marți, iulie 16, 2024

Studiu Coface: Cacao – o scădere înșelătoare a prețurilor?

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 și 2011 (3.700 USD/t), prețul boabelor de cacao a scăzut din nou la 7.000 USD/t după încheierea sărbătorilor de Paște. Cu toate acestea, prețurile rămân de 3 ori mai mari decât acum un an, și se preconizează că se vor păstra așa. Creșterea, care poate fi explicată parțial de speculațiile de pe piețe, reflectă, de asemenea, un deficit de ofertă, ceea ce este problematic pe termen mediu.

Prețurile mărfurilor agri

(100=2015, excluzând cereale și ulei)AD_4nXcZhDg67Wo_Av4gkX-i2dWFgG-HlCaHElkFrNQ9zhnnO70bKYS_es0qpaqQGvA6Tr1xdzEAdP5QBdf6PKItj9O_SHA71-O_oXdQylMrQPinlB4AbP_hTl7CJuli9A9JhV1ds8LTm1zaCdZLYb52mPszO9WlRdYl0Pp7e6211wPb_gtuESai8g.png

Numărul mic de țări producătoare face ca oferta să fie foarte vulnerabilă. 

Patru țări produc 75% din producția mondială de boabe de cacao, din care peste 60% se află în Africa de Vest, ceea ce o face vulnerabilă la șocurile economice și meteorologice.

Producția mondială de boabe de cacao ar urma să scadă cu 11% în 2024.

Există mai mulți factori care determină acest lucru. Fenomene meteorologice (în special El Niño), cultivarea pe scară largă a boabelor de cacao la soare (o sursă de defrișare) și frecvența crescută a recoltelor au favorizat dezvoltarea paraziților și a bolilor, necesitând tratamente chimice care afectează solul. Îmbătrânirea plantațiilor și neînnoirea parțială a acestora (legate de scăderea veniturilor producătorilor) au avut, de asemenea, un impact asupra producției, recoltele de cacao începând să scadă după 15 ani.

O industrie foarte concentrată…

Patru companii dețin singure aproape două treimi din capacitatea mondială de măcinare, iar zece companii, toate din economii avansate, dețin peste 40% din piața de dulciuri cu amănuntul. Această hiper-concentrație face practic imposibilă apariția unor noi producători credibili, având în vedere costurile mari de intrare necesare pentru a dezvolta o infrastructură suficient de mare de măcinare și prelucrare.

… Cererea continua să crească… 

În ultimii 40 de ani, cererea pe acest segment s-a triplat, în principal în Europa și America de Nord. În 2023/2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel mondial (90% sub formă de ciocolată). 

Cu 9 țări în top 10, Europa este principalul consumator de ciocolată din lume, reprezentând aproape 50% din cerere.

…iar prețurile vor continua să crească

În absența oricăror semne de corecție, este probabil ca prețurile boabelor de cacao să rămână foarte ridicate pe termen mediu. În timp ce cererea mondială va ajunge la 4,8 milioane de tone în acest an, este puțin probabil ca oferta să depășească 4,5 milioane de tone, în mare parte pentru că principalele două țări producătoare de cacao – Coasta de Fildeș și Ghana (3,3 milioane de tone de boabe de cacao în 2022, adică 58% din producția mondială) – nu reușesc să își mărească semnificativ nivelul de producție.

Impactul pe termen lung asupra mediului

Ciclul de viață al unei plantații de cacao este de 25 până la 30 de ani. Culturile ajung la productivitatea maximă după 5 ani, apoi încep să scadă după 15 ani, scăzând sub pragul de rentabilitate în ultimii 10 până la 15 ani.

În acest moment, fermierii au mai multe opțiuni: 

– să continue cu un venit mult mai mic

– să reînnoiască plantațiile (și, prin urmare, să rămână fără recoltă pentru următorii 5 ani)

– să cultive noi terenuri și/sau să transforme aceste culturi în plantații de palmieri sau arbori de cauciuc.

Relocalizarea culturilor de cacao duce de facto la curățarea (și, prin urmare, la despădurirea) unor zone virgine pentru a beneficia de „chiria forestieră” în vederea finanțării industriei. În ciuda normelor tot mai stricte de protejare a pădurilor, creșterea nevoilor de producție va conduce probabil la o extindere a terenurilor cultivate și, prin urmare, la o creștere a defrișărilor, un proces exacerbat de dificultatea de a urmări produsele de cacao dincolo de etapa de măcinare.

COFACE: FOR TRADE

Cu peste 75 de ani de experiență și cea mai extinsă rețea internațională de specialiști, Coface este unul dintre liderii în domeniul asigurărilor de credit și de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creanțe, Asigurări Single Risk, Asigurări de garanții și Informații de afaceri. Experții Coface lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți în 100 de țări să  construiasca afaceri de succes, în creștere și dinamice. Coface ajută companiile sa ia decizii de creditare mai bune. Serviciile și soluțiile  noastre îmbunătațesc capacitatea companiilor de a vinde prin protejarea lor impotriva riscului de neplată atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export. În 2023, Coface a avut aproximativ 4.970 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,87 miliarde de euro.

Pentru mai multe informații vizitați coface.ro

COFACE SA. este listata la of Euronext Paris, Compartimentul A
1. Sursă: Organizația Internațională a cacauei, Organizația internațională a zahărului, Organizația Internațională a cafelei, Macrobond, Coface

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

SYMMETRICA: Business în creștere cu 40% în primul semestru datorită lucrărilor de infrastructură și interesului crescut pentru produsele premium

Volumul total de produse livrate s-a majorat cu 30%, la 2,7 mil. mp/ml Vânzările de produse...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv