luni, aprilie 22, 2024

Asociația Berarii României: Investiții cu 50% mai mari, în 2023, în sectorul berii din România

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro
  • Volumul pieței berii s-a contractat pentru al doilea an la rând, ajungând la 15 milioane de hectolitri; în regiune, piața s-a contractat în toate țările analizate: Bulgaria -3%, Polonia -7%, Ungaria -10%;
  • Investițiile din 2023 au vizat, în parte, lansarea Sistemului de Garanție Returnare;
  • Contribuțiile la bugetul de stat au crescut, în 2023, cu 9% față de anul anterior, in ciuda unui context fiscal înăsprit; 

Într-un context economic dificil, care a determinat o contracție a volumului pieței cu 5% față de anul anterior, sectorul berii din România a alocat anul trecut investiții cu 50% mai mari față de 2022.

Astfel, companiile membre ale Asociației Berarii României, care reprezintă peste 90% din piața locală, au direcționat peste 117 milioane de euro către proiecte de investiții precum tehnologie și automatizare, inovație în domeniul berii și inițative de sustenabilitate.

În 2023, o parte importantă a investițiilor berarilor a fost direcționată spre Sistemul de Garanție Returnare (SGR), implementat la 30 de noiembrie 2023. Mai exact, fondurile au fost alocate infrastructurii de operare RetuRO, constând în rețeaua de centre de colectare și numărare a ambalajelor, echipamentele necesare pentru realizarea acestor procese și devoltarea sistemului informatic care asigură funcționarea SGR.

Sectorul berii a demonstrat încă o dată că are un rol major de jucat în economia națională. În ciuda incertitudinilor, berarii și-au păstrat traiectoria cu reziliență, contribuind semnificativ la ocuparea forței de muncă și la creșterea economică. Păstrarea trendului investițional și anul trecut demonstrează angajamentul acestui sector față de creștere și inovație, în ciuda unui context economic deseori imprevizibil. Totalul investițiilor alocate de companiile din domeniu în perioada 2014 – 2023 depășesc două miliarde de euro. În plus, suntem mândri de rolul cheie jucat de sectorul berii pentru lansarea SGR, o inițiativă capabilă să contribuie la o Românie mai bună”, a declarat Michal Mrowiec, Președintele Asociației Berarii României și al Ursus Breweries.

În ceea ce privește contribuțiile la bugetul de stat, acestea au fost de peste 311 milioane de euro în 2023, cu 8,7% mai mari decât în 2022. Dintre acestea, accizele au reprezentat 142 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul anterior.

”Principala provocare a perioadei este incertitudinea privind regimul taxelor, mai ales în contextul electoral al acestui an, și acutizarea conflictului din Ucraina. Acesta va pune în continuare presiune pe furnizarea de materii prime și costuri mai mari pe lanțul de producție a berii. Pentru a răspunde tuturor provocărilor economice și fiscale, care par să fie regula ultimilor ani, dar și pentru a profita de oportunitățile de investiții, sectorul berii din România are nevoie de predictibilitate și de un tratament echitabil din partea autorităților. Doar așa vom putea continua să aducem valoare adăugată tuturor sectoarelor economice aflate în relație directă și indirectă cu berarii”, a arătat Julia Leferman, Directorul Asociației Berarii României

Pe tipuri de bere, sortimentul Lager a continuat să domine piața, chiar dacă în ușoară scădere față de 2022, cumulând 93% din consumul total de bere anul trecut, față de 93,4% în 2022. Categoriile Specialițăți și Mixuri&Arome (fără alcool) au înregistrat un ușor avans, în timp ce sortimentele cu alcool au rămas stabile. 

Importurile de bere au totalizat, în 2023, 484 de mii de hectolitri, în scădere cu 240 de mii de hectolitri față de 2022. Exporturile au fost și ele pe un trend descendent, ajungând la 422 de mii de hectolitri, față de 520 de mii de hectolitri în 2022. 

Pe categorii de ambalaje, PET-ul a marcat cea mai mare scădere față de 2022, de 2,6%, păstrând însă, în continuare, cea mai mare pondere în consum, de 37,4%. Totuși, această categorie continuă trendul descendent pe care s-a înscris în ultimii ani, coborând de la 54% în 2015. La polul opus, vânzările la doză au crescut la o pondere de 26,4% în 2023, față de 24,8% cu un an mai devreme, confirmând tendința ultimilor ani.

Pentru mai multe detalii privind evoluția sectorului berii din România, puteți consulata Raportul Anual pe www.berariiromaniei.ro.

Despre Asociația Berarii României

Din 2004, Asociația Berarii României militează pentru dezvoltarea unei industrii a berii puternice și responsabile în România. De asemenea, promovează dialogul social transparent cu autoritățile statului, pentru susținerea sectorului berii, prin politici publice adecvate. Membrii Asociaţiei Berarii României sunt cei mai reprezentativi jucători din piața berii, producând peste 90% din totalul de bere consumată în România, și furnizori de materii prime agricole necesare producției de bere. Asociația Berarii României este membră în Confederația Patronală Concordia și parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentați prin organizația Brewers of Europe.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Vizita delegației Districtului Chaoyang din Beijing la CCIB consolidează cooperarea româno-chineză: S-a semnat un Memorandum de Cooperare

Vizita la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București a delegației Districtului Chaoyang din Beijing și semnarea...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv