„Noua casă” permite achiziționarea de locuințe noi, cu o valoare de maximum 140.000 EUR și un avans de minimum 15%. Normele metodologice de aplicare urmează să fie publicate în cel mult 30 de zile. Cu aproimativ 96%, România se află pe primul loc în U.E. în privința procentului populației care locuiește în case cumpărate.
La finalul săptămânii trecute, după mai multe versiuni prezentate public, a fost publicată Ordonanța de Urgența a Guvernului privind modificarea programului „Prima casă” din anul 2009, devenit în luna aprilie a acestui an „O familie, o casă” pentru ca acum să fie redenumit „Noua casă”. Normele metodologice de aprobare ale noii Ordonanțe urmează să fie publicate în termen de maximum 30 de zile, adică până la începutul lunii septembrie 2020.
Printre modificările cele mai importante se numară aceea conform căreia pentru locuințele noi, adică acelea care au fost finalizate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finanțare, valoarea maximă finanțată este de 140.000 EUR, din care avansul minim este de 21.000 EUR (15%). În categoria locuințelor noi se includ și acelea supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, ce au fost recepționate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finanțare. Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va garanta maximum 60% din finanțarea acordată de instituția de credit.
Valoarea finanțată poate fi de maximum 70.000 EUR
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Pentru locuințele vechi, valoarea finanțată poate fi de maximum 70.000 EUR, iar într-un asemenea caz, procentul avansului care trebuie achitat de către cumpărator este de minimum 5%.
În ipoteza în care contractul de vânzare este rezoluționat ca urmare a viciilor ascunse ale locuinței, cumpărătorul are dreptul de a beneficia de o a doua locuință garantată în cadrul programului, numai dacă primul credit a fost stins.
În cazul rambursării anticipate înainte de împlinirea unui termen de 5 ani, nu se va percepe comision de rambursare anticipată. Locuințele achiziționate în cadrul programului nu pot fi înstrăinate timp de 5 ani.
Pentru a putea beneficia de dispozițiile noii Ordonanțe, persoana fizică nu trebuie să dețină singură sau împreună cu soțul ori soția, mai mult de o locuință mai mare de 50 m.p. suprafață utilă.
Aproximativ 96% din populația României locuiește în case pe care le deține în proprietate
Conform datelor Eurostat, aproximativ 96% din populația României locuiește în case pe care le deține în proprietate, cel mai mare procent din Uniunea Europeană, procentul mediu fiind de aprox. 70%. Prin comparație, în Germania procentul este de aproximativ 51%.