- Programul Nouă Casă, restart din 2025
Piața imobiliară din România rămâne pe un trend pozitiv de creștere în primele 9 luni ale anului. Cifrele prezentate de Asociația Brokerilor Imobiliari în cadru Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari arată că deși piața este într-o permanentă schimbare, evoluția este, în general, una pozitivă.
Astfel, potrivit datelor publicate în cadrul evenimentului de ANCPI – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, autoritatea unde se intabulează toate tranzacțiile imobiliare, în primele 9 luni din acest an s-au efectuat, în medie, lunar, 19.600 de tranzacții de apartamente la nivelul întregii țări, cu un total de peste 177.000 de locuințe tranzacționate. Comparativ, media lunară din 2023 a fost de 19.800. Cifre așadar aproape identice. În schimb, diferă valoarea totală a imobilelor tranzacționate: o medie de 1 miliard euro lunar în perioada ianuarie-septembrie 2024, față de o medie de 995 mil. euro lunar anul trecut. În total, anul acesta s-au vândut deja apartamente în valoare de 9,37 de miliarde de euro. Dacă păstrează acest ritm și în lunile de toamnă, piața imobiliară va depăși pentru al patrulea an la rând suma de 11 miliarde de euro doar din tranzacții de apartamente, la care se adaugă peste 24 miliarde de euro din terenuri cu sau fără construcții.
Ca o primă concluzie, se poate spune că dacă numărul de tranzacții este puțin mai mic, dar valoarea acestora este mai mare, atunci prețurile medii ale proprietăților au crescut.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a III-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
19 octombrie 2024: Concurs de șah
24 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Numărul ridicat de tranzacții a fost stimulat și de facilitarea acordării creditelor bancare pentru achiziția de locuințe. Băncile au capital de finanțare, iar clienții au la dispoziție mai multe tipuri de credite, iar asta încurajează creditarea.
Valentin Anghel CEO la AVBS Broker de Credite
„În acest moment în Romania se dau credite și oricine dorește să achiziționeze o locuință poate să acceseze o finanțare, mai ales dacă beneficiază de sfaturile unui broker de credite. Noi am lansat, de exemplu, o aplicație bazată pe inteligența artificială care facilitează accesul mai rapid și mai ușor la finanțare imobiliară.”
Lansat în 2020, programul Noua Casă se pregătește de o relansare la începutul anului viitor, potrivit lui Ionuț Stavre, directorul general adjunct al FNGCIMM:“Cel mai de succes program guvernamental de susținere a creditării pentru achiziția de locuințe trebuie să continue. Programul Noua Casa va fi îmbunătățit și adaptat la noile condiții din piață, în așa fel încât să rămână în continuare foarte atractiv pentru populație. Avem o comunicare permanentă cu Ministerul de Finanțe și cu Banca Națională, pentru ca la începutul anului viitor să fim gata cu noul program.”
În total, în cei 5 ani de funcționare, peste o treime (36,6%) din creditele Noua Casă au fost acordate în regiunea București-Ilfov, în timp ce la polul opus este zona Sud-Vest Oltenia, cu 4,9%. Peste 29.000 de persoane și-au achiziționat o locuință prin acest program, iar valoarea totală a creditelor ipotecare garantate de FNGCIMM depășește 7,5 miliarde de lei. Programul Noua Casă este cel mai performant sistem de creditare, rata de credite neperformante fiind de doar 0,08%.
În ceea ce privește prețul de vânzare, Cristian Șelaru, director de comunicare INS spune că nu se așteaptă la modificări radicale în perioada următoare. ”Toată lumea a auzit de o apocalipsă a căderii prețurilor în sectorul imobiliar. Se vehiculează de foarte multe luni încoace că la un moment dat, prețurile vor pica. Datele ne arată că nici vorbă de așa ceva. Indicele general al prețurilor locuințelor ne arată că prețurile au crescut permanent ajungând să fie cu 54,26% mai scumpe, în primul trimestru din 2024, față de 2015, anul de referință al acestui indice” – Cristi Șelaru, directorul direcției de comunicare a INS.
„Ne așteptam ca dezbaterile din cadrul Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari de la Palatul parlamentului, să fi adus informație de calitate care să ajute pe toată lumea să-și facă o părere avizată cu privire la situația actuală a pieței imobiliare și la evoluția acesteia pe viitor.” – Dragoș Vîlceanu, membru fondator ABI și moderator al evenimentului.
Conferința Națională a Brokerilor Imobiliari a fost organizată de ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari din România, gazdă fiind TNI – Târgul Național Imobiliar și a beneficiat de sprijinul unor importanți parteneri: partener strategic: imobiliare .net, parteneri: API – Acceleratorul de Performanță în Imobiliare, AVBS – Broker de Credite, AVOCATOO – Magazinul tău #pelegale și a fost recomandată de: HUBimobiliar.ro, Pitagora.com.ro, Imobiliare.credit, Fotografie-imobiliara.ro