vineri, mai 17, 2024

Energia regenerabilă devine o componentă obligatorie a tuturor proiectelor finanțate din fonduri europene sau guvernamentale

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.
  • Operatorii economici vor beneficia de fonduri nerambursabile pentru instalarea de soluții energetice fotovoltaice în vederea optimizării costurilor operaționale

Miercuri, 5 iulie 2023, la Camera de Comerț și Industrie Prahova s-a desfășurat simpozionul cu tema “Soluții energetice fotovoltaice pentru optimizarea costurilor afacerilor”, la care au participat reprezentanți ai agenților economici și ai autorităților locale din județele Prahova, Brașov, Argeș, Buzău și Dâmbovița. Evenimentul a fost organizat la inițiativa societății prahovene General MEEL Electric care are o experiență de 30 de ani in domeniul instalațiilor electrice si al energiei și care, în ultimii 15 ani, a proiectat, autorizat, construit și monitorizat  peste 100 de centrale electrice fotovoltaice, cu capacități cuprinse între 1 MW si 80 MW.

“Prin acest simpozion ne-am propus doua obiective majore: sa oferim audientei informații pertinente și claritate referitoare la contextul actual al pieței de energie și să prezentam o soluție completa și fezabila prin care o societate comerciala poate deveni producător sau prosumator de energie electrică folosind surse regenerabile”, a spus Mioara Iofciulescu, Managing Director Atlantis România, moderatoarea evenimentului.  Această soluție a fost definită ca având trei componente-cheie: un antreprenor general responsabil cu dezvoltarea și implementarea proiectului, un expert în accesarea de fonduri europene și o instituție bancară pentru asigurarea cofinanțării necesare.

Evenimentul a avut o componentă tehnică deosebit de importantă, care a avut un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, experții General MEEL Electric prezentând în detaliu ce presupune o centrală electrică fotovoltaică, care sunt condițiile în care o persoana juridică poate să devină producător sau prosumator de energie electrică, ce beneficii financiare aduce și ce impact are o astfel de investiție asupra costurilor operaționale și asupra profitabilității unei companii.

 “În contextul obiectivelor propuse de Comisia Europeană prin Green Deal, Romania dispune de surse regenerabile de energie și  poate sa devina un partener strategic și un furnizor de securitate energetica în zona”, a declarat Aurelian Gogulescu, Președintele CCI Prahova, în deschiderea evenimentului. 

Simpozionul a evidențiat angajamentul autorităților și al instituțiilor financiare de a sprijini dezvoltarea proiectelor de energie verde. Prin furnizarea de informații și instrumente financiare, precum și prin crearea unui mediu propice colaborării între diferitele părți interesate, s-au creat condițiile necesare pentru accelerarea tranziției către energiile regenerabile în domeniul afacerilor. “Ministerul Energiei face toate demersurile necesare pentru a susține construirea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile și depune toate eforturile pentru a găsi soluțiile optime la provocările ce apar pe parcursul acestui proces”, a arătat Teodor Diaconu, consilier de stat și expert tehnic în cadrul Ministerului Energiei.

Ionut Bunea, expert fonduri europene și guvernamentale, a subliniat faptul ca în toamna acestui an se vor deschide mai multe apeluri de finanțare a proiectelor de energie  sau a proiectelor de dezvoltare a afacerilor care vor avea obligatoriu o componenta de energie verde, așadar operatorii economici vor avea la dispoziție sume importante din fonduri nerambursabile pe care le vor putea accesa.

Ana Maria Cătescu le-a prezentat reprezentanților companiilor instrumentele financiare pe care Libra Internet Bank le pune la dispoziție pentru asigurarea cofinanțării proiectelor de energie verde, acesta fiind un domeniu pe care banca intenționează sa îl susțină cu precădere.

România are potențialul de a deveni un jucător cheie în domeniul energiei regenerabile, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde al Comisiei Europene. Prin promovarea și implementarea soluțiilor energetice fotovoltaice, țara poate asigura securitatea energetică, reduce dependența de sursele tradiționale de energie și contribui la reducerea emisiilor de carbon. Prin aducerea împreună a reprezentanților autorităților locale, a agenților economici și a specialiștilor din industrie, simpozionul a stimulat dialogul și colaborarea între diferitele părți implicate în promovarea energiei regenerabile în mediul de afaceri. Participanții au avut ocazia să se informeze cu privire la oportunitățile de dezvoltare și finanțare a proiectelor de energie verde, precum și să își împărtășească experiențele și perspectivele.

General MEEL Electric este o companie cu capital integral romanesc, înființată în anul 1993, la Băicoi, în Județul Prahova, fiind una din puținele firme autohtone care acoperă întreg spectrul instalațiilor electrice in domeniul 0,4 kV – 110 kV. Are mai multe sedii la nivel național, peste 270 de angajați și a raportat o cifra de afaceri de peste 24 milioane de euro pentru anul 2022.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Alpha Bank România a înregistrat în primul trimestru din 2024 un profit net de 16 milioane de euro

Evoluția consecventă la nivel operațional, activitatea dinamică și gestionarea eficientă a riscurilor au generat un profit net de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv