sâmbătă, iunie 3, 2023

Roxana Albu, Genesis Property: Principiile economiei circulare, esențiale pentru sustenabilitatea clădirilor de birouri

Must Read

Roxana Albu, Genesis Property

Principiile economiei circulare,

esențiale pentru sustenabilitatea clădirilor de birouri

Importanța tot mai mare a protejării mediului înconjurător obligă toți jucătorii implicați în sectorul imobiliar să fie mult mai responsabili în această privință. Sectorul construcțiilor produce circa 40% din emisiile de CO2 la nivel global, potrivit unui raport publicat de Green Building Council, dintre care 28% provin din operațiunile de administrare și gestionare a clădirilor.

În toamna anului trecut, a avut loc summitul organizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) care a stabilit noi ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea masivă a emisiilor de carbon în următorii ani. Reducerea impactului asupra mediului înconjurător a devenit deja o condiție esențială pentru sustenabilitatea sectorului imobiliar în general, iar o regulă extrem de importantă în acest sens ar fi respectarea principiilor economiei circulare. Spre deosebire de economia liniară, clasică, economia circulară funcționează pe un principiu de producție și consum care implică partajarea, închirierea și reutilizarea materialelor și produselor deja existente, cât mai mult timp posibil. Practic, achiziția de noi materiale sau echipamente ar trebui făcută doar dacă cele deja existente nu pot fi reparate, recondiționate sau reciclate.

Economia circulară a devenit o prioritate majoră dacă vrem să abordăm provocări globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversității, gestionarea deșeurilor și poluarea. Eliminarea deșeurilor, precum și recircularea produselor și a materialelor deja existente sunt noțiuni definitorii în această privință. Aplicate la spațiile de birouri, aceste noțiuni presupun refolosirea materialelor ori de câte ori este făcută o reamenajare a spațiilor interioare, în limita posibilităților, dar și eliminarea la maximum a deșeurilor și resturilor în procesele de redecorare.

Transformarea clădirilor existente și adaptarea lor la tendințele viitorului în locul dezvoltării de la zero se aliniază cerințelor pentru sustenabilitate și este un exemplu de bune practici pentru economia circulară. Astfel, se reduce semnificativ consumul de energie, iar performanța clădirii este regândită cu impact minim de carbon și o abordare durabilă și sustenabilă. Un exemplu de proiect de reutilizare adaptivă este cel al transformării complexului de birouri Novo Park din Pipera în YUNITY Park, care va contribui la crearea unei zone urbane mai dinamice, prin adaptarea clădirilor și spațiilor din jur la tendințele de lucru și de viață ale viitorului. 

 

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

UniCredit Foundation alocă României și Bulgariei aproximativ 500.000 de euro pentru proiecte ce se adresează reducerii dezavantajelor educaționale

Primul Apel pentru Educație dedicat României și Bulgariei se încheie, 4 inițiative vor fi susținute Prima ediție a "Apelului...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img