miercuri, mai 18, 2022

Drepturile de proprietate intelectuală și piața de M&A (2021-2022)

Must Read

Articol de Paul Cosmovici, Managing Partner, Cosmovici și Asociații

Paul Cosmovici este consilier în domeniul Proprietății Intelectuale, fiind avocat în barourile din New York, Geneva, Paris, Frankfurt și București. Are experiență în domeniul strategiei de Proprietate Intelectuală implicându-se în tranzacții comerciale, extinderi de portofolii de mărci și în protejarea efectivă a activelor de IP pentru multinaționale, dar și pentru startup-uri. În ultimii 10 ani, Paul a lucrat cu organizații din farma, FMCG, software, investiții.

Când statele au început să impună măsuri de restricții și carantină și forța de muncă s-a mutat din clădiri de birouri, în bucătării, sufragerii și dormitoare în toată lumea, activele tangibile au început să se devalorizeze considerabil. Pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare la nivel global și business-uri din diferite industrii, activele tangibile pierzând teren în fața celor intangibile, lăsând loc creării unei “minunate lumi noi” în care activele intangibile au dominat piața M&A, care este din ce în ce mai centrată pe zona tech.

Piața de M&A într-o “minunată lume nouă” (2021-2022)

Constrânse de contextul pandemic, multe companii au început, unele poate pentru prima dată, să îmbrățișeze modelul de business online, contribuind astfel la consolidarea și creșterea industriilor care au la bază tehnologia, inclusiv în arii precum cryptomonedele, inteligența artificială sau robotica, toate având nevoie de protejarea drepturilor de proprietate intelectuală (PI). În acest sens, așa cum reiese și dintr-un studiu recent, multe business-uri și-au reconsiderat strategiile și portofoliile de active, căutând să investească în dezvoltarea capacităților digitale și a tehnologiilor centrate pe client, bazate pe previziunile din zona pieței de M&A, precum și creșterea exponențială a valorii drepturilor de proprietate intelectuală. Același studiu arată că multe companii au făcut deja tranziția de la un mod defensiv în a se raporta la business, la un implus de încredere în ceea ce privește viitorul economiei, foarte multe planificând deja tranzacții la nivel internațional pentru 2022. Acest lucru s-a tradus în mai multe oportunități, de la tranzacții M&A tradiționale, cât și non-tradiționale, la alianțe intersectoriale, co-investiții cu capital privat, acorduri pentru securizarea lanțurilor de aprovizionare, cât și achiziția de technologii inovatoare și sustenabile, așa cum reiese dintr-un studiu Deloitte. Mai mult decât atât, în prezent, trend-ul ascendent este susținut de drepturile de proprietate intelectuală care stimulează activitatea din zona de M&A. Investițiile în tehnologii noi și, in extenso, în proprietate intelectuală – de la brevete, la mărci comerciale, drepturi de autor, drepturi asupra desenelor tehnice, secrete comerciale și know-how, susțin studiile de piață precum cel realizat de Baker McKenzie care prevede că activele tech și software care și-au dovedit anduranța în timpul pandemiei, vor deveni din ce în ce mai valoroase.

În acest context, drepturile de proprietate intelectuală au început să joace un rol central în cadrul tranzacțiilor M&A, sincronizându-se cu modificările din peisajul economic, care a suferit o scădere în prima jumătate a anului 2020. În schimb, din a doua jumătate a anului 2021, tranzacțiile au atins un nou record, ajungând la peste 2,6 trilioane de dolari, America de Nord și Europa dominând arena tranzacțiilor, după cum reiese din ultima analiză realizată de EY. Este de așteptat ca până în 2022, activitatea din piața de M&A să fie influențată din ce în ce mai mult de tehnologie și alte capabilități inovatoare care ar putea depăși cu mult maximele înregistrate până acum, accentul căzând pe drepturile de proprietate intelectuală și valorea adăugată pe care o aduc business-urilor. Pentru a avea o reprezentare a situației, putem lua exemplul companiilor care au dezvoltat aplicații mobile și diferite programe pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe timpul pandemiei, începând cu platformele unde școlile își pot desfășura activitatea, până la ajutor medical de specialitate online, magazine online și lista poate continua. Practic, prin intermediul tranzacțiilor, jucătorii din industrie și-au asigurat o extindere usoară către noi piețe, au ținut pasul cu competiția – dacă era cazul – și, nu în ultimul rând, au dobândit tehnologii noi, care joacă un rol important în economia actuală și în contextul socio-dinamic.

Concluzie

Deși a adus foarte multe provocări mediului de business, pandemia a avut totuși rol de catalizator pe parcursul întregului proces de digitalizare al multor companii care erau în căutare de soluții optime pentru a putea recupera pierderile economice suferite în timpul perioadei de carantină. În acest context, se preconizează că rolul și valoarea drepturilor de proprietate intelectuală, ca procent din valoarea pieței și ca o activă în cadrul tranzacțiilor de tip M&A, va crește exponențial valorea business-ului, pe lângă asigurarea unui randament mai mare sau a atragerii de investitori. În plus, luând în calcul și creșterea numărului de business-uri orientate către tehnologie, ne așteptăm să crească și nevoia companiilor de a avea o strategie de proprietate intelectuală pentru a face față provocărilor de pe piață. Practic, cu cât mai multe business-uri vor fi din zona tech, cu atât mai mare va fi nevoia de protejare a acestora prin intermediul drepturilor de proprietate intelectuală, fie că e vorba de drepturi de autor, protejarea mărcilor, desenelor industriale sau brevetelor.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Studiu Benefit: valoarea medie lunară a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% în ultimii cinci ani

Studiu Benefit: valoarea medie lunară a beneficiilor extrasalariale a crescut cu aproape 50% în ultimii cinci ani, iar estimarea...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img