sâmbătă, noiembrie 27, 2021
Abonament 2022 ClubAntreprenor.ro

Forumul de management și reciclare a deșeurilor – 21 octombrie 2021

Must Read

clubantreprenor.ro va organiza joi, 21 octombrie 2021, Forumul de management și reciclare a deșeurilor. Evenimentul se va desfășura în sala Panoramic, etajul 5, hotelul Marshal Garden – Calea Dorobanților, Nr. 50B, Sector 1, București. Totodată, conferința va putea fi urmărită online, pe Zoom și Facebook.

Partenerii evenimentului: Asociația Berarii României; Vrancart; Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare; Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu; Paradise Tour.

Prezentare

Prin Pachetul economia circulară aprobat de Comisia Europeană în 2018, România, ca oricare alt stat membru, are ca obiectiv de reducere a depozitării pentru anul 2030 până la un procent de 10% din totalul deșeurilor generate. În acest moment în România se depozitează peste 70% din cantitatea totală de deșeuri municipale generate.

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat recent două acte normative în domeniul managementului deșeurilor. Cele două Ordonanțe vin cu o serie de  restricții și obiective în privința depozitării deșeurilor dintre care, cea mai importantă, se referă la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deșeurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui să ajungă la reciclare și valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar dacă pare că mai este mult timp până în 2030, efortul autorităților locale dar și al populației trebuie să fie unul susținut. Asta pentru că politica europeană este clară: cât mai puține deșeuri depozitate la groapă și cât mai multe reciclate și reintroduse în circuitul economic. Actele normative prevăd și registre electronice prin care să poată fi urmărită trasabilitatea fiecărui deșeu pus pe piața din România, dezvoltarea de capacități de colectare, tratare și valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilități care revin atât autorităților locale din România dar și producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Totodată, Guvernul va impune peste tot în țară colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeu menajer.

În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. Deșeurile trebuie tratate fără a crea riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a cauza neplăceri din cauza zgomotului sau a mirosurilor și fără a afecta în mod negativ peisajul sau zonele de interes special.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Comisia Europeană a solicitat României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României. Deși România are încă “gropi de gunoi” neconforme în diferite stadii de închidere, avem și depozite de deșeuri conforme, care respectă standardele de mediu și beneficiază de tehnologii performante de protecție a mediului, precum depozitele din Bihor sau Covasna.

Românii consideră că introducerea Sistemului Garanție-Returnare (SGR) la nivel național va determina adoptarea unor obiceiuri mai responsabile în rândul populației în ceea ce privește reciclarea ambalajelor de plastic, sticlă sau metal, conform unui studiu realizat de Alianța Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România. Ca urmare, 9 din 10 români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanție-Returnare pentru că își doresc ca acesta să fie o soluție prin care devin mai conștienți de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător și pentru a-l menține curat.

Sistemul Garanție-Returnare reprezintă un sistem în care consumatorul va plăti o garanție de 0,50 lei atunci când va cumpăra o băutură de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial. Sistemul vizează ambalajele primare de unică folosință: sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1L și 3L.

Conform sistemului garanțiereturnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printrun operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.
Acest operator va fi o entitate nonprofit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Teme de discuție:

Noutăți despre Sistemul Garanție-Returnare; Exemple de succes în reciclarea deșeurilor; Cum funcționează sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD); “Plăteşti pentru cât arunci” – de la concept la practică;  Cum aplicăm principiile de bază  – a reduce, reutiliza, repara și recicla deșeurile; răspunderea extinsă a producătorului; depozitele istorice de deșeuri; Finanțare pentru infrastructura de mediu;  Perspectivele colectării și reciclării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate; Viitorul economiei circulare în România; Rolul mediului de afaceri și a societății civile în promovarea unei culturi ecologice; Implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE; Adoptarea unei abordări fiscale “verzi”, în sectorul energiei și al deșeurilor; Soluții, studii de caz, povești de succes din zona de gestionare a deșeurilor.

Vorbitori:

Cosmin Teodoru, Director general, Direcţia Generală Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Stelian Matei, Consilier superior, Serviciul coordonare dezvoltare durabilă, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României: “Problematica deșeurilor în contextul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”

Julia Leferman, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Director General, Asociația Berarii României

Alice Nichita, reprezentant al Alianței Producătorilor de Băuturi și Președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare

Alin Vișan, Președinte, ARAM  – Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu: “Ambalajele și îndeplinirea obligațiilor de răspundere extinsă a producătorilor

George Bădescu, Director Executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România

Cristel Sabău, Director Centre de Colectare, Vrancart SA

Doinița Mihai, membru, Coaliția pentru Economie Circulară: “Sistemul de garanție, instrument al economiei circulare în România”

Alina Cobuz, Managing Partner, Cobuz și Asociații: “Managementul deșeurilor – tendințe și probleme”

Teia Ciulacu, Președinte, Asociația Viitor Plus: Rolul programelor Viitor Plus în promovarea celor 3 „R” și a economiei circulare

Dan Bold, Business Development Manager, REI Finance Advisors: Fonduri Europene și Ajutoare de Stat disponibile”

Mihaela Frăsineanu, Director Executiv, Asociația OIREP Ambalaje: “Impactul implementării SGR asupra schemei de EPR”

Moderator: Constantin Rudnițchi, analist economic

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților

09,30 –11,40: Sesiunea I

11,40-12,00: Pauză de cafea

12:00 – 14:00: Sesiunea a II-a

14,00 – 15,00: Masa de prânz

Contact

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor

mircea.fica@clubantreprenor.ro, 0732.903.216

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Comunitatea bancară salută progresul legislativ din sfera digitalizării

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) salută decizia Autorităţii pentru Digitalizarea României de...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img