duminică, mai 26, 2024

Cushman & Wakefield Echinox: Creștere de peste 60% a cererii de birouri; tranzacțiile de până la 1.000 metri pătrați de spații domină piața

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Piața de birouri din București a continuat să crească și în primul trimestru al acestui an din punct de vedere al cererii, atât în ceea ce privește volumul tranzacționat, cât și al nivelului mediu al unei tranzacții, în condițiile unei oferte noi extrem de limitate, arată datele companiei de consultanță imobiliare Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, în primele trei luni ale anului, companiile au închiriat 91.000 metri pătrați de spații de birouri în București, reprezentând o creștere cu 63% față de suprafața contractată în aceeași perioadă a anului trecut.

În total, în perioada analizată au fost parafate 55 de tranzacții, media unei tranzacții fiind de 1.657 metri pătrați, dublul mediei din T1 2023.

Cea mai mare pondere în numărul tranzacțiilor au reprezentat-o cele cu suprafețe de până la 1.000 metri pătrați, respectiv 65% din total, urmate de cele pentru 1.000 – 2.000 metri pătrați (16%). Un număr de 7 contracte au fost pentru birouri cu o arie de 2.000 – 5.000 metri pătrați, iar 3 pentru peste 5.000 metri pătrați.

Ponderea tranzacțiilor în funcție de suprafață

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: “După un an 2023 cu un nivel record din punct de vedere al suprafeței tranzacționate, datele din primul trimestru indică o stabilizare a cererii pe piața imobiliară. O preocupare majoră este reprezentată de numărul redus de proiecte noi programate pentru livrare în următoarele 24 de luni, care va limita oferta de spații de birouri de inalta calitate. În prezent, în București sunt în construcție doar trei proiecte, cu o suprafață totală de 88.400 de metri pătrați. Dintre acestea, proiectul AFI Loft, situat în zona de centru-vest a orașului, este cel mai aproape de finalizare, iar cel mai amplu este a doua fază a Timpuri Noi Square, cu 50.000 de metri pătrați, a cărei dezvoltare a început în primul trimestru al acestui an.”

Cererea nouă a avut o pondere de doar 38% în volumul total tranzacționat, în linie cu trendul înregistrat în ultimii 3 ani, având în vedere că marii chiriași preferă să-și consolideze operațiunile și să-și reînnoiască contractele existente. Rata de neocupare a scăzut ușor la 14,4%, de la 14,8% în trimestrul corespunzător din 2023 și de la 14,7% la finalul anului trecut. Pe fondul ofertei extrem de limitate de noi proiecte, este de așteptat ca rata de neocupare să continue să scadă în perioada următoare.

Companiile din domeniul BPO au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeței tranzacționate, cu 36% din total, reprezentând integral renegocieri ale contractelor existente. Firmele de IT&C au generat aproape 21% din volumul total, atât prin reînnoirea contractelor existente, cât și prin cerere nouă.

În ceea ce privește, nivelul chiriilor, acestea au înregistrat o stagnare la începutul anului, nivelul maxim, înregistrat în zona CBD menținându-se la 22 euro/mp/lună.

PROPRIETATE SUBPIATA SUPRAFATA (MP) PROPRIETAR / DEZVOLTATOR
Timpuri Noi Square II Centru 50.000 Vastint
Promenada Offices Floreasca – Barbu Vacarescu 23.400 NEPI Rockcastle
AFI Loft Centru- Vest 15.000 AFI Europe

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în aproape 400 de birouri și peste 60 de țări și venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Președinta Fundației Scheherazade, doamna Wajiha Haris, a prezidat panelul intitulat “Environmental Diplomacy – a tool for cross-boarder ecological security and peace”

Președinta Fundației Scheherazade, doamna Wajiha Haris, a prezidat panelul intitulat: “Environmental Diplomacy – a tool for cross-boarder ecological security...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv