duminică, februarie 28, 2021
Abonament 2021 ClubAntreprenor.ro

Interviu cu Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex și Fondator al Grupului SCR: Suntem pionieri în chimie și participăm la efortul comun de reducere a amprentei de carbon

Must Read

Studiu ANCOM: Ce știu și ce nu știu cetățenii despre radiațiile electromagnetice (EMF) și despre 5G

„În era digitală, informarea corectă și cât mai completă are o importanță particulară și necesită cunoașterea percepțiilor cetățenilor. În...

Morphosis Capital pregătește noi investiții în IMM-uri românești în 2021

Morphosis Capital Fund I, un fond de private equity, rămâne în continuare alături de IMM-urile românești și are în...

Smarttech247 va angaja 60 de experți în securitate cibernetică

Smarttech247 își mărește echipa de experți din România, până la sfârșitul anului 2021, de la 40 la 100 de...

Interviu cu Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex

și Fondator al Grupului Servicii Comerciale Române

Suntem pionieri în chimie

și participăm la efortul comun de reducere

a amprentei de carbon

 

Chimcomplex cuprinde trei platforme, cea de la Onești, cea de la Olchim Râmnicu-Vâlcea și cea de la Someș Dej. Cum decurge procesul de integrare a acestor entități?

Integrarea celor trei platforme de producție decurge conform planului. Vrem să facem din Chimcomplex un model de dezvoltare în care să ne dorim să ajungă să lucreze și copiii noștri. Dispunem de forță de muncă bine pregătită iar, împreună, specialiștii de pe toate platformele noastre au făcut o treabă exemplară de a ne aduce cu un pas înaintea pieței regionale. Integrarea platformelor a adus îmbunătățirea serviciilor noastre adresate clienților: securizarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea de noi produse, procese mai eficiente, contact mai ușor (digitalizat) cu echipa noastră de vânzări. Vom implementa un nou sistem de gestionare a relației cu clienții, vom investi în creșterea capacității de producție, maximizăm transparența procesului de producție, vom optimiza activitatea de mentenanță și vom reduce amprenta de carbon printr-o utilizare mai eficientă a energiei. Aceste proiecte vor necesita mai multe procese digitalizate și oameni care sa fie mai bine pregătiți în ceea ce privește competențele digitale. De aceea vor fi organizate instruiri interne pentru a dezvolta aceste competențe.

Știm care sunt noile trenduri, care sunt noile tehnologii în industriile care ne folosesc produsul. Iar elementul cheie al strategiei noastre este să facem noi produse pentru o paletă mai largă de utilizare. Producem cu precădere polioli-polieteri, material utilizat la scară largă pentru tot ceea ce ne înconjoară, de la spume pentru saltele la palete de eoliene. Asta înseamnă că este necesară o cantitate urișă pentru toate industriile. Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Avansată a Poliolilor care are o experiență de 40 de ani de operare și cooperare cu clienții şi cu laboratoarele universităţilor şi instituţiilor de cercetare românești și internaționale lucrează la proiecte futuriste care ne plasează în viitorul industriei chimice internaționale.

Aveți un program de investiții ambițios pentru următorii cinci ani, care ajunge la 200 de milioane de euro. Care sunt sectoarele care necesită cele mai mari investiții?

Noile tendințe în chimie vor redirecționa întreaga industrie și lume: Chimia noilor materiale pentru Orașul și Casa Inteligentă, Chimia în Energie (chimia hidrogenului și noilor elemente chimice din structura echipamentelor electrice) și Chimia în Electronică și Telecomunicații (noi metale nobile, structuri polimerice noi incluse în tehnologia viitorului în comunicații). Chimcomplex se pregătește să fie parte din viitorul tehnologiilor din chimie. Platformele noastre industriale au un potențial major pentru România. Oltchim și Chimcomplex sunt două combinate chimice strategice pentru industria chimică din România, Aceste două platforme sunt esențiale pentru ca România să rămână un jucător industrial în regiune.

Dacă am valorifica toate liniile de producție pe care le-a avut Oltchim, tot ce are Chimcomplex acum plus tot ce urmează să inaugurăm s-ar putea realiza o cifră de afaceri de circa un miliard de euro. Multe instalații și secții care sunt în conservare de mai mulți ani le vom redeschide în perioada următoare, însă fiind inițiative naționale strategice avem încredere că Guvernul le va lua în calcul pentru susținere.

În anul 2021 vom finaliza investițiile realizate prin forțe proprii la noua fabrică de polioli, în valoare de peste 35 milioane euro, care ne va mări capacitatea de producție la peste 140.000 tone/an. În 2022 când va fi gata și secția 300 vom atinge o capacitate de producție de polioli de 170.000 tone/an. La Onești vom finaliza investiția la fabrica de clorură de calciu, devenind astfel un jucător important în chimia Europei.

Investițiile viitoare se vor concentra de asemenea, pe eficiență energetică și pe modernizarea unităților de producție pentru a permite dezvoltarea de noi aplicații.

Impactul investițiilor noastre va asigura stabilitatea locurilor de muncă pentru salariații Chimcomplex și peste 5.000 de salariați din companiile aflate în conexiune pe orizontală și verticală.

Chimcomplex își poate dezvolta de asemenea, portofoliul de substanțe active care să completeze independența și siguranța națională și medicală și care acum sunt importate la sume exorbitante.

Spre exemplu în luna mai 2020 am relansat în producție instalația de alcool izopropilic (IPA) care este substanța activă pentru “ultradezinfectanți umani”. IPA este cunoscut ca fiind ingredient activ în gelurile de dezinfectare a mâinilor. Această instalație, singura din țară, trebuie totuși modernizată pentru a produce la un raport optim calitate/preț și a fi competitivă pe piața internațională.

Un alt exemplu – Chimcomplex este utilizator de propilenă şi etilenă, materii prime ce se pot obţine prin chimizarea gazului, care momentan sunt importate. Dacă acestea s-ar produce în România am putea să dăm drumul la producţia de PVC şi astfel s-ar reduce deficitul comercial provenit din industria chimică.

Trebuie să se înțeleagă – concurăm împotriva marilor industrii chimice, unele integrate cu rafinării. Există, de asemenea, o concurență puternică din Orientul Îndepărtat. De acest motiv și alte sute ne așteptăm să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de liberalizarea preţurilor la energie, garanţii de stat pentru investiţii şi acces la fonduri europene.

Oraşe precum Sofia, Atena şi Salonic folosesc biocide Chimcomplex pentru clorinarea apelor lor potabile. Care sunt produsele cele mai solicitate?

Produsele clorosodice sunt utilizate în potabilizarea apelor și a celor pentru piscine dar și ca biocide virucide, antibacteriane și fungicide, eficiente pentru dezinfectare și decontaminare în lupta împotriva coronavirus.

Dacă vorbim despre produsele clorosodice, atunci cele mai folosite sunt clorul și hipocloritul de sodiu, ambele produse pe platformele industriale de la Râmnicu Vâlcea și Onești.

Pentru claritate aceste produse asigură:

– tratarea, dezinfecția și purificarea apei potabile pentru 100% din consumul total din România, Republica Moldova, Bulgaria și parțial Ucraina și Serbia.

– tratarea apelor reziduale orășenești și industriale în raport de 85% din total necesar național, prin produse de tipul clorurii ferice (unic producător în România, Republica Moldova și Bulgaria).

Alte produse cheie din portofoliu sunt polieterii și poliolii utilizați la fabricarea spumelor de poliuretan flexibile sau rigide. Spumele poliuretanice sunt utilizate în industria mobilei pentru tapițerie, în industria auto la diverse părți (bord, volan), tapițerie auto. De asemenea, sunt utilizate pentru izolarea termică la temperaturi scăzute (frigidere, camere frigorifice) și pentru a obține miezul de spumă pentru panourile sandwich.

Industria chimică dă valoare resurselor noastre naturale – sare, gaz, petrol, apă etc. Cum vedeți strategia actualilor guvernanți de reindustrializare, de conectare a resurselor cu producția locală și de revitalizare a industriei chimice?

Produsele chimice fabricate la Chimcomplex asigură funcționarea și dezvoltarea pe verticală și orizontală a unor sectoare economice precum: industria auto, industria metalurgică, industria energetică, industria alimentară, dezinfectarea apei potabile, tratarea apelor uzate, biocide.

Piaţă pentru produsele noastre există, cerere există, bani sunt, antreprenori sunt. Ceea ce lipseşte este un liant, un lider care să ne adune pe toţi la masă şi un partid care să-şi asume politic sprijinirea domeniului chimic. România poate fi parte importantă dintr-un lanț valoric european pentru a asigura necesarul de produse de importanță strategică pentru Europa, mai ales în contextul pandemiei. Discutăm aici inclusiv despre economie circulară și reciclarea chimică a deșeurilor.

Trebuie să accesăm banii puși la dispoziţie de Comisia Europeană dar avem nevoie de decizie și susținere politică în competiția cu alte țări ce fac lobby puternic la Bruxelles. Acestea sunt necesare pentru a rămâne competitivi și pentru a dezvolta procese și produse utile și prietenoase cu mediul înconjurător. Produse fără de care viața noastră așa cum o cunoaștem nu ar mai putea exista.

Sunteți un consumator mare de energie electrică și gaze naturale. Ce așteptări aveți în privința evoluției prețului acestor utilități, care afectează și prețul final al produselor Chimcomplex?

Actualmente, Chimcomplex își asigură necesarul de energie electrică prin generarea de energie din centralele proprii de cogenerare de înaltă eficiență pe bază de gaz metan și achiziționarea de energie din sistemul național.

Din perspectiva de consumator mare de energie vă pot spune că România este ineficientă din perspectiva preţurilor, iar această ineficienţă a preţurilor se reflectă imediat în dezavantajarea exportatorilor români axaţi pe producţie, cum suntem și noi. Aș putea spune că industria noastră a fost lovită încă din 2019, când prețurile din piața energetică au explodat. România are o piață a energiei insulară, cu prețuri foarte mari. Ne este greu să avem o predictibilitate a costurilor.

De aceea suntem interesați să investim într-o nouă centrală proprie de cogenerare, precum și în identificarea unor parteneri cu ajutorul cărora să contribuim la creșterea valorificării rezervelor de gaz pe care le avem în România. Avem în derulare proiecte de captare a hidrogenului cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea și utilizarea acestuia în producția de energia termică.

Sunteți prima companie din România care face reciclare chimică?

Da, prima în România și a treia din Europa. Suntem pionieri în chimie, ne facem treaba și participăm la efortul comun de reducere a amprentei de carbon. Mulțumim Guvernului pentru ajutorul acordat. Doar în 2020 am reciclat peste 1.000 de tone de acid clorhidric, pe care apoi l-am refolosit ca materie primă pentru alte produse chimice. Proiecte similare de reciclare chimică a deșeurilor din spumelor poliuretanice sunt actualmente în cercetare cu rezultate promițătoare.

Ați menționat recent că mulți ingineri și cercetători de profil care au plecat la lucru în străinătate doresc să se întoarcă în țară. Ce strategie aveți pentru a-i convinge să facă pasul final?

Suntem o companie care s-a lansat pe o traiectorie foarte promițătoare și s-a consolidat. Inginerii si cercetătorii care vor să facă parte dintr-o echipă dinamică, să lucreze la proiecte ample, patriotice, de renaştere a industriei chimice româneşti sunt bineveniți. Să nu uităm că Oltchim a fost formator a zeci de generații de chimiști.

În 2020 am lansat mai multe acțiuni și programe interne de comunicare și am creat un mediu în care ne simțim inspirați să facem tot posibilul pentru a ne atinge obiectivele comune. De la activări prin care le-am mulțumit celor care au inspirat, au informat și au susţinut marea noastră echipă, până la lansarea primului studiu de cultură organizațională și a unui program amplu de transformare numit „Pentru mâine”. Acesta se adresează colegilor care au dorit să facă parte voluntar din echipele care vor determina schimbarea pentru viitorul Chimcomplex.

2020 a fost un an pe care l-am finalizat cu bine printr-un efort colectiv, în care a contat contribuția fiecăruia, fiecare idee și soluție, colaborarea și munca în proiecte transversale. 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Studiu ANCOM: Ce știu și ce nu știu cetățenii despre radiațiile electromagnetice (EMF) și despre 5G

„În era digitală, informarea corectă și cât mai completă are o importanță particulară și necesită cunoașterea percepțiilor cetățenilor. În...

Morphosis Capital pregătește noi investiții în IMM-uri românești în 2021

Morphosis Capital Fund I, un fond de private equity, rămâne în continuare alături de IMM-urile românești și are în vedere semnarea a două noi...

Smarttech247 va angaja 60 de experți în securitate cibernetică

Smarttech247 își mărește echipa de experți din România, până la sfârșitul anului 2021, de la 40 la 100 de specialiști în securitate cibernetică. De...

CEC Bank accelerează procesul de digitalizare cu soluții low-code furnizate de Aurachain

CEC Bank accelerează procesul de modernizare și digitalizare. CEC Bank apelează la platforma low-code dezvoltată de compania Aurachain pentru a automatiza o serie de...

Se deschide Sol și Suflet, prima fermă regenerativă din România și centru educațional pentru fermierii la început de drum

Cei interesați să își deschidă o fermă regenerativă sunt invitați să aplice la programul de internship plătit și să participe la cursurile organizate...
- Advertisement -

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -