Accizele încasate de stat din vânzarea de alcool etilic s-au situat la 1,22 miliarde RON în anul 2024, în condițiile în care suma totală obținută de stat din vânzarea tuturor tipurilor de băuturi alcoolice anul trecut a fost de 1,98 miliarde de RON arată datele agregate de ANAF și transmise către Spirits Romania, asociație patronală ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.
Astfel, 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în anul 2024 au fost virate de industria băuturilor spirtoase.
Procentul este cu atât mai semnificativ cu cât statisticile indică faptul că, dintre toate tipurile de băuturi alcoolice, spirtoasele ocupă cea mai mică pondere în volum din consumul total al românilor. Astfel, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică la finalul anului trecut, în 2023 consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a fost de 8,5 litri, de aproape 10 ori mai puțin decât consumul de bere (80,4 litri de bere/locuitor) și de aproximativ trei ori mai mic decât consumul de vin (24,2 litri vin /locuitor).
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
19 martie 2025: Forumul de concurență, francize și antreprenoriat
21 martie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Brașov – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
26 martie 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară – Ediția a V-a
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
„Datele confirmă ceea ce noi am sustinut dintotdeauna și anume că industria băuturilor spirtoase, în condițiile menținerii unui nivel rezonabil al accizelor și a diminuării pieței ilicite, este un contributor semnificativ și onest la bugetul de stat. Avem planuri pe termen lung și rămânem ca întotdeauna deschiși la dialog permanent cu guvernanții pentru a găsi împreună cele mai bune soluții atât pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei noastre cât și pentru a ajuta la creșterea economiei românești în ansamblul său”, a declarat Florin Rădulescu, președintele Asociației Spirits Romania.
Producătorii români de băuturi spirtoase sunt cei care vând produsele cele mai populare și totodată si cele mai accesibile ca preț. Aproximativ 85% din consumul de băuturi spirtoase este reprezentat de produsele românești, potrivit datelor industriei.
Despre Spirits Romania
Spirits Romania este o asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înființata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool. Companiile membre asigură peste 3.000 de locuri de munca directe și 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de țari, din Europa, Asia și America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope (http://spirits.eu/), organizația reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reunește peste 31 de asociații naționale din 24 de țari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare și importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România și Maspex.