Interviu cu Mihai Radu,
Marketing Manager, SIGAD
Produsul nostru și-a dovedit atuurile
în rândul clienților
Compania Senex Sigad a fost fondată în anul 2016. Câți oameni lucrau la început, care erau obiectivele și atmosfera în firmă?
În 2016, când a fost fondată compania Senex Sigad, s-a început cu un mic echipaj de 1 om, urmănd ca în decurs de un an si jumătate acesta să crească la 3 oameni.
Obiectivele inițiale erau clare: să dezvoltăm soluții inovatoare și sustenabile pentru problemele de mediu și să ne extindem prezența pe piață într-un mod responsabil și profitabil. Energia pozitivă și determinarea de a face o schimbare în lumea afacerilor ne-au motivat să depășim provocările și să inovăm în fiecare etapă a dezvoltării noastre.
Acum, în ciuda provocărilor inițiale, am reușit să construim o echipă puternică de 15 oameni și să ne poziționăm ca profesioniști în domeniu, datorită dedicării noastre față de sustenabilitate și angajamentului nostru în a oferi soluții de calitate clienților noștri. Începând cu 2022, faptul că suntem parte a Green Group, cel mai mare grup de reciclare din România, a venit ca o garanție a calității și a lucrului bine făcut.
Care au fost principalele provocări și oportunități întâmpinate de companie în cei 7 ani de activitate?
Nemaifiind o soluție asemanătoare în România care să dezvolte funcționalități la un nivel atat de complex și, în plus, să ofere șansa companiilor din diverse industrii de a o personaliza după propriile nevoi, procesele au trebuit luate aproape de la zero. Ca în orice proiect la început de drum îți trebuie o perioadă de adaptare la cerințele pieței care sunt destul de diferite de la o companie la alta și te lovești de o groază de provocări la care poate nici nu te-ai gandit la început de drum.
Tehnologia evoluează rapid, astfel încât am fost nevoiți să ne menținem în pas cu cele mai recente inovații. Competiția, deși nu avea disponibilă o aplicație asemănătoare, avea avantajul vechimii din piață și astfel un brand awareness mai bun decât al nostru.
Dar poate cea mai notabilă provocare avută chiar și în momentul de față la o parte dintre potențialii clienți este să îi facem să înțeleagă că datorită unor metode de calcul greoaie, inexacte și care necesită mult timp pentru a fi actualizate, se pot strecura erori care pot duce la raportări incorecte, rezultând pierderi financiare sau amenzi din partea autorităților.
O oportunitate pe care o resimțim și încercăm să o fructificam este faptul că în ultimii ani am observat o mai mare preocupare față de mediu din partea autorităților din punct de vedere legislativ, îndemnate de noi directive europene, cât și din partea companiilor care se implică activ prin încercarea reducerii amprentei de carbon sau adoptarea unor ambalaje eco-friendly. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, lucrăm deja la funcționalități noi ale aplicației, iar până la sfârșitul anului chiar vom lansa noul nostru modul pentru raportările ESG.
Cum au evoluat cerințele clienților și complexitatea proiectelor la care ați lucrat în ultimii ani?
Cerințele clientilor nu pot să spun că s-au schimbat, asta poate și pentru că în tot acest timp colegii mei au întâlnit fel și fel de situații care la un moment dat tind să se repete, aici experiența își spune cuvântul. Cu toate acestea, un proiect pe care suntem pe cale să îl implementăm la unul din cei mai mari jucători din România pe piața de Retail este automatizarea cântăririlor intrării și ieșirii de ambalaje.
Ce facem mai exact, în momentul în care un anagajat din depozit pune un balot cu diverse ambalaje pe cântar, trebuie sa selecteze tipul de material de pe ecranul tactil ata;at cântarului, iar acesta va comunica direct cu aplicația și va înregistra cantitatea de ambalaje, fără s[ mai fie nevoie de alte ac’iuni. Acest lucru îl putem face inclusiv cu cântarele auto pentru ma;inile care intră și ies din punctul de lucru. Astfel, înlăturăm munca repetititvă, eficientizăm timpul angaja’ilor și resursele companiilor, oferind un mod de lucru fluid.
Ce tehnologii și soluții folosiți în prezent?
Platforma este construită pe tehnologie Microsoft și avem o echipă internă de programatori care se ocupă de mentenanța și de dezvoltarea ei.
Cât de mult a contat intrarea GreenGroup în acționariat?
Făcând parte din Green Group simțim influența celui mai mare grup de reciclare din România și tot know-how-ul cu care vine acesta. Avem multe de învățat unii de la alții și colaborăm foarte bine cu toate diviziile Green Group. Cum am mai spus, pentru noi și cred că și pentru clienții noștri, acest lucru este cu adevărat o garanție a calității și a lucrului bine făcut. Este dovada că atâta timp cât îți dorești îndeajuns de mult și te dedici muncii tale, poți reuși chiar și ca start-up românesc.
Ați dezvoltat primul sistem informatic integrat pentru gestionarea raportărilor și managementul datelor către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și pentru calcularea contribuțiilor aferente la Fondul de Mediu. De unde provin clienții dumneavoastră?
Majoritatea clienților ne-au venit până acum din recomandări, avem o relație foarte bună cu clienții existenți. Iar începând de anul acesta ne-am dezvoltat intern un departament de Sales & Marketing de unde deja începem să culegem roadele. Am norocul să lucrez cu niște profesioniști în ceea ce privește vânzările și sunt foarte mândru de acest lucru.
Cât timp ați lucrat la acest ERP de mediu? Care sunt principalele sale avantaje?
Din 2015 până în momentul de față s-a lucrat continuu la aplicație datorită faptului că dezvoltăm module noi precum calculul amprentei de carbon sau raportările ESG și vor mai urma și alte module dar pe care nu le voi dezvălui pentru moment, păstrez puțin mister.
Principalele avantaje ale folosirii platformei Sigad sunt:
- Automatizarea și acuratețea datelor: Exactitatea datelor este o cerință obligatorie, eliminându-se riscurile raportărilor greșite, erorilor umane și implicit a impunerilor din partea autorităților.
- Reducerea timpului de lucru: Timpul de lucru se reduce semnificativ de la zile la ore, iar companiile se pot concentra pe ceea ce contează cu adevărat pentru ele.
- Asigurarea continuității departamentului de mediu: Nu rămâi niciodată descoperit! Având un istoric complet într-un sistem informatic foarte bine pus la punct, ai siguranța că indiferent de fluctuațiile de personal îți va fi ușor să ții evidența raportărilor de mediu.
- Ai o aplicație 100% configurabilă: Versatilitatea platformei este un mare avantaj, aceasta poate fi configurată special în funcție de activitatea fiecărui client. În plus, numărul mare de industrii pentru care deja lucrăm face acest lucru și mai ușor.
- Conformitatea legislativă: Potrivit unui raport publicat de AFM în colaborare cu Ministerul Mediului, 9/10 companii suspuse controalelor în anul 2022 au fost sancționate pentru nerespectarea prevederilor legale.
Care sunt costurile unei companii care dorește să achiziționeze softul dumneavoastră? Ce pachete de licență aveți?
Costurile nu sunt unele standard, diferă foarte mult în funcție de volumul de lucru, numărul de produse unice, numărul punctelor de lucru etc.
Pachetele de licență sunt aceleași cu pachetele de extrernalizare, mai exact:
- AFM
- Gestiunea Deșeurilor
- Sistem Garanție-Retur
- Consultant de mediu
- Raportări ESG – până la sfârșitul anului
- Consumuri energie și carburanți
- Amprenta de carbon – în curând
Ce strategie de dezvoltare aveți în următorii ani?
Dorim să ne dezvoltăm partea de brand awarness și să avem o poziționare mai bună în piață. Produsul este unul foarte bun, și-a dovedit deja atuurile în rândul clienților, acum ține numai de noi cum vom reuși să ne poziționam și să ne diferențiem și mai mult în industrie. Aplicația se dezvoltă constant și îi sunt aduse regulat îmbunătățiri, ținând cont de feedback-ul clienților noștri dar și de cel al potențialilor parteneri.