vineri, iulie 19, 2024

Completarea Inelului de 400 kV al României prinde contur în zona de vest: a început montarea cablurilor pe noua linie de înaltă tensiune Porțile de Fier- Anina

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA înregistrează progrese importante în proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) - Reșița, parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României. În cursul acestei săptămâni, a fost demarată acțiunea de montare a cablurilor de înaltă tensiune pe tronsonul de linie nouă Porțile de Fier - Anina. Cu acest prilej, Secretarul de Stat responsabil de domeniul energiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, domnul Lucian RUSU, alături de domnul Cătălin NIȚU, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, și de domnul Marius Viorel STANCIU, membru al Directoratului CNTEE Transelectrica SA, au vizitat șantierul lucrării de infrastructură energetică, proiect strategic de importanță națională pentru România.

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA înregistrează progrese importante în proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României. În cursul acestei săptămâni, a fost demarată acțiunea de montare a cablurilor de înaltă tensiune pe tronsonul de linie nouă Porțile de Fier – Anina. Cu acest prilej, Secretarul de Stat responsabil de domeniul energiei în cadrul Secretariatului General al Guvernului, domnul Lucian RUSU, alături de domnul Cătălin NIȚU, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, și de domnul Marius Viorel STANCIU, membru al Directoratului CNTEE Transelectrica SA, au vizitat șantierul lucrării de infrastructură energetică, proiect strategic de importanță națională pentru România.

Tranziție către digitalizarea proceselor

Dacă în urmă cu 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Național, acum discutăm despre o poziție integrată în rețeaua europeană, de unde derivă cu totul și cu totul alte necesități și perspective de dezvoltare. Compania trece printr-o tranziție către digitalizarea proceselor. Investițiile Companiei în proiectele de întărire a rețelei de transport al energiei electrice și de creștere a capacității de interconexiune, așa cum este această linie electrică de înaltă tensiune, vor avea ca rezultat, pe lângă asigurarea siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național, și crearea condițiilor favorabile pentru racordarea la rețea a unor noi capacități de producție, în special bazate pe surse regenerabile (eoliene, fotovoltaice, biomasă) și mai ales a unor noi consumatori mari. Sistemul Electroenergetic Național este în continuă dezvoltare, iar Transelectrica are un rol vital. Asigur conducerea acestei Companii de toată susținerea mea și a Guvernului în a continua acest parcurs“, a declarat domnul Lucian RUSU, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

O investiție de mare anvergură

Infrastructura de transport al energiei electrice este cel puțin la fel de importantă ca infrastructura rutieră, pentru că funcționează ca o magistrală a energiei asigurând «combustibilul» pentru dezvoltarea economică a țării. De aceea, consolidarea rețelei existente și dezvoltarea unor noi instalații fac parte dintre obiectivele strategice ale noastre, cu rol crucial pentru economia națională, pentru continuitatea în alimentare cu energie a consumatorilor și pentru atingerea dezideratelor europene în ceea ce privește sectorul energetic. Această investiție, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – Anina, este de una mare anvergură, atât prin rolul său în Sistemul Electroenergetic Național, cât și prin complexitatea tehnică a proiectului în sine și prin provocările pe care echipa de proiect și echipele de execuție le-au întâmpinat în derulare. Le mulțumesc tuturor pentru efort, profesionalism și pentru contribuția la construirea infrastructurii energetice naționale pentru generațiile viitoare!”, a declarat Cătălin NIȚU, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei

Obiectivul de investiții LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este parte a proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad, care completează Inelul de 400 kV al României, în zona de sud-vest. Acesta va avea o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de vest și de sud-vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui proiect, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier. Aceste capacități vor crește până la 1000 MW, la finalizarea întregului Ax Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad. Aceste proiecte de investiții majore creează premisele unei dezvoltări economice durabile.

Proiect care face parte din Clusterul „Mid Continental East Corridor”

Trecerea la tensiunea de 400 kV axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad/ LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este un proiect inclus în lista de Proiecte de Interes Comun European, făcând parte din clusterul „Mid Continental East Corridor” datorită contribuției sale la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

Obiectivul Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este o investiție cu o valoare totală de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcție nouă de 81,1 kilometri cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina cu o valoare de peste 100 de milioane de lei) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița cu o valoare de peste 20 de milioane de lei – proiect finalizat). Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest și sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonă deficitară în ceea ce privește sursele de energie electrică. De asemenea, această linie va avea o contribuție însemnată la creșterea capacității de interconexiune de pe granițele de sud-vest și vest ale României și implicit a tranzacțiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordați la rețea.

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița sunt executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanți: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu și SC ELECTROMONTAJ SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

81 stații electrice de transformare și 8.834,3 km de linii electrice aeriene

Compania Naționala de Transport al Energiei Transelectrica SA este operatorul de transport și de sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 stații electrice de transformare și 8.834,3 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt unități teritoriale de transport.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

InstaSun – Invenția 100% românească evaluată la 4 milioane Euro după doar 2 ani de la lansare

Un proiect gândit și dezvoltat integral în România revoluționează modul în care ne protejăm pielea împotriva radiațiilor solare, folosind...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv