joi, iulie 18, 2024

Luca Drăgan, Managing Partner Transfer Business: Probleme cu privire la vânzarea afacerii

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Transferul unei firme este o operatiune complexa ce necesita analiza mai multor aspecte importante, printre care amintim cele juridice, fiscale, sociale si chiar psihologice.

Vom incerca astazi sa raspundem unor intrebari mai degraba in planul motivarii luarii deciziei, urmand ca in viitor sa analizam si ale aspecte.

La aceste intrebari va raspunde Domnul Luca DRAGAN in calitate de Managing Partner la Transfer Business, o platforma ce deserveste atat interesele cesionarilor, vanzatori de afaceri, cat si investitorilor, cumparatori de afaceri.

 1. Decizia de a vinde

Acest lucru imbraca forma unei hotarari dificile. Vointa de a merge pana la capat si de a-si atinge scopul reprezinta un resort psihologic nu tocmai usor de controlat. Intotdeauna exista un risc de ordin intern: Oare obtin cel mai bun pret? Vand la persoana potrivita? Cu ce o sa ma ocup dupa vanzarea afacerii? 

Riscul extern este feedback-ul primit de la cei din jur cum ar fi membrii familiei, prietenii, angajatii. Acestia pot spune; Mai gandeste-te? Puteai sa obtii un pret mult mai mare daca asteptai… Nu vinde aceluia! s.a.m.d.

In oricare situatie statul social va fi schimbat, asociatii si detinatorii partilor sociale sau actiunilor, fiind cei care vor transmite puterea si responsabilitatile in firma.

Intrebarile pe care proprietarul unei afaceri trebuie sa si le puna inainte de a face pasul decisiv sunt:

 1. Cui vand? Membrilor familiei, angajatilor, concurentei sau unei persoane total straina de activitatea firmei?
 2. Ce vand? Fondul de comert, partile sociale sau o parte din activele imobiliare?
 3. Cum vand? 100%, partial? Acompaniez cumparatorul pentru o perioada de timp? Cat timp?
 4. Cand vand? Intr-un an, in trei ani?
 5. Cu cat vand? La ce pret?
 1. Timpul necesar

Timpul necesar pentru a finalize o procedura de cesiune si transfer al afacerii presupune urmatoarele puncte de reflexie:

 1. analiza tuturor solutiilor posibile,
 2. alegerea celui mai bun cumparator pentru viitorul intreprinderii, 
 3. alegerea cumparatorului care are bonitatea cea mai ridicata si mai sigura pentru cedent.

In plan personal consultati familia cu privire la viitor, la preocupari, la veniturile de dupa momentul tranzactiei. 

Pregatirea momentul vanzarii afacerii trebuie luat cu foarte mult timp inainte pentru a evita orice situatie neprevazuta si a putea contracara orice risc. Nu exista un timp t obligatoriu, fiecare caz este particular si fiecare proprietar isi cunoaste cel mai bine problemele care trebuie rezolvate inainte de marele pas.

 1. Asistenta si consultanta

Pe parcursul procedurii cesiunii si transferului de afacere este recomandat sa fiti asistati si sa dispuneti de o consultanta adecvata cu privire la riscurile care pot aparea. Acest tip de acompaniere poate fi realizat de un profesionist in fuziuni si achizitii de afaceri sau chiar de o echipa care sa intervina pe mai multe paliere.

Competentele necesare pentru aceste operatiuni sunt 

 1. Evaluarea intreprinderii: experti-contabili, evaluatori, auditori financiari.
 2. Atragerea unui investitor: Consultanti specializati in transferul afacerilor, retele profesionale, networking.
 3. Realizarea montajului juridic, financiar si fiscal: cabinete juridice, cabinet de expert-contabil, banca.
 4. Redactarea contractelor de cesiune.

Nivelul de incredere este esential pe durata intregii proceduri de cesiune, iar opiniile consultantilor externi sunt mai importante datorita obiectivitatii lor, faptului ca pot sa priveasca de la o oarecare distanta, au o mai mare experienta intervenind zi de zi in problematica transferului de afaceri si repereaza mai repede riscurile care pot aparea.

Transfer Business este o platforma de consultanta de afaceri avand ca obiect vanzarea de afaceri, atragerea de investitori, fuziuni si achizitii de afaceri, evaluarea de afaceri, in special pentru IMM-uri. Organizam facilititarea transferului societatilor comerciale si consultanta la intermedierea vanzarii-cumpararii de afaceri, a fondurilor de comert si activelor de productie.

Cu o experienta de peste 10 ani in Romania si in Europa, suntem o organizatie de parteneriat intre juristi, avocati, experti-contabili si consultanti la nivel de tara. Avem parteneri internationali la Paris, Strasbourg, Nisa, Bruxelles, Fribourg-Elvetia, Madrid, Italia, aducem experienta nostra pe piata de fuziuni si achizitii in Romania.

Cabinetul nostru asista si sprijina proprietarii de afaceri sa-si gasesca un investitor-cumparator, propunem spre vanzare firme si companii, ajutam investitorii-cumparatori sa preia orice fel de afacere. Asistam partile la negocierea tranzactiei si fixarea pretului de vanzare. Organizam proceduri de fuziuni si achizitii intre companii, asiguram Due-Diligence. Redactam contractele de cesiune si de vanzare, atat pentru clientii cedenti, cat si pentru investitori, cesionarii unei afaceri.

www.transfer-business.com

office@transfer-business.com

telefon: 0744367957Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Interviu cu Valentin Popescu, omul care inovează în marketing sportiv

Valentin Popescu este Sports Marketing Consultant la MVP Consultancy, o companie antreprenorială care oferă servicii de consultanță în afaceri:...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv