miercuri, mai 18, 2022

Interviu cu Liviu Sima, Fondator, IT Genetics: Pandemia a accelerat cu cel puțin 5 ani nivelul de digitalizare al companiilor

Must Read

Interviu cu Liviu Sima,

Fondator, IT Genetics

Pandemia a accelerat cu cel puțin 5 ani nivelul de digitalizare al companiilor

Sunteti lideri în AIDC (Automatic Identification and Data Capture) și POS (Point of Sale). Ce a contribuit mai mult la acest rezultat?

Cred că cel mai important lucru care ne-a adus în acest punct a fost echipa foarte bună pe care o avem. IT Genetics are o echipă de profesioniști, pasionați de tehnologie și dedicați în munca lor în fiecare proiect desfășurat.

Pe lângă asta cred că au contribuit perseverența și respectul care caracterizează fiecare relație de business pe care o avem, indiferent dacă vorbim de relații cu angajații noștri sau cu companiile cu care colaborăm.

De asemenea, din anul 2009 când am intrat pe nișa DC/POS (data collection/point of sale), am căutat constant să oferim cele mai inovative soluții, iar acest lucru ne-a făcut să fim prima opțiune a clienților noștri.

IT Genetics are o expertiză de 15 ani în integrarea de soluții IT&C pentru retail, logistică, producție, pharma, banking și alte industrii. Cu ce parteneri / furnizori de echipamente colaborați constant?

De-a lungul timpului am dezvoltat parteneriate valoroase cu cei mai importanți jucători din domeniul tehnologic, astfel încât să oferim soluții complete care să răspundă celor mai variate cerințe de business. Dintre ei îi pot menționa pe: Zebra Technologies și Honeywell, lideri globali în furnizarea de soluții profesionale de identificare și colectare de date. IT Genetics este una dintre puținele companii care are statutul de Zebra Premier Business Partner și Honeywell GOLD Partner. Iar de anul acesta ne-au devenit parteneri Universal Robots, o tehnologie care a transformat afaceri și industrii întregi cu ajutorul roboților colaborativi.

Care au fost proiectele cele mai importante pe care le-ați finalizat în ultimii ani?

Unul dintre cele mai importante proiecte pe care l-am finalizat anul acesta este lansarea Planograma, o platformă digitală de tip WMS (Warehouse Management System) care automatizează toate procesele dintr-un depozit și care aduce creșteri semnificative din punct de vedere al profitabilității.

Un alt proiect demarat acum mai mult timp, dar care de la începutul pandemiei a devenit prioritar, este susținerea și educarea pieței pentru a accelera procesul de digitalizare. Pentru asta, ne-am implicat în acțiuni colective, precum inițiativa Vreau Online care a avut ca obiectiv digitalizarea a 50 de producători români și am adus în portofoliu soluții complete de automatizare cu roboți colaborativi, echipamente industriale, gravatoare laser, sisteme de scanare neasistată, senzori fotoelectrici etc.

În acest an ați lansat platforma digitală Planograma, de tip WMS (Warehouse Management System), care îşi propune să centralizeze, să eficientizeze şi să automatizeze activităţile de logistică, depozitare, curierat, distribuţie şi producţie. Cum a fost primită această soluție informatică de către jucătorii din industriile respective?

Am lansat Planograma într-un an pandemic în care digitalizarea proceselor a devenit aproape un criteriu esențial pentru a rămâne pe piață, iar tot mai multe companii căutau soluții pentru a-și eficientiza sau extinde serviciile în zona de e-commerce. Așa că am avut un feedback foarte bun, deoarece organizațiile cu care discutăm sunt deschise soluțiilor intuitive, care pot fi implementate în regim SaaS (software-as-a-service) și care le oferă beneficii imediate. Estimăm că anul viitor, cel puțin 50 de companii vor folosi Planograma ca soluție principală de WMS.

În ultimii ani v-ați extins regional, având birouri în Ungaria, o piață în care business-urile au o deschidere mai mare pentru implementarea tehnologiilor de ultimă generație pentru optimizarea activității. De asemenea, ați deschis un birou și în Bulgaria. Sunteți mulțumiți de rezultatele înregistrate în aceste două state vecine?

Extinderea în piețele vecine face parte din dorința noastră de a promova un brand românesc, de a înclina pozitiv balanța comercială a țării prin exportul de know-how și experiență a specialiștilor români. Atât Bulgaria, cât și Ungaria sunt piețe în care business-urile au o deschidere mare pentru implementarea tehnologiilor de ultimă generație pentru optimizarea activității, completând foarte bine specificul pieței din România. Tocmai de aceea, soluțiile oferite au fost foarte bine primite și am avut de la an la an creșteri susținute ale cifrei de afaceri de peste 50%.

Pandemia a stimulat digitalizarea și dezvoltarea sectorului e-commerce. Cum putem grăbi acest proces și educația digitală a antreprenorilor?

În acest nou context companiile au fost nevoite să își regândească procesele și cred că și cele mai puțin pregătite au înțeles necesitatea digitalizării. Părerea mea este că pandemia a accelerat cu cel puțin 5 ani nivelul de digitalizare al companiilor. Pentru a-i sprijini în acest proces este necesar să le facilităm accesul la soluțiile potrivite, adaptate specificului industriei lor și să le punem la dispoziție experiența și know-how-ul necesar, fie prin programe de accelerare digitală sau prin furnizori de încredere. Avem în plan ca în curând să oferim și o serie de cursuri pentru antreprenori care să-i sprijine în procesul de digitalizare în anumite arii de business.

Ce așteptări aveți din partea instituțiilor locale și centrale în privința procesului de digitalizare, ținând cont de cum au mers lucrurile până acum și de investițiile planificate în PNRR?

Educația pentru digitalizare ar trebui să pornească în primul rând din direcția instituțiilor publice. Acestea pot fi un exemplu. Ar fi benefice campanii și canale dedicate de informare și măsuri specifice, cu impact financiar: facilitarea accesului la fonduri europene, acordarea de subvenții și derogări, sau chiar oferirea unor reduceri la plata taxelor în funcție de gradul de digitalizare atins de fiecare companie.

 

Despre IT Genetics

Fondată în 2007, IT Genetics este un furnizor de tehnologie specializat în soluții IT profesionale, pentru companii din România, Ungaria și Bulgaria. Misiunea companiei este să contribuie la digitalizare, făcând tehnologia accesibilă tuturor companiilor, indiferent de natura și mărimea lor, și oferind soluții integrate, care îmbină partea de hardware, cu cea de software. În cei 15 ani de expertiză pe piața locală și cea internațională, compania a implementat proiecte complexe pentru clienți din industriile de retail, logistică, producție, pharma, banking etc. Soluțiile IT Genetics sunt create pentru a optimiza și automatiza procesele de lucru, iar fiecare soluție dezvoltată de companie este personalizată
după specificul și potențialul de absorbție al clientului.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Studiu Benefit: valoarea medie lunară a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% în ultimii cinci ani

Studiu Benefit: valoarea medie lunară a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% în ultimii cinci ani, iar estimarea...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img