luni, februarie 6, 2023

Istoria cardurilor bancare

Must Read

Cardurile bancare fac parte din viața noastră de zi cu zi, iar în momentul de față la nivel mondial au fost emise peste 25 de miliarde. Fie că vorbim despre carduri de credit, debit sau prepaid, ele sunt folosite zilnic de miliarde de oameni și ne fac viața mai ușoară.

Numărul cardurilor de credit emise este de câteva ori mai mare față de cel al cardurilor de credit, însă acestea din urmă au apărut primele. Invenția cardurilor s-a produs în 1949, după o idee a omului de afaceri Frank McNamara. Acesta a mers într-un restaurant, însă își uitase portofelul acasă. Astfel i-a venit ideea de a inventa primul card de credit ce purta denumirea Diners Club și putea fi folosit doar pentru plățile la restaurant.

Prima rețea de carduri bancare a apărut însă în 1958, prin intermediul American Express. Iar primul bancomat (ATM) a apărut în Londra, în 1967, inventator fiind John Shepherd-Barron, cel care a dat ulterior drepturile de folosire a ideii băncii Barclays. O altă bornă în istoria cardurilor bancare datează din anul 1974, când Roland Moreno a inventat cartela electronică. Astfel, cardurile au început să aibă o formă mai asemănătoare cu cea pe care o știm în zilele noastre. Iar din 1984 cardurile de credit puteau fi folosite și în afara sediilor băncilor.

În prezent, cardurile de debit sunt mai populare

Deși au fost inventate mai târziu decât cardurile de credit, cele de debit au devenit mai răspândite la nivel mondial. Oamenii le folosesc pentru a primi salariul, a face transferuri, cumpărături, facturi, ori aleg să intermedieze plățile pentru distracție. Mulți oameni plătesc cu cardul abonamentele la platforme de streaming ca Netflix ori HBO Go, în timp ce alții le folosesc pentru a depune și retrage atunci când se distrează la jocuri de noroc online. Spre exemplu, cardurile reprezintă principala modalitate prin care se fac depuneri și retrageri pe NetBet, primul operator licențiat de ONJN după schimbarea legislației. Aici, în secțiunea cazinouri online NetBet, utilizatorii au la dispoziție peste 2.800 de jocuri pe care se pot distra în deplină legalitate.

Așadar, cardurile de debit sunt mai populare în prezent, dar nu se știe cu exactitate când au fost inventate. Spre exemplu, Kansas City Federal Reserve susține că primul card de debit a fost inventat în anul 1966 de o bancă din Delaware. Alte surse afirma însă că a fost inventat în 1978 prin intermediul The First National Bank of Seattle.

Popularitatea cardurilor de debit a crescut însă foarte mult după anii ’90, când oamenii au început să încaseze salariile astfel și tot mai mulți comercianți acceptau aceste plăți. În România, primul card bancar a fost emis în anul 1955 de Bancorex și Visa și purta denumirea “Business Card”, fiind folosit în general de antreprenori. Putea fi folosit doar de persoane juridice, în străinătate, pentru plăți în USD. Cei dornici să îl obțină aveau nevoie de un depozit de minim 5.000 de dolari la Bancorex. Se percepea o taxă de emitere de 10 dolari, iar cea de administrare era de 30 de dolari pe an. Fiecare tranzacție avea adăugat un comision de 1%.

Românii au descoperit așadar mai târziu plata cu cardul, dar în ultima vreme numărul celor care folosesc această modalitate de plată este în creștere continuă. Spre exemplu, creșterea din iunie 2021 față de iunie 2019 a fost de 60%. Aproximativ 20 de milioane de carduri sunt emise în România, însă în jur de 10% dintre acestea sunt carduri de credit. Din acest punct de vedere, suntem printre țările din Uniunea Europeană cu cel mai mic număr de carduri de credit emise.

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

De BINE 22.23.02 Conferința „Viziune de ansamblu în business 2023”

Vineri, 03.02.2023, începând cu ora 17:00 s-a desfășurat Conferința „Viziune de ansamblu în business 2023”, organizată ca o sesiune...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img