Interviu cu Adrian Cadar,
Fondator și CEO, Bio Holistic
În România avem prea puține produse finite bio
Ați fondat Obio.ro în anul 2012. Acum acesta este un nume de referință în lista magazinelor bio online din România. Cu câți producători / furnizori colaborați în prezent?
Avem în portofoliu câteva mii de produse bio de la peste 30 de furnizori. O parte însemnată din ce avem pe stoc o reprezintă produsele bio din afară, unde practic găsim cam tot ce avem nevoie în materie de bio. Sigur, avem și produse bio românești, dar din păcate aici oferta este limitată. În România avem prea puține produse finite bio (gata de pus pe raft), nu există suficienți procesatori, exportându-se masiv materia primă. Și pe lângă lipsa produselor bio finite made în România, ne mai lovim și de lipsa de experiență antreprenorială a producătorilor, în special a celor mai mici dar care sunt și cei mai mulți, tot procesul de negociere și listare devenind foarte greoi. Nu spun asta ca și reproș ci doar ca o constatare, o stare de fapt. Ei se pricep în primul rând la a produce, la a manufactura produsele bio, nu au experiență deloc sau foarte puțină în afaceri, și de aici dificultățile legate de vânzare. Noi ne dorim foarte mult să dezvoltăm gama de produse bio românești existentă pe Obio.ro, sperăm cu timpul ca și producătorii să-și extindă gamele și să devină mai flexibili, mai deschiși și să își lărgească cunoștințele despre antreprenoriat.
Care sunt cele mai solicitate produse?
Fără îndoială există un trend crescător de cerere pentru produsele bio fără gluten de exemplu, dacă e să ne referim la alimente. Pe partea de ambalaje, oamenii încep să caute ambalaje plastic free, biodegradabile. Tot la cele mai solicitate putem include și detergenții bio, unde chiar avem o gamă foarte variată. Clienții devin tot mai conștienți că detergenții obișnuiți sunt printre cei mai mari poluanți ai pânzei freatice, respectiv ai apelor, și atunci caută detergenți bio care sunt biodegradabili pentru a proteja mediul înconjurător.
Care a fost cea mai valoroasă comandă?
Aici pot să răspund exact, am verificat în istoricul comenzilor, a fost o comandă în valoare de 6.375,64 de lei. O sumă importantă având în vedere că vorbim de o comandă făcută de o persoană fizică.
Ce zile ale săptămânii și ce perioade ale anului sunt cele mai aglomerate?
Cele mai aglomerate zile sunt cele de la începutul săptămânii. Ca și perioadă, evident vorbim de Black Friday. Dacă excludem Black Friday, fără doar și poate perioada Ianuarie-Martie este cea mai bună. Explicația principală este că oamenii își setează noi obiective pentru fiecare început de an, printre care și să mănânce mai sănătos, să fie mai responsabili cu mediul înconjurător etc. Toți ne propunem diverse obiective la început de an, nu? Din păcate nu e chiar ușor să-ți schimbi modul de alimentație, să-ți formezi noi obiceiuri, așa că și clienții, după 3-4 luni încep să cumpere mai puțin, renunțând la diete, detoxuri etc.

Ați pus la punct mai multe sisteme de loializare pentru clienți. Care au fost cele mai atractive?
Da, acum fiecare magazin are astfel de sisteme, unele mai simple, altele mai complicate. Nu suntem adepții lucrurilor complicate, așa că am mers pe discount la numărul de produse achiziționat (cumperi 4 bucăți, ai suplimentar un anumit procent de reducere), plus reduceri permanente pentru clienții care revin cu a doua comandă și care rămân la noi. Clienții caută reduceri, iar aici avem ce să oferim, pentru că ne ajută și faptul că noi suntem și distribuitori de produse bio. Avem astfel destule produse în oferta Last Minute de exemplu, unde regăsim produse care vin retur de pe partea de distribuție, și le valorificăm pe Obio.ro la discount-uri semnificative, până chiar și la -80% uneori. Aici vorbim de produse care se apropie de termenul limită de valabilitate care este afișat în prima linie la descrierea produsului din categoria Last Minute, dar clienții caută și cumpără astfel de produse din cauza prețului mic.
Pe ce segmente de clienți așteptați creșteri în perioada următoare?
Clientul de produse bio este în general de sex feminin, educat, cu venit mediu și peste medie, cu copii. Creșterea o așteptăm în continuare în primul rând din familiile cu copii, chiar dacă poate nivelul educațional și venitul nu sunt foarte mari. Dar am observat trendul, de când cu pandemia mamele în principal sunt mai atente cu ce își hrănesc copiii și nu doar copiii, cu ce se hrănește întreaga familie. Printr-o alimentație mai bună, mai curată, fără chimicale, mai sănătoasă, crește și sistemul imunitar, iar în cazul unei îmbolnăviri acest lucru este foarte important.
Veniturile mici corelate cu lipsa educației în alimentație (oamenii nu citesc ingredientele unui produs) fac destul de greoaie creșterea vânzării de produse bio la marea masă a populației. Cu siguranță vom avea și aici creșteri, dar într-un ritm lent și în ani de zile.
Cum percepeți nivelul de concurență / competiție în acest segment – vânzarea de produse bio?
Anul trecut după lockdown a fost efectiv o explozie de magazine online noi care au intrat si au încercat să intre pe această nișă de piață, în special în sistem dropshipping. Știm că multe afaceri din alte domenii au fost serios afectate, așa că oamenii au încercat rapid să se reorienteze și așa au ajuns la piața de produse bio. Evident că nu e chiar ușor să pătrunzi pe această piață, unii au renunțat deja, dar sunt și exemple de succes, magazine bio online deschise anul trecut care funcționează și astăzi. Oferta în prezent este cred puțin supradimensionată la câți clienți de produse bio care cumpără online avem.
Concurența este din ce în ce mai mare și mai puternică și este normal să fie așa, vorbim de un domeniu de viitor cu potențial bun de dezvoltare. Și producători mari, consacrați, cu fonduri de investiții în spate au început să investească masiv în propriile magazine online. Piața e foarte dinamică, au apărut și primele M&A, chiar dacă la nivel mic. Trebuie să vii mereu cu ceva nou ca să te menții în top.
Privim concurența pentru a învăța, pentru a fi mai buni în piață, și pot spune că avem o relație de fairplay foarte bună cu concurenții noștri. Lucru important în business pentru noi. Dar aici recunosc că avem un mare avantaj, acela de a fi și furnizori pentru concurența noastră pe partea de distribuție. Avantaj care însă este reciproc, și noi cumpărăm de la concurență, cam toate magazinele online de produse bio importante au atât partea de retail prin propriul magazin online cât și partea de distribuție.
Sunteți implicați în programe de CSR (Corporate Social Responsibility). Ce ONG-uri sprijiniți și pentru ce proiecte?
Sprijinim anual între trei și șase ONG-uri pe diverse proiecte, de la sport, la copii cu autism, integrare socială, programe educaționale speciale. Însă cel mai mult lângă inima noastră este Asociația Amia Suflet de Copil (www.adopt.ro), un ONG din Oradea care lucrează cu copiii abandonați în maternități, cu copiii din centrele instituționalizate și cu familii cu copii aflate în dificultate. Voluntarii fundației duc lucruri necesare bebelușilor abandonați, și petrec timp cu ei, hrănindu-i, ținându-i în brațe, învățându-i să facă primii pași. Iar cu cei mai mari organizează excursii, îi învață cum să gătească, cum să își administreze veniturile pentru a se putea gestiona singuri când părăsesc centrele de plasament. Probabil afinitatea noastră pentru acest ONG vine și din faptul că sunt și eu părinte a trei copii minunați, plus faptul că, așa cum spuneam mai sus, de obicei clientul de produse bio este o familie cu copii. Iar copiii dacă îi ai îți provoacă cele mai mari emoții trăite vreodată, un părinte fiind dispus să facă orice pentru propriul copil și aproape la fel de mult pentru orice alt copil.
Și ca să închei, ultimul proiect la care am pus și noi umărul anul acesta, pe lângă cele de mai sus, este construirea unei grădinițe într-un cartier de la marginea orașului care s-a dezvoltat în ultimii ani dar autoritățile nu au prevăzut investiții în zonă.
Încurajăm antreprenorii să se implice în responsabilitatea socială, împreună putem ajuta enorm de mult comunitatea de lângă noi, și până la urmă societatea în general.