luni, februarie 6, 2023

JLL: Creditele neperformante ating cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în Europa

Must Read

Cel mai nou raport al JLL evidențiază faptul că, în timp ce rata medie a creditelor neperformante în Europa a scăzut la 1,8% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2022, creditele neperformante din etapa a doua au crescut la aproape 1 din 10 – cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

JLL a publicat raportul European Banking: Credit Portfolio Update 2022, care arată că, în timp ce rata medie europeană a creditelor neperformante a scăzut la 1,8% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, creditele neperformante din etapa 2 au crescut la 9,5% – în creștere de la 8,9% la sfârșitul anului 2021 și la cel mai ridicat nivel înregistrat de la intrarea în vigoare a IFRS 9 Financial Instruments în ianuarie 2018.

Europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparație cu alte regiuni. Luând în considerare că există deja o divergență considerabilă, atât în ceea ce privește inflația, cât și ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obișnuite să îl vadă. Înăsprirea costurilor de finanțare este resimțită la nivel universal și, deși inițial BCE a reacționat lent, acum a accelerat, piețele financiare prevăzând o înăsprire suplimentară.

O provocare cheie cu care se confruntă multe societăți imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe piețele de obligațiuni, este reprezentată de numărul mare de scadențe pe termen scurt – inclusiv în țările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligațiunile societăților imobiliare urmează să ajungă la scadență în următorii 2 ani, și într-un moment în care piețele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanțare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forța pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participație cu investitori privați de capital.

Maxime Otto, Consultant Capital Markets la JLL România: “În ciuda obstacolelor economice actuale și a contextului geopolitic, rata NPL din România a scăzut, în octombrie 2022, la 2,9%, reflectând reziliența economiei românești. Cu toate acestea, în contextul unei inflații ridicate și al înăspririi politicii monetare legate de o încetinire prognozată a creșterii PIB-ului, este probabil ca acești factori să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor, precum și profitabilitatea companiilor, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o potențială creștere a NPL-urilor în lunile următoare. Acestea fiind spuse și având în vedere atât nivelul de capitalizare al sistemului bancar românesc, cât și calitatea portofoliului său de credite, se așteaptă ca rata NPL viitoare să urmeze tendința observată în țările OCDE, ceea ce ar trebui să permită o activitate de creditare normală pe toate segmentele.”

Citiți raportul complet aici.

Despre JLL

JLL (NYSE: JLL) este o firmă de top în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăților imobiliare și a investițiilor. JLL modelează viitorul sectorului imobiliar pentru o lume mai bună, folosind cea mai avansată tehnologie pentru a crea oportunități satisfăcătoare, spații uimitoare și soluții imobiliare durabile pentru clienții noștri, oamenii noștri și comunitățile noastre. JLL este o companie Fortune 500, cu venituri anuale de 19,4 miliarde de dolari, operațiuni în peste 80 de țări și o forță de muncă globală de peste 102.000 de angajați la 30 septembrie 2022. JLL este numele de marcă, și o marcă înregistrată, a Jones Lang LaSalle Incorporated. Pentru mai multe informații, vizitați jll.ro.

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului Summer Well

ING Bank România devine unul dintre partenerii principali ai festivalului de muzică alternativă Summer Well, care va avea loc...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img