Clubantreprenor.ro a organizat joi, 24 martie 2022, cea de-a doua ediție a Forumului antreprenorilor din industria agricolă.
Partenerii evenimentului moderat de jurnalistul Constantin Rudnițchi, desfășurat în Sala Panoramic a hotelului Marshal Garden de pe Calea Dorobanților, au fost: Paradise Tour, ARGGO, AIPROM, Camera de Comerț și Industrie Bilaterală România – Portugalia, Inoveco, Fondul De Garantare A Creditului Rural IFN – SA și Revista Patronatului Român.
Vă prezentăm mai jos concluziile acestei dezbateri, în ordinea vorbitorilor.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
10 decembrie: Future Energy Europe Summit, Ediția a IV-a
17 decembrie - Gala Club Antreprenor, Ediția a XVII-a
19 decembrie - Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
70% din teritoriul României este afectat, în 8 din 10 ani, de fenomene de secetă
Președintele Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișeşti“ a atras atenția asupra profundelor schimbări climatice asupra cărora se atrăsese atenția, prin cercetări de geobotanică, încă de mai bine de jumătate de secol în urmă, dar care au fost neglijate.
„Aceste schimbări climatice nu sunt o poveste… Dacă în urmă cu 30-40 de ani, nu mai vorbesc de acum 60 de ani când profesori universitari, prin cercetări de geobotanică, aminteau că schimbările climatice, că suntem în pragul unui început de schimbări climatice profunde, foarte multă lume zâmbea. Când se spunea că în partea de vest a Câmpiei Banatului au apărut elementele de stepizare, respectiv deșertificare știu că în sală (eram tânăr student) s-a făcut așa o liniște, după care a apărut un zâmbet la toată lumea”, a punctat Valeriu Tabără, Președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișeşti“.
De asemenea, președintele A.S.A.S a subliniat faptul că că o problemă fundamentală ce ține de securitatea alimentară este accentuarea deficitului comercial pe produse agroalimentare.
„După mulți ani și multă experiență, am forțat nota de a se discuta despre problema rezervelor de stat ale României. Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice își propune să sprijine Ministerul Agriculturii pentru ca această problemă să fie discutată în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării)”, a completat domnul Tabără.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale gestionează peste 74.000 de proiecte
„Suntem într-un an extrem de important pentru agricultura românească și din punct de vedere al gestiunii fondurilor europene, întrucât avem la dispoziție un singur an în care noi trebuie să ne punem mintea la contribuție și să lucrăm pentru a dezvolta toate procedurile necesare pentru a putea să punem totul la dispoziție pentru Programul 2023-2027”, a menționat Daniel-Eugeniu Crunțeanu, Directorul General Adjunct al AFIR.
Între cele peste 74.000 de proiecte gestionate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) se numără atât proiecte venite din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020, cât și tranziția 2021-2022.
„Aici vorbim de fonduri FEADR (Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), cât și de fonduri EURI (Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene) și nu în ultimul rând este reprezentată și de procentul de absorbție pe care am reușit să-l realizăm până în acest moment. Vorbim de sume de peste 8,4 miliarde de euro, care înseamnă un grad de absorbție de peste 89%”, a completat Daniel-Eugeniu Crunțeanu.
Ing. Ioan Cornel Hențiu – “Soluții moderne pentru agricultură”
„Am venit cu o prezentare a unor soluții moderne pentru agricultură din paleta noastră de activități. Una dintre cele două direcții principale este reprezentată compostare. Ne dorim să ajutăm agricultura românească prin îmbunătățirea activităților”, a apreciat Ing. Ioan Cornel Hențiu, directorul adjunct al Departamentui Tehnologii și Echipamente pentru Agricultură și Mediu, INOVECO.
INOVECO este o companie înființată în 1993 care oferă o gamă largă de produse și servicii inovatoare, alături de oameni bine pregătiți și un management performant. Ne implicăm în permanență în protejarea mediului înconjurător, contribuind cu profesionalism și bună credință la dezvoltarea durabilă a societății.
INOVECO este un partener de încredere al tuturor agricultorilor din România. Susținem implementarea conceptului de Smart Agriculture și introducerea deșeurilor rezultate din agricultură și din fermele zootehnice în circuitul firesc al Economiei Circulare prin tehnologii moderne de compostare.
Compania INOVECO este membră fondatoare a Asociației Române a Compostului, dezvoltând în parteneriat cu Universitatea Politehnică un proiect de cercetare-dezvoltare, numit ProVet, finanțat prin fonduri europene, ce vizează implementarea tehnologiilor de compostare și impactul lor pozitiv asupra diverselor tipuri de soluri și de culturi.
„Soluția cu care venim în sprijinul fermierilor este de o tehnologie compostare cu membrană semipermeabilă. Avantajele acestei tehnologii sunt multiple, pe lângă faptul că este un proces automatizat și controlat, are rezultate extraordinare în ceea ce privește transformarea materiilor organice și producția de acizi humici în masa organică. Procesul de tratare este complet capsulat, iar problema mirosurilor și a emisiilor este redusă la maxim. Ca viteză de compostare procesul durează între 42 și 56 de zile, fiind un proces foarte rapid. Avantajele sunt evidente în ceea ce privește îmbunătățirea calității solului prin adaos de compost sau, și mai departe, transformarea compostului în fertilizant prin adaos de alte substanțe”, a completat Ing. Ioan Cornel Hențiu.
FGCR are ca obiectiv creșterea și îmbunătățirea accesării de finanțare pentru investitorii din mediul rural
„Noi (FGCR) suntem acea verigă care unește fermierul, fie că se ocupă de zona vegetală, de zona zootehnică, de zona piscicolă sau procesatorul de produse agricole, cel din industria de prelucrare a produselor agricole primare și care are nevoie de finanțare pentru investițiile pe care dorește să le deruleze sau pentru activitățile curente pe care le desfășoară, și finanțatorii și alte instituții financiare nebancare, care oferă credite prin care fermierul respectiv își poate desfășura și dezvolta activitatea”, a explicat Remus Nica, Șef Serviciu Garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
FGCR este primul fond de garantare din România, având ca obiectiv îmbunătățirea, creșterea accesării de finanțare pentru investitorii din mediul rural, dar și o absorbție mai bună a fondurilor europene, care sunt adresate țării noastre pe partea de agricultură. FGCR poate acorda garanții atât pentru beneficiari privați, cât și pentru beneficiari publici ai programelor derulate din PNDR, existând zonă de finanțare și pentru UAT-uri, pentru comune, dar și grupuri de acțiune locală, care pentru implementarea de proiecte din PNDR au nevoie de scrisori de garanție de avans.
„Există o serie de programe guvernamentale, aprobate recent la nivelul Ministerului de Finanțe, care presupun anumite avantaje pentru cei care le accesează. De la începutul funcționării sale, FGCR a acordat aproximativ 120.000 de garanții, care a dus la acordarea unor credite în valoare de 17 miliarde de lei”, a completat Remus Nica.
Paleta fermierului de a alege un produs fitosanitar este din ce în ce mai restrânsă
„Astăzi, cred că fiecare fermier din România, cultivator de porumb sau de floarea-soarelui ar trebui să mulțumească Academiei de Științe Agricole și Silvice, dar și personal, domnului Tabără pentru efortul de a convinge Autoritatea Națională Fitosanitară și Ministerul Agriculturii să acorde o derogare pentru insecticidele neonicotinoide, pentru faptul că va trebui să ne obișnuim cu cuvântul «derogare». Spun asta deoarece, pe măsură ce consumatorii transmit clasei politice mesajul că pesticidele sunt periculoase, politicienii reacționează de-a dreptul ilogic, interzicând pesticidele în piața Uniunii Europene. La ora actuală, din circa 1.000 de substanțe active la nivel global, în Uniunea Europeană au rămas doar 298, iar în România rămânând 199”, a menționat Vasile Iosif, Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM).
România este cea mai vulnerabilă din punct de vedere al asigurării consumului alimentar anual, ajutorul venind mai mult din partea Transilvaniei, pentru că părțile sudice și estice ale țării sunt afectate constant de problemele de ordin climatic.
Folosim cu 2/3 mai puține pesticide/ha faţă de țările din vestul UE, dar avem mai multe provocări de depășit (entomofauna dăunătoare locală diferită faţă de cea întâlnită în țările mari producătoare, atât ca varietate cât și ca agresivitate).
AIPROM a analizat situaţia produselor de protecție a plantelor pentru cele mai importante culturi, pentru boli şi dăunători specifici, evidenţiind lipsa soluţiilor de protecţie adecvate şi estimând pierderile de producţie înregistrate în absenţa acestor soluţii.
Potrivit studiului realizat de către AIPROM în 2020, pierderile de producție, în absența unor soluții eficiente pentru combaterea anumitor dăunători pot ajunge pana la 60% (cazul Moliei tomatelor – Tuta absoluta).
Sectorul agricol se confruntă cu două probleme principale: schimbările climatice și lipsa forței de muncă
„La ora actuală suntem peste 7 miliarde de oameni, iar în următorii 25 de ani o să ajungem la aproape 10 miliarde. De ce vor avea nevoie următorii 3 miliarde de oameni pentru a supraviețui perioadei următoare? Vor avea nevoie de apă, hrană, locuri de muncă, casă sau îmbrăcăminte. Cine va putea produce aceste resurse? Răspunsul este foarte simplu: fermierii și resursele naturale. Aici este o problemă – se preconizează că va trebui să creștem, în următoarea perioadă, producția alimentară cu 60-67% față de cât avem acum, pe aceeași suprafață de teren, iar prin strategia Farm to Fork (De la Fermă la Furculiță) UE a cerut statelor membre să reducă cu 4% suprafața arabilă, pentru a fi mai prietenoasă cu mediul. Tehnologia poate interveni aici și să ofere un ajutor pentru această problemă prin Agricultura 4.0”, a apreciat Răzvan Ghenu, Digital Business Advisor la ARGGO.
În mai 2020, CE a prezentat Strategia Farm2Fork “De la fermă la consumator – Pentru un sistem alimentar corect, sănătos și ecologic” – o abordare cuprinzătoare care acoperă fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, de la producție la consum și care sprijină adaptarea fermierilor.
Agricultura 4.0 este un termen preluat din Industria 4.0, plecând pe la primul punct – Revoluția agricolă, fiind perioada de acum 10.000-12.000 ani când oamenii au început să cultive planete și să îmblânzească animalele. Partea a doua a Revoluției (Agricultura 2.0) a fost degenerată de reorganizarea terenurilor în secolul al VII-lea și introducerea de tehnici noi de rotire a culturilor. Cea de-a treia parte a fost reprezentată de Revoluția verde, prin introducerea îngrășămintelor, a pesticidelor și a utilajelor de mare volum și capacitate, urmând ca Agricultura 4.0 să vină cu o tehnologie S.F.: drone, roboți, sateliți, utilaje care circulă singure.
„Agricultura 4.0 înseamnă să aduci un plus tehnologic la ceea ce ai acum, lucrând puțin mai inteligent. Vorbim aici de senzori conectați la internet, care sunt plasați în sol, controlând și știind nivelul umidității în orice moment, cunoscând cantitatea de pesticid pe care trebuie să o pui. De asemenea, avem senzori conectați la internet plasați pe utilajele și echipamentele, care îți oferă starea utilajului respectiv în orice moment. Iar pe lângă drone și roboți cu care putem monitoriza culturile sau putem împrăștia produse chimice, avem și softul inteligent pentru controlarea acestor procese”, a completat Răzvan Ghenu.
Există foarte puține proiecte de eficiență energetică și de procesare în sectorul agricol
„Marea majoritate a celor care au aplicat la nivel macro, au aplicat pentru proiecte simple, pentru proiecte care aveau nevoi imediate (ex: dotări cu utilaje). Pentru că avem o echipă competentă, plină de oameni cu specializări internaționale, am vrut să facem niște proiecte mai complexe. Însă, am văzut că proiectele mai complexe în AFIR (Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) nu au reușit să-și extragă banii, drept pentru care s-au amânat și anumite proiecte”, a explicat Iulian Harpa, Managing Partner, HiM Public Affairs.
Dacă ai în echipă oameni care pot să-ți facă business plan-uri performante este foarte greu să ai un proiect sau două pe un proiect de procesare.
„Ar fi minunat dacă am putea să stimulăm această latură a părții agricole, să se ducă spre zona de procesare cu adăugare de valoare ridicată, nu ca și proces brut (raw material)”, a subliniat Iulian Harpa.
Site-ul clubantreprenor.ro își propune să contribuie la dezvoltarea unei culturi a antreprenoriatului în țara noastră, cultură bazată pe inovație, viziune, tenacitate, gândire pozitivă, educație financiară, educație juridică și educație civică. Site-ul clubantreprenor.ro se distinge prin calitatea articolelor, analizelor și interviurilor publicate. Prezentăm exemple de succes în antreprenoriat dar și tineri care demarează startup-uri. Redacția clubantreprenor.ro editează revista Club Antreprenor, print, cu apariție trimestrială.
Înregistrarea evenimentului poate fi văzută aici: