Imagistică Medicală că rezultatele sunt precise, exhaustive, astfel încât dacă pacientul ajunge mai departe într-un spital de stat pentru o intervenție chirurgicală, colegii noștri medici să aibă la dispoziție tot ceea ce au nevoie pentru a continua actul medical.
Totodată, medicii noștri colaboratori din Cluj, Suceava, Iași, Mureș, din marile centre universitare, care activează și în spitale de stat intermediază accesul pacienților noștri la aceste clinici, atunci când situația impune o operație, un transplant sau tratamente oncologice. În 2020, așadar într-un context sanitar delicat, pandemic, o pacientă de-a noastră a fost diagnosticată cu o formă de cancer la rinichi. Era vorba de o situație gravă care nu suporta amânare. Unul dintre medicii noștri urologi care profesează și în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca s-a preocupat îndeaproape de caz, iar pacienta a fost operată laparoscopic de o echipă formată din cei mai buni medici, printre care și colaboratorul nostru care, de altfel, e implicat în fiecare an în „maratonul transplanturilor de rinichi” și nu numai.
Compania noastră medicală este deschisă și colaborează cu sistemul de sănătate public foarte bine. Nu este vorba de o concurență, ci de parteneriat și complementaritate. Ca pacient, indiferent de județul de proveniență, îți poți efectua investigații în unul din laboratoare lenoastre, cabinet medical sau centru de Radiologie și Imagistică Medicală, pe baza biletului de trimitere emis de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate, având contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Interviu apărut în revista Club Antreprenor, ediția septembrie 2021