miercuri, martie 29, 2023

Interviu cu Ștefan Tudos, Vicepreședinte, Genesis Property: Rolul birourilor rămâne la fel de important și în sistemul hibrid de lucru al viitorului

Must Read

Interviu cu Ștefan Tudos, Vicepreședinte, Genesis Property

Rolul birourilor rămâne la fel de important

și în sistemul hibrid de lucru al viitorului

Ștefan Tudos s-a alăturat în anul 2008 companiei Genesis Property, preluând rolul de CFO. În prezent, Ștefan ocupă funcția de Vicepreședinte, fiind responsabil de relația cu instituțiile financiare și de administrarea portofoliului de clienți. Ștefan este absolvent al Facultății de Finanțe Bănci și Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București. Înainte de a se alătura echipei Genesis Property, el a lucrat pentru companii precum ABN AMRO Bank și Citibank.

Câți chiriași aveți în prezent?

Genesis Property este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, având o experiență de peste 20 de ani în industria imobiliară. Compania deține și administrează peste 150.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park și West Gate Business District din București, unde lucrează peste 20.000 de angajați.

Printre chiriașii din cele două parcuri de birouri se numără companii precum Ericsson, Hewlett Packard, Siemens, Luxoft, Accenture, Infineon, Garanti BBVA, Alpha Bank, Societe Generale sau Medicover.

Cât de important este procesul de mentenanță (întreținere) a spațiilor de birouri?

Procesul de mentenanță a spațiilor a fost mereu unul extrem de important. Un birou, indiferent cât de bine ar arăta sau cât de bine ar fi proiectat, nu are valoare mare fără servicii de calitate pe termen lung pentru întreținere, iar în această zonă Genesis Property a fost mereu în top. În ultimul an, inclusiv aceste servicii s-au transformat în contextul pandemiei de Covid-19, procesul de mentenanță a căpătat noi valențe, în condițiile în care operațiunile de igienizare și curățenie au devenit cruciale pentru sănătatea oamenilor și pentru bunul mers al afacerilor.

Înainte de începerea pandemiei, în clădirile de birouri pe care le dețineți lucrau peste 20.000 de angajați. Ce lecții ați învățat din această criză economică?

Criza sanitară a venit cu lecții diferite față de criza economică de acum mai bine de un deceniu. Poate cea mai importantă este că în business crizele fac cumva parte din normalitate și, indiferent de natura lor, o companie trebuie să fie pregătită nu doar să facă față provocărilor, dar și să le transforme în oportunități.

Pe plan personal, pandemia cred că a reamintit tuturor că sănătatea este pe primul loc și că optimismul, combinat cu o doză de realism, ajută la imunitate. Și, odată cu trecerea la lucrul remote, a accelerat tendințe care definesc modul de lucru al viitorului, într-un sistem hibrid care va pune mult mai mult accent pe creativitate și colaborare în condiții de siguranță pentru sănătate.

La Genesis Property, am trecut prin multe în ultimii 20 de ani și am învățat că, împreună, alături de chiriași, parteneri de business și oameni în general, pot fi depășite toate provocările, criza financiară globală din 2008-2009 fiind doar unul dintre exemple. În ansamblu, pentru Genesis Property 2020 a fost un an stabil, care a facilitat și accelerat repoziționarea strategică a companiei pentru următorii 20 de ani. În ceea ce privește domeniul în care operează compania, 2020 a fost un an al provocărilor. Industria imobiliarelor nu a fost ferită de efectele pandemiei, dar impactul a fost mult mai mic decât în domenii puternic afectate cum este HoReCa, spre exemplu. Evoluția din următorii ani încă este greu de prezis cu exactitate, dar cu siguranță asistăm la o transformare. Pandemia a accelerat practic anumite tendințe, ceea ce în final nu înseamnă altceva decât accelerarea traseului către spațiile de birouri ale viitorului.

Segmentul birourilor de clasă A este caracterizat de contracte de închiriere pe termen mediu și lung, de regulă pe cel puțin 5 ani, încheiate cu multinaționale de prestigiu care ocupă de la câteva mii până la 20-30.000 de metri pătrați. Cum credeți că vor evolua prețurile la chirii în următorii ani?

În segmentul nostru de piață, cel al birourilor de clasă A, situația a fost și rămâne stabilă. Impactul pandemiei a fost unul mult mai mic decât în restul economiei. La nivelul întregii piețe imobiliare, au existat discuții pe marginea chiriilor, mai ales în cazul companiilor care acționează în sectoarele cele mai afectate de pandemie și au fost nevoite să rediscute anumite condiții contractuale pe timpul stării de urgență.

În prezent, la un an și jumătate de la debutul pandemiei, economia dă deja semne puternice de revenire, cu perspective favorabile. Instituții financiare importante la nivel global precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au anunțat estimări optimiste referitoare la evoluția economiei globale atât în acest an, cât și în 2022. De asemenea, datele din ultimul trimestru din 2020 și din primele luni din 2021 au confirmat că suntem pe drumul de ieșire din criză.

Astfel, în condițiile în care marile companii, care ocupă cea mai mare parte din spații, își fac planuri pe mai mulți ani atunci când iau decizii importante, este foarte greu de crezut că vor renunța la spații de birouri. Rolul birorurilor rămâne la fel de important și în sistemul hibrid de lucru al viitorului.

Ați lansat The IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), primul standard global open-source gândit pentru a evalua cât de sigură este o clădire de birouri pentru sănătate și cât de bine poate să reziste unei pandemii sau unei amenințări asemănătoare pentru sănătate. Cum a fost primit acest standard?

Încă de la lansare, The IMMUNE Building Standard™ a beneficiat de un interes crescut din partea liderilor din întreaga lume care încearcă să reducă efectele Covid-19 asupra spațiilor construite, dar și din partea mass-mediei internaționale. Fiind primul standard conceput pentru a atenua efectele pandemiei, el este gândit să reziste și la pandemii viitoare și poate contribui decisiv, în mod sustenabil, la crearea clădirilor sănătoase ale viitorului.

Avem deja trei clădiri certificate IMMUNE™, toate trei în Marea Britanie, și suntem în discuții avansate cu mai multe companii renumite la nivel global, numărul clădirilor certificate urmând să crească susținut. Pe măsură ce companiile realizează că au nevoie de un set complex de măsuri pentru a recâștiga încrederea angajaților, tot mai multe clădiri vor fi certificate IMMUNE™.

Cum vă motivați echipa? Pe ce abilități puneți accent atunci când luați în considerare recrutarea de noi colaboratori?

Încă de la primii pași în business, obiectivul Genesis Property a fost să creeze o echipă de profesioniști cu expertiză și cunoștințe vaste în real estate, dornici mereu să evolueze și să inoveze. Astăzi, în contextul atipic pe care îl traversăm, motivația echipei este mai importantă ca oricând, iar liderii trebuie să știe să conducă eficient echipele în mediul de lucru hibrid și să fie foarte buni în relațiile interpersonale. Un lider trebuie să înțeleagă că, pentru a putea coordona echipele într-un mediu hibrid, mai complex decât cel tradițional, trebuie să știe să „citească” oamenii, să fie empatici, să le înțeleagă nevoile mai bine ca niciodată și să fie alături de ei la fiecare pas.

Motivația oamenilor și abilitățile lor sunt în strânsă legătură. Oamenii cu minte deschisă, care vor să învețe și pe care noi îi apreciem și îi vrem parte din echipa noastră, vor găsi mereu o motivație intrinsecă într-un mediu de lucru sănătos și bine organizat. Când căutăm talente care să se alăture echipei, ne uităm la abilitățile lor, la expertiza în domeniu și, în contextul actual, la viziunea lor privind birourile viitorului.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest News

Colliers: Casele şi apartamentele din România sunt mai scumpe cu 34% faţă de anul 2015

Piața rezidențială locală a devenit mai atractivă pentru chiriași decât pentru proprietari Prețurile locuințelor au crescut, din 2015 și până...
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole ca acesta

- Advertisement -spot_img