Laura Globaru, noul HR Manager al companiei Graphein:
Piața muncii se reconfigurează în prezent
Compania Graphein a înregistrat în anul 2021 o creștere organică de 37% comparativ cu anul 2020 și estimează o cifră de afaceri de 4 milioane de euro consolidat, la nivelul anului 2022. Creșterea cifrei de afaceri a fost generată de proiectele internaționale în creștere, cererea nouă pentru servicii de scanare 3D și transformarea datelor în digital twins, realizată cu ajutorul dronelor și scanerelor 3D și extinderea cu birouri sau francize la nivel național. În anul 2021, Graphein a dezvoltat componenta de franciză, iar la Iaşi, Baia Mare şi Cluj compania are deja primii parteneri francizați.
În acest nou rol, Laura Globaru va coordona activitatea de dezvoltare a echipei de specialiști ai Graphein, companie care va număra anul acesta 80 de angajați.
“Graphein și-a propus o creștere într-un ritm accelerat. Pentru a susține dezvoltarea companiei, avem nevoie de o echipă de management mai mare care să atingă obiectivele vizate pentru următorii ani. În strategia de recrutare pentru anul 2022 avem în plan angajarea a 25 de seniori, specialiști și team leaderi, așa că am hotărât să cooptăm un executiv cu experiență în domeniul construcțiilor”, a declarat Eugen Ursu, CEO și co-fondator al Graphein.
Laura Globaru are experiență în antreprenoriat și în domeniul vânzărilor și a condus un business de peste 200 de angajați. Din anul 2007 a ocupat poziții de conducere în resurse umane, iar în ultimii trei ani a fost HR manager într-o companie din sectorul construcțiilor, cu proiecte de recrutare în domeniul tehnic.
În prezent, echipa Graphein are 57 de persoane și va crește la 75-80 persoane până finele anului 2022. Graphein recrutează topografi, geodezi, sales manager, team leaderi pentru biroul din București, pentru județele unde compania s-a dezvoltat prin franciză (Iași, Cluj și Baia Mare), dar și pentru zonele cu proiecte noi în care businessul va fi dezvoltat în viitorul apropiat: Constanța, Argeș, Brașov, Timișoara și Arad.
Recrutarea inginerilor geodezi, specialiști în proiectare, în concurență cu angajatorii din domeniul construcțiilor și cu jucătorii din piața IT, presupune acțiuni de headhunting strategic și dinamic, potrivit Laurei Globaru. Este vorba de competiția pentru “Soft Where?”, termen folosit de specialiștii HR cu referire la dificultatea atragerii candidaților potriviți în domeniul proiectării, mai ales acum, când piața muncii se reconfigurează după două mari curente: condițiile post-pandemice și intrarea pe piață a generației Z (născuți începând cu anul 1995), nativi digitali, multiculturali și încrezători în potențialul lor, din care peste 60% își doresc să devină freelanceri sau antreprenori până vor împlini 40 de ani.
Principalele tendințe din domeniul recrutării
În prezent, angajatorii se aliniază la o schimbare generală de gândire care vizează flexibilitatea programului și a condițiilor de muncă și pachetele de beneficii oferite. Experimentul din primele luni ale anului 2022 în Emiratele Arabe Unite, cu săptămâna de lucru de 4 zile, a arătat o creștere de 70 % a eficienței la locul de muncă în paralel cu o reducere de 55% a absenteismului. “În mod firesc, ne așteptăm că tot mai multe țări să adopte treptat acest sistem, dacă nu ca normă, atunci ca alternativă la programul obișnuit. În ceea ce privește beneficiile acordate, acestea tind să nu mai fie generale (pe modelul tichetelor de masă sau abonamentelor la sală), ci personalizabile, adaptate nevoilor concrete ale angajatului. Există platforme cu peste 5.000 de reduceri și oferte de servicii, iar angajații pot opta, în cuantumul unui buget alocat, pentru acele servicii care le sunt cu adevărat utile”, spune Laura Globaru.
Candidații tind să păstreze o parte din beneficiile din timpul pandemiei și negociază un program de lucru remote sau hibrid, pachete de well-being sau finanțare pentru programe de parenting. De asemenea, potrivit Laurei Globaru, legislația muncii urmează același trend inovator, iar o prevedere legislativă recentă dă dreptul PFA la recunoașterea activității specifice ca vechime în muncă, în anumite condiții.
Despre Graphein
Graphein, companie antreprenorială fondată de Eugen Ursu și Andrei Şueran în anul 2014, este prima alegere a profesioniștilor în proiecte de topografie inginerească, asistență topografică pentru infrastructură, cadastru și intabulare, scanare 3D, măsurători BOMA și pentru urmărirea comportării în timp a construcțiilor. Crescută organic, Graphein este recomandată acum ca fiind măsura construcțiilor durabile atât în România, cât și pe plan european.
Compania antreprenorială Graphein, business de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de clădiri și infrastructură publică, anunță numirea Laurei Globaru în funcția de HR Manager. Domeniul recrutării din România se reconfigurează după două mari tendințe în prezent, în opinia Laurei Globaru: condițiile post-pandemice și intrarea pe piața muncii a generației Z.