Interviu cu Oana-Alexandra Ijdelea,
Avocat
Cred în puterea exemplului
V-ați remarcat în piața avocaturii de business prin expertiza singulară în energie și resurse naturale și în mod deosebit prin contribuția la proiectele de gaze din Marea Neagră. Cum decurge proiectul companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG)?
Într-adevăr, în cei 15 ani de activitate am avut șansa de a lucra în proiecte complexe de energie și resurse naturale, multe dintre acestea având și componente transfrontaliere. Dintre cele care reprezintă o premieră pe piața din România sunt extrem de mândră de contribuția directă de peste un deceniu în dezvoltarea proiectului MGD prin excelenta colaborare cu Black Sea Oil & Gas și partenerii săi de concesiune. Fără excepție, începând cu anul 2010 am fost implicată în toate problemele de natură juridică ale acestui proiect și am condus cu succes toate eforturile legale și de advocacy pentru acest proiect.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
10 decembrie: Future Energy Europe Summit, Ediția a IV-a
17 decembrie - Gala Club Antreprenor, Ediția a XVII-a
19 decembrie - Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Prin complexitatea, anvergura, importanța și perspectivele sale, proiectul MGD constituie o premieră în România post-revoluționară prin contribuția la securitatea și independența energetică a României, la dezvoltarea infrastructurii de transport și la realizarea unei temelii unice pentru tranziția energetică prin crearea premiselor pentru dezvoltările viitoare de infrastructură gazieră și de energie verde (vânt și hidrogen) în offshore-ul Mării Negre.
Nu pot vorbi în numele BSOG însă conform declarațiilor publice ale societății, producția de gaze a proiectului MGD va începe în cursul anului viitor. Aștept cu nerăbdare First Gas și etapele viitoare ale proiectului.
Care este profilul clienților dumneavoastră?
Constat cu bucurie că o bună parte dintre mandatele începute acum 8-10 ani sunt în continuare active și că acești clienți vechi, activi în diverse industrii, au dorit să continuăm colaborarea și în proiecte noi. Acest lucru demonstrează că nevoile și așteptările clienților au fost satisfăcute, că munca a fost una eficientă și a generat plus valoare și că încrederea în relația client-avocat s-a cimentat. De asemenea, cred că clienții noi au apreciat și au fost atrași de aceste lucruri, toate mandatele relevante din ultimii 4 ani pornind de la reputația generată de prima categorie.
Cum percepeţi apetitul investiţional al clienţilor dumneavoastră în aceste vremuri tumultoase, marcate de pandemie?
Deși istoria ne învață că momentele de criză au fost cele care au generat ulterior cele mai însemnate creșteri economice, în ultimii ani investitorii au arătat mai multă prudență în abordare și cu siguranță au fost mult mai circumspecți. În plus, instabilitatea politică și cea legislativă din ultimii ani, în mod deosebit cea privind energia și gazele, face ca România să nu fie în topul preferințelor pentru noi investiții, indiferent că vorbim de noi investitori, de investitori existenți sau de antreprenori locali.
Sper că recenta reașezare politică la nivelul executivului și al legislativului să fie caracterizată de stabilitate, continuitate și eficiență, deoarece indiferent de apartenența politică, numai în acest fel statul poate demonstra că este un partener de încredere, capabil să asigure cadrul necesar stimulării creșterii economice, încurajării antreprenorilor și atragerii investițiilor de anvergură.
Prin ce se caracterizează stilul dumneavoastră de leadership? Cum vă motivați echipa?
Cred în puterea exemplului, în atitudinea pozitivă, în participarea directă și în muncă, multă și relevantă. În egală măsură, onestitatea, capacitatea de a lua decizii corecte (uneori chiar împotriva preferinței personale), o comunicare directă și transparentă și empatia sunt elemente cheie în câștigarea încrederii echipei pe care o coordonez.
Un bun lider are privilegiul de a stabili principiile, standardele și coordonatele de funcționare ale organizației sale dar și datoria de a fi primul care le respectă în mod complet și neîntrerupt. Acestea sunt condiții sine qua non pentru un lider. Altfel, individul rămâne doar cu poziția de “șef” pe care o are în virtutea organigramei organizației din care face parte (și fără îndoială, vremelnic).
Cu siguranță exemplul personal, încrederea și susținerea pe care la rândul meu o acord colegilor reprezintă un cumul de factori care motivează și întăresc echipa. De asemenea, delegarea sarcinilor și a mandatelor, potrivit cu expertiza, experiența și capacitățile profesionale și personale ale fiecăruia contribuie la succesul individual și ulterior cel colectiv, precum și la asigurarea unor retribuții și satisfacții la nivel personal care la rândul lor sunt un factor motivațional extrem de puternic.
Pe ce abilități puneți accent atunci când luați în considerare recrutarea de noi colaboratori?
Criteriile profesionale sunt diferite în funcție de expertiza necesară pentru poziția avută în vedere însă elemente comune sunt buna cunoaștere a dreptului civil și experiența practica (în cazul pozițiilor de senioritate).
Dincolo de evaluarea pe criterii profesionale, îmi plac oamenii cu abordări constructive, elocvenți, cu un simț al umorului sănătos și decent, care citesc și care vorbesc corect românește.
Caracterizările din clasamentele ce vă poziționează pe primele paliere ale avocaturii din România și la nivel internațional sunt în termeni foarte frumoși. Cât de importante sunt aceste recunoașteri ale muncii dumneavoastră?
Sunt onorată și măgulită de aprecierile primite din partea clienților, colegilor și a tuturor celor cu care lucrez. Acestea completează satisfacția profesională pe care mi- oferă “lucrul bine făcut” care se traduce prin calitatea serviciilor prestate și capacitatea de gândire strategică și neconvențională în procesele de lucru îndelungate în cadrul proiectelor cu o dificultate crescută și joacă un rol important deoarece generează un imbold pentru expansiunea determinării, inventivității și creativității atât de necesare pentru atingerea performanțelor deosebite.
Ce va doriți de la 2022?
Un echilibru stabil între viața profesională și cea personală, mandate interesante și stimulative și sănătate. Restul vine de la sine prin muncă, determinare și puterea exemplului personal.