marți, iulie 16, 2024

Alexandra Lovin, re7consulting: Alinierea campaniilor de marketing la sezonul de vară

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Articol de Alexandra Lovin, Managing Partner re7consulting România

Sezonul de vară aduce cu sine o schimbare semnificativă în comportamentul consumatorilor și, implicit, în strategiile de marketing ale companiilor. Este o perioadă în care oamenii sunt mai dispuși să cheltuiască pe produse și servicii care să le îmbunătățească experiența estivală, fie că este vorba despre vacanțe, îmbunătățiri pentru locuință sau garderoba de vară. În acest context, alinierea campaniilor de marketing la specificul sezonului devine esențială pentru a maximiza impactul și a atinge obiectivele de vânzări.

Creșterea vânzărilor în perioada verii

Conform unui raport realizat de Statista, vânzările globale în retail în perioada verii au înregistrat o creștere semnificativă, cu un avans de aproximativ 15% în ultimii ani. Lunile iunie și iulie sunt cele mai active din punct de vedere al cumpărăturilor, pe fondul concediilor și al evenimentelor sociale specifice acestui sezon . De exemplu, în Statele Unite, vânzările de retail în iulie 2020 au crescut cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, atingând 536 miliarde USD, conform U.S. Census Bureau.

Investiții în bugetul de marketing sezonier

Pentru a capta atenția consumatorilor în această perioadă, companiile alocă bugete semnificative pentru campaniile de marketing sezoniere. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, bugetele de marketing pentru lunile de vară au crescut cu aproximativ 20%, reflectând importanța acestui sezon pentru vânzări 3. În plus, CMO Survey indică faptul că 30% dintre specialiștii în marketing planifică să mărească bugetele pentru campaniile digitale în perioada verii, concentrându-se pe publicitatea pe rețelele sociale și campaniile de e-commerce .

Reduceri și promoții

Un alt aspect esențial al marketingului de vară îl reprezintă reducerile și promoțiile. Retailerii oferă adesea discounturi de până la 40% pentru a atrage clienții și a stimula achizițiile impulsive. Conform unui raport de la RetailMeNot, 80% dintre consumatori sunt mai predispuși să facă achiziții în timpul verii dacă sunt disponibile reduceri și promoții . Promoțiile sunt promovate intens prin diverse canale de marketing, contribuind la creșterea traficului și a conversiilor. De exemplu, Amazon Prime Day, care are loc în iulie, a generat vânzări de peste 11 miliarde USD în 2021, conform Digital Commerce 360.

În continuare, vom explora industriile care înregistrează vânzări crescute în perioada verii și strategiile de marketing potrivite pentru fiecare.

Nise cu vânzări crescute în perioada verii

În timpul verii, anumite industrii și produse devin extrem de populare datorită specificului sezonului și cerințelor consumatorilor. Fiecare industrie are propriile sale particularități și oferte de produse care răspund nevoilor sezoniere. Iată câteva dintre principalele industrii și produsele vedetă ale sezonului estival.

Industria de Beauty

Produse de protecție solară: 

Sezonul de vară, industria de beauty prosperă datorită cererii crescute pentru produse care ajută la protejarea și îmbunătățirea aspectului pielii și părului expuse la soare. Printre produsele vedetă se numără loțiunile și cremele de protecție solară cu SPF ridicat, esențiale pentru a proteja pielea împotriva razelor UV dăunătoare. De asemenea, cremele și loțiunile de hidratare intensă pentru față și corp devin extrem de populare, ajutând la menținerea umidității pielii afectate de căldură și expunerea la soare.

Spray-urile și măștile pentru păr, care protejează părul de efectele nocive ale soarelui și apei sărate, sunt de asemenea foarte căutate. Cosmeticele rezistente la apă, precum mascara și fondul de ten, sunt preferate de consumatori în această perioadă, deoarece asigură un aspect impecabil chiar și în condiții de umiditate ridicată. În plus, autobronzantele sunt populare pentru cei care doresc să obțină un bronz uniform fără a se expune direct la soare.

Industria de Turism

Oferte de vacanțe last-minute: 

Pachetele turistice all-inclusive, care includ cazare, mese și activități, sunt extrem de populare, mai ales pentru familii și grupuri. Excursiile și activitățile în aer liber, cum ar fi drumețiile, sporturile nautice și tururile ghidate, atrag un număr mare de turiști care doresc să profite de vremea frumoasă.

Cazările la hoteluri și resorturi de vacanță în destinații populare, cum ar fi litoralurile, stațiunile montane și insulele exotice, sunt la mare căutare. Închirierile auto și biletele de avion sunt esențiale pentru călătoriile de vară, iar ofertele speciale și reducerile fac aceste servicii și mai atractive.

Industria Electronică

Aere condiționate: 

Aparatele de aer condiționat și ventilatoarele sunt esențiale pentru menținerea confortului în locuințe și birouri pe timpul zilelor caniculare. Gadget-urile portabile, cum ar fi încărcătoarele portabile, camerele de acțiune și dronele, devin indispensabile pentru capturarea și partajarea momentelor de vacanță.

Sistemele audio și video, inclusiv televizoarele și boxele portabile, sunt populare pentru divertismentul în aer liber. De asemenea, echipamentele pentru sport și fitness, cum ar fi trackerele de fitness și ceasurile inteligente, ajută la monitorizarea activităților fizice. Mini-frigiderele și răcitoarele portabile sunt de mare ajutor pentru camping și excursii, menținând băuturile și alimentele la temperatură optimă.

Industria de Fashion

Piese vestimentare de vară:

În industria modei, colecțiile de vară sunt esențiale pentru atragerea consumatorilor. De exemplu, costumele de baie și rochiile de vară sunt produse vedetă în acest sezon. Retailerii de modă își lansează noile colecții de vară cu mult înainte de începutul sezonului pentru a capta atenția consumatorilor și pentru a stimula vânzările. Sandalele și accesoriile de soare, cum ar fi pălăriile și ochelarii de soare, completează oferta de produse esențiale pentru garderoba de vară.

Campaniile propriu zise și principalele canale de marketing

  • Facebook Ads

Facebook Ads reprezintă un canal extrem de puternic pentru campaniile de marketing de vară datorită capacității sale de a targeta precis audiențele și de a genera engagement. 

De exemplu, un brand de produse de protecție solară poate beneficia enorm de pe urma campaniilor de conversie. Folosind imagini și videoclipuri atractive care evidențiază beneficiile produselor, cum ar fi protecția împotriva razelor UV și hidratarea pielii, campania poate include oferte speciale, cum ar fi reducerea de 15% la achizițiile făcute în următoarele 48 de ore. Pentru a maximiza impactul, este esențial să se utilizeze funcția de retargeting a Facebook pentru a ajunge la utilizatorii care au vizitat site-ul, dar nu au finalizat achiziția. Un studiu de caz al unei companii de cosmetice a arătat că utilizarea retargeting-ului a crescut rata de conversie cu 30% în perioada verii.

Pe lângă campaniile de conversie, campaniile de brand awareness sunt cruciale pentru a crește vizibilitatea brandului. De exemplu, un brand de modă care lansează o nouă colecție de vară poate folosi videoclipuri captivante care prezintă modelele purtând noile ținute într-un cadru estival. 

Campaniile de engagement, cum ar fi concursurile de fotografie unde utilizatorii sunt invitați să posteze imagini cu produsele brandului în diferite locații de vacanță, pot crește interacțiunea și fidelitatea clienților. Un astfel de concurs poate genera mii de comentarii și distribuiri, crescând astfel expunerea organică.

  • Instagram Ads

Instagram Ads sunt ideale pentru campaniile de vară datorită naturii vizuale a platformei și a engagement-ului ridicat. Un exemplu de succes poate fi un brand de turism care promovează oferte last-minute pentru destinații de vacanță. Utilizarea Instagram Stories pentru a prezenta imagini spectaculoase ale destinațiilor, împreună cu oferte limitate în timp, poate capta rapid atenția utilizatorilor. Implementarea unui call-to-action clar, cum ar fi „Rezervă acum și economisește 20%”, poate stimula conversiile. 

Un studiu a arătat că utilizarea Instagram Stories Ads a crescut rata de conversie cu 50% pentru o agenție de turism în perioada de vară.

Campaniile de carusel sunt de asemenea eficiente pentru prezentarea unei game variate de produse. De exemplu, un retailer de modă poate folosi caruseluri pentru a arăta diferite ținute de vară, fiecare slide având un link direct către pagina de achiziție. Acest format permite utilizatorilor să exploreze mai multe produse într-o singură reclamă, crescând astfel șansele de conversie. Un exemplu de implementare ar putea include descrieri concise și imagini de înaltă calitate ale produselor, ceea ce a dus la o creștere a vânzărilor cu 25% pentru un retailer în timpul sezonului estival.

Campaniile de Explore pe Instagram sunt perfecte pentru a atinge un public nou. De exemplu, un brand de electronice care vinde aparate de aer condiționat poate crea conținut vizual captivant care să atragă atenția utilizatorilor care explorează noi postări. Utilizarea hashtag-urilor relevante, cum ar fi #CoolSummer și #HomeComfort, poate spori vizibilitatea și atrage atenția unui public mai larg. 

  • Google Ads

Google Ads este un canal esențial pentru captarea cererii intenționate, mai ales prin campaniile de căutare (Search Ads). 

De exemplu, un retailer de produse de aer condiționat poate folosi Google Ads pentru a targeta utilizatorii care caută „cele mai bune aparate de aer condiționat” sau „aparate de aer condiționat eficiente energetic”. Crearea de anunțuri optimizate care evidențiază beneficiile produselor și ofertele speciale, cum ar fi „Livrare gratuită și instalare în 24 de ore”, poate atrage traficul de calitate și crește conversiile. 

Implementarea extensiilor de anunțuri pentru a oferi informații suplimentare, cum ar fi prețuri, recenzii și linkuri către paginile de produs relevante, poate îmbunătăți semnificativ rata de clic (CTR) și rata de conversie. De exemplu, o companie de electronice a raportat o creștere cu 35% a vânzărilor de aparate de aer condiționat în perioada verii, datorită utilizării strategice a campaniilor de căutare pe Google Ads.

Pe lângă campaniile de căutare, campaniile de display (Display Ads) sunt ideale pentru a crește notorietatea brandului și pentru a retargeta vizitatorii site-ului. De exemplu, un brand de articole de îmbrăcăminte de vară poate utiliza bannere atrăgătoare care prezintă cele mai noi colecții de costume de baie și rochii de vară. Aceste anunțuri pot fi afișate pe site-uri relevante și în cadrul rețelei Google Display Network, pentru a ajunge la un public larg. Implementarea unei campanii de retargeting pentru utilizatorii care au vizitat site-ul, dar nu au finalizat achiziția, poate stimula conversiile. 

Concluzii

În sezonul de vară, campaniile de marketing bine planificate și executate pot face diferența între stagnare și creștere semnificativă a vânzărilor. Fiecare industrie prezintă oportunități unice, iar campaniile de marketing trebuie să fie adaptate pentru a răspunde specificului fiecăreia.

Pentru a maximiza impactul acestor campanii, este esențial să folosești canalele de marketing potrivite, să creezi conținut atractiv și să te adaptezi rapid la feedback-ul consumatorilor. Strategiile de marketing digital, cum ar fi publicitatea pe rețelele sociale, folosirea Google Ads, sau Meta Ads pot ajuta la creșterea vizibilității și la atragerea unui public mai larg.

Dacă ești antreprenor sau proprietar de business și îți dorești să crești vânzările în perioada de vară, este crucial să îți aliniezi campaniile de marketing cu specificul sezonului estival. Agentia de marketing online re7consulting este partenerul ideal pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele de business. Cu expertiza noastră în marketing digital, putem crea campanii eficiente și bine țintite care să răspundă nevoilor specifice ale verii. re7consulting

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

STC Partners își întărește echipa cu un Director de Vânzări și un Director Tehnic

Dezvoltatorul imobiliar STC Partners își extinde echipa cu doi noi colegi. Rolul de Director de Vânzări este acoperit de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv