Articol de Roxana Albu, General Manager al diviziei de administrare și management al facilităților pentru proprietățile aflate în portofoliul Genesis Property
Tendințele din real estate pun tot mai mult accent pe sustenabilitate, iar clădirile vechi trebuie reproiectate pentru a deveni cu adevărat „verzi”, aliniate noilor ținte stabilite la summitul Organizației Națiunilor Unite (ONU) în toamna lui 2021.
Cele mai importante măsuri pentru clădiri de birouri sustenabile, adaptate stilului de lucru și de viață urbană din viitor, sunt reducerea impactului asupra mediului înconjurător și a carbonului rezultat din construcția clădirilor, prin utilizarea de materiale reciclabile, crearea unui ecosistem de spații verzi, atât la interior, cât și în aer liber. Efectele sunt majore, dar soluțiile sunt deocamdată doar parțiale, fiind nevoie mai mult ca oricând de o nouă viziune pentru clădirile de birouri ale viitorului.
Pentru construcția clădirilor moderne ale viitorului, nu există în prezent soluții sustenabile pentru carbonul încorporat, produs de extracția, transportul și fabricarea materialelor folosite pentru construcția și amenajarea unei clădiri. Există însă pentru carbonul operațional, emis de sursele de energie folosite pentru a menține clădirile ventilate și alimentate cu energie.
Prin urmare, emisiile unei clădiri pot fi diminuate deocamdată la un nivel foarte redus, dar ținta este să fie reduse la zero. Prin urmare, reproiectarea și modernizarea unei clădiri deja construite, alături de dezvoltarea de spații verzi în apropiere, se dovedește în prezent mai eficientă decât construcția uneia noi, acolo unde este posibil.

Dezvoltatorii și proiectanții ar putea transforma o clădire existentă într-una echipată modern, cu instalații care să emită mai puțin carbon și integrată mult mai bine în spațiul natural. În plus, în spațiile interioare este recomandată acum folosirea de materiale reciclabile, care să poată fi refolosite ulterior, când se dorește schimbarea destinației sau modului în care este utilizat spațiul interior.
Un exemplu de proiect axat pe sustenabilitate și pe reducerea impactului asupra mediului este YUNITY Park, un concept de real estate care va redefini, într-un spațiu unic, tendințele de lucru și de viață urbană ale viitorului. Printre altele, noul proiect va transforma parcarea exterioară într-o zonă verde complet reamenajată, cu un design futurist, care va contribui din plin la o stare de bine a oamenilor. Spațiile de lucru și socializare se vor integra organic, într-o pădure urbană concepută pentru a aduce oamenii mai aproape de natură.

Dincolo de inițiative din partea dezvoltatorilor și proprietarilor de clădiri, și autoritățile ar putea lua unele măsuri care să stimuleze reducerea emisiilor. Astfel, ar putea fi reduse taxele pentru achizițiile și proiectele care respectă cele mai stringente norme de mediu, în special cele legate de reducerea emisiilor de carbon. În plus, ar putea fi stimulată și operațiunea de modernizare a clădirilor deja existente, mai degrabă decât ridicarea altora noi acolo unde nu este neapărată nevoie.