Articol de Elena PANȚIRU, Consilier Juridic la Pro Vp București. Cofondator al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România
Pro Vp București – a fost înființată în anul 1997, având ca scop intermedierea de forță de muncă pentru cetățeni români în străinătate. A fost printre primele societăți acreditate de către Ministerul Muncii, pentru selecție și plasare de forță de muncă în străinătate.
Până la momentul aderării României la Uniunea Europeană, fiecare cetățean român care dorea un loc de muncă în străinătate era obligat să se adreseze unei companii care avea licență pentru plasare de forță de muncă. Astfel, am putut oferi un post mai bine plătit decât în Romania, în intervalul 1997-2007, pentru peste 10.000 cetățeni români în variate domenii: construcții (Israel, Cipru, Marea Britanie) infirmiere, asistente medicale si medici (Marea Britanie, Abu Dhabi, Qatar) menaj și îngrijire bătrâni (Israel, Marea Britanie) șoferi profesioniști (Kuwait) agricultură (Spania și Germania) precum si programe de au pair, cam în aceleași țări.
În anii 2006-2007 a devenit din ce în ce mai greu să identificăm forță de muncă pentru angajatori străini, deoarece odată cu dispariția școlilor de calificare/cursurilor de reconversie profesională din România, personalul calificat efectiv, atât de dorit de orice angajator, a dispărut.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Deși ofertele noastre erau pentru recrutare de personal pentru străinătate, am fost contactați de angajatori români care aveau nevoie de personal calificat și cu experiență. Așa ne-am dat seama că expertiza noastră este potrivită pentru cerințele angajatorilor naționali, doar că de data asta trebuie aplicată ”invers”.
Descarcă prezentare – ProVP București (PDF)
Am identificat țările potrivite pentru a oferi personalul compatibil cu nevoile angajatorilor români și prima țară cu care am colaborat a fost China – am facut forme de obtinerea avizelor/vizelor și permiselor de sedere pentru personal calificat în domeniul construcțiilor, pentru câteva șantiere din București, Iași și Vaslui.
Cea mai bună ”reclamă” la momentul respectiv și care functionează și astăzi – este recomandarea. Un angajator român, care intenționa să-și asume angajarea de personal non UE, înainte de orice angajament, dorea să verifice întrebând alți angajatori cărora deja le adusesem străini, dacă functionează această procedură, dacă putem oferi soluții potrivite, dacă într-adevăr un astfel de proiect este viabil, dacă muncitorii străini reprezintă soluția dezvoltării.
Imediat după anul 2007 ne-am extins spre alte țări: Sri Lanka, Vietnam, Turcia, India, Bangladesh, Pakistan, Cuba, Indonezia, Tadjikistan etc.
Fiecare angajator român, în conformitate cu cerințele sale, îl ghidăm spre țara potrivită, care are o tradiție spre un domeniu anume. De exemplu – Sri Lanka este foarte potrivită pentru HoReCa – turismul – de la munca necalificată în bucătărie până la manager de restaurant/hotel, pentru că în Sri Lanka această activitate reprezintă cea mai importantă sursă de venit. Apoi sunt experți în folosirea echipamentelor industriale de cusut, echipamente pentru agricultură, drumuri și poduri, construcții metalice precum și în manipularea și livrarea de mărfuri. Vietnam – o altă țară de unde am importat mii de lucrători – sunt specializați pe lucrări în construcții și sudură de la cea mai simplă formă la cea mai complexă. Personalul din Cuba și Indonezia – pentru servicii în restaurante, masaj, hoteluri. Oricum, Pro Vp București, a identificat întotdeauna soluția potrivită, raportată la domeniul de activitate, la condițiile de ocuparea posturilor vacante, urmărind întotdeauna intregrarea străinilor în România.
A fost o adevărată provocare atunci când un angajator ne-a solicitat personal din mai multe țări simultan, aceasta fiind o noutate și un efort considerabil pentru obtinerea programarilor în același timp, apoi după intrarea în Romania și începerea activității, aclimatizarea străinilor, luând în considerare mediul din care proveneau în raport cu noua lor viață.
Proiectul pentru angajarea unui strain începe cu mult timp înainte ca acesta să ajungă în România și să înceapă activitatea. Din păcate, la orice autoritate implicată în vederea obținerii formalităților legale avem timpi de asteptare între 2 luni-10 luni. Ar trebui ca toate autoritățile implicate în procesul migraționist să depună eforturi și să găsească soluții pentru a reduce timpii de așteptare pentru angajarea unui străin în România. Este nevoie de simplicarea procedurilor (de ex. cazierul judiciar al angajatorului, care se emite doar în format fizic îl ridicăm respectiv îl depunem de la un departament la altul, ambele sub pălăria MAI).
Accesul la date interstituțional, IGI cu: ANAF, CNAS, etc, în vederea schimbului de informați necesare, direct de la instituția în cauză.