joi, mai 30, 2024

Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a III-a, 25 aprilie 2024

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv organizează joi, 25 aprilie 2024, cea de-a treia ediție a conferinței cu tema Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război. Evenimentul va avea loc în Sala arh. Ștefan Burcuș, situată la Etajul 3 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, de pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Înregistrează-te acum!

club antreprenor logo

Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), NutriLife, Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), AIEPS – Asociația Pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate, AENDM – Asociația Europeană de Nanotehnologie și Diplomație Medicală, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare – ASEAC, Romsym Data, Concept Electronics, INFOSEC CENTER și HPSS (Healthcare Provider Strategies & Solutions).

 

 

 

Atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai numeroase și mai sofisticate în întreaga Europă. Se preconizează că această tendință va continua să crească în viitor, date fiind previziunile conform cărora 41 miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internetul obiectelor până în 2025.

Atacurile cibernetice au crescut cu 600%, în ultimii patru ani, iar valoarea prejudiciilor financiare este estimată la 6 trilioane de dolari în 2022.

Potrivit DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică), infractorii cibernetici își perfecționează constant scenariile și tacticile de atac, apelând la diverse metode pentru a prinde în capcană potențiala victimă. Nu de mult, angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante.

Criminalitatea informatică îmbracă diferite forme și multe infracțiuni comune sunt facilitate de mijloace informatice. De exemplu, infractorii pot:

  • să preia controlul asupra dispozitivelor personale utilizând programe malware
  • să fure sau să compromită date cu caracter personal și proprietate intelectuală pentru a comite fraude online
  • să utilizeze internetul și platformele de comunicare socială pentru a distribui conținut ilegal
  • să utilizeze „darknetul” pentru a vinde bunuri ilicite și servicii de piratare

Tot mai multe instituții și companii românești sunt atacate cibernetic. Ultimele două cazuri mediatizate au fost Camera Deputaților și mai multe spitale din Capitală.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat după atacurile cibernetice din ultima vreme la instituţii publice din România, că se lucrează împreună cu cei de la European Cyber Security Competence Center (găzduit de București) la un ghid, o biblie a securităţii cibernetice pentru administratorii sistemelor IT din sistemul public.

Legea securităţii şi apărării cibernetice a fost publicată în Monitorul Oficial al României în luna martie 2023. Oficialii susțin că acest act normativ important protejează cetăţenii României împotriva ameninţărilor şi atacurilor cibernetice ale unor state precum Federaţia Rusă, China sau Iran, precum şi ale unor hackeri care urmăresc furtul de date guvernamentale, sau financiar-bancare.

Amenințarea atacurilor cibernetice desfășurate de state-națiune, de organizații cibernetice și de simpatizanți ai hacktivismului a fost amplificată în mod semnificativ de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Asigurarea securității protecției infrastructurilor de comunicații și tehnologia informațiilor cu valențe critice pentru securitatea națională, precum și cunoașterea, prevenirea și contracararea amenințărilor cibernetice derulate asupra acestora de către actori cu motivație strategicä, de ideologie extremist-teroristă sau financiară sunt obiective de securitate națională menționate în Strategia Națională de Apărare a Țării.

Amenințările cibernetice reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru companii, instituții și pentru persoane fizice, în următorii ani.

Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obișnuit. Factorul predominant ce facilitează aceste atacuri este eroarea umană, lipsa informației sau a pregătirii adecvate.

Explozia numărului de amenințări din mediul online a fost alimentată mai ales de tranziția bruscă dinspre munca de la birou înspre munca de acasă, granița între activitatea de serviciu și cea extraprofesională fiind dificil de trasat pentru cei care lucrează în regim work-from-home. Asta a determinat infractorii informatici să se folosească de conturile personale sau de laptopurile de pe care lucrează angajații ca să găsescă portițe de acces către infrastructura companiilor.

Tendința exponențială de dezvoltare a tehnologiilor emergente (5G, inteligența artificială, big data, Internet of Things, cloud și smart computing) generează, pe de o parte, nevoi de creștere și îmbunătățire a comunicațiilor care vor susține servicii digitale inovatoare menite să sprijine cetățenii și mediul de afaceri, iar, pe de altă parte, necesități de colectare și securizare a datelor și informațiilor vehiculate în sistemele respective.

Organizatorii conferinței cu tema Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război își propun să ofere participanților o serie de răspunsuri utile la teme fierbinți.

Teme de discuție:

 

Cum colaborează furnizorii de soluţii antimalware cu instituţiile europene şi locale (Europol, Poliţia Română, DNSC) pentru combaterea criminalităţii informatice?

Tipuri de infracțiuni și soluții de combatere a acestora

Beneficiile infractorilor cibernetici: atacurile DDoS şi ransomware

Atacuri fără nici un fişier (“fileless”) împotriva băncilor, asupra POS-urilor

Care este nivelul investiției pentru protejarea resurselor IT&C?

Unde duce lipsa „igienei” digitale? Cât de bine sunt protejate terminalele mobile (smartphone-uri şi tablete)?

Există poliţe de asigurare impotriva riscurilor cibernetice? Unde, cum, în ce condiţii?

Care sunt soluţiile la zi de protecţie antimalware din portofoliul furnizorilor?

Agendă:

09,00 – 09,30: Înregistrare participanți & Networking

09,30 -11,40: Sesiunea I

11,40 -12,00: Pauză de cafea

12,00 -14,00: Sesiunea a II-a

14,00 – 15,00: Lunch & Networking

Vorbitori

Sorin-Dan MOLDOVAN, Deputat, Preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, Camera Deputaților

Sorin MIERLEA, Președinte, InfoCons – “Protecția consumatorilor de cybersecurity, o nouă provocare”

Adriana COTEL, Președinte, AIEPS – Asociația Pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate

AdrianVictor VEVERA, Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București

Alexandru BALINT, Romsym Data Technical Engineer, ManageEngine Products Arsenalul ManageEngine: riscuri și soluții în perioada digitalizării economiei și în vreme de război”

Alexandru PETOLESCU, ofițer specialist, Poliția de Frontieră Română – “Componenta umană, riscuri pentru securitatea cibernetică”

Mihai GRĂDINARU, Fondator, Tejas Development și reprezentant ANSSI (Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice) – “Soluții și tehnologii pentru protecția sistemelor ciber-fizice”

Diana NIȚESCU, CEO OctogonHUB Cyber Resilience Act, Certificarea CE pentru aplicațiile și echipamentele dezvoltate, importate și comercializate în UE”

Dan DRĂGOIU, Fondator, Concept Electronics – “AI, DDoS, ransomware”

Marius HĂRĂTĂU, Președinte FACTORY 4.0 – “Siguranța Cibermetică Industrială. Importanța standardului IEC 62443 pentru securitatea sistemelor industriale”

Andrei COJANU, Director operațional, Zenko AI – “Rolul inteligenței artificiale în cybersecurity”

Octavia LOJNIȚĂ, Fondatoare și Vicepreședintă, Women4Cyber România – “Deepfake phishing și de ce igiena de securitate cibernetică îl privește pe utilizatorul comun”

Avocat Ciprian BĂBAN, Specialist White Collar Crime si Cybercrime – “Tipuri de infracțiuni informatice și soluții de combatere a acestora. Atacurile DDoS şi ransomware”

Bogdan GROSU, Fondator și Managing Partner, Grosu și Asociații

Alexandru CREȚULESCU, Director divizia de IT în cadrul Asociației europene de nanotehnologie și diplomație medicală – “De la Protecție la Pericol: Rolul Ambivalent al IA în Securitatea și Criminalitatea Cibernetică”

George Mihnea DRĂGULIN, Team Leader World Economics Cup România 2023, International School of Bucharest – “Riscurile și reglementarea de securitate cibernetică a companiilor financiare nebancare”

 

Taxa de participare: 200 de lei pentru 1 persoană.

* 300 lei / 2 persoane

** Abonații CA & ZP au acces gratuit

***Am aprecia o confirmare până miercuri, 24 aprilie 2024, ora 17,00.

 

Contact:

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor / 0732. 903. 216 / mircea.fica@clubantreprenor.ro

Roxana Biga, Project Manager, Club Antreprenor / 0743.292.252 / roxana.biga@clubantreprenor.ro

George Vâlcu, Fondator, Ziarul Pozitivoffice@ziarulpozitiv.ro

 

Înregistrarea se poate face utilizând informațiile de contact de mai sus.

De asemenea, trebuie să ne furnizați numele și funcția participanților, precum și datele de facturare.

Vă stăm la dispoziție pentru detalii suplimentare.

 

Vezi cum a fost la eveniment:

Prezentări, foto, video și apariții media – eveniment: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a III-a, 25 aprilie 2024

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Analiză Arthur Hunt: Transformarea business-ului pentru viitor, între necesitate și decizii lente

Pentru a răspunde cerințelor unei lumi în schimbare și ale unui mediu economic din ce în ce mai...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv