vineri, iulie 19, 2024

ANALIZĂ KEYSFIN: CELE MAI MARI COMPANII DIN PIAȚA DE CURĂȚENIE DIN ROMÂNIA SUNT DEȚINUTE ÎN PROPORȚIE DE 100% DE PERSOANE FIZICE ȘI JURIDICE LOCALE

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Cele mai mari 10 companii din piața locală de curățenie au concentrat 16% din cifra de afaceri totală a industriei în 2018 și sunt deținute în proporție de 100% de persoane fizice și juridice românești, potrivit celei mai recente analize KeysFin.

În ceea ce privește cifra de afaceri a pieței locale de servicii de curățenie (fie că este vorba despre întreținerea curățeniei, curățenia generală sau post-construcție), aceasta a crescut cu 21% față de 2017, respectiv cu 120% față de 2009, ajungând la 1,8 miliarde de lei în 2018.

Analiștii KeysFin estimează continuarea ritmului de creștere la aproape 2 miliarde de lei în 2019 și stabilizarea pieței în 2020.

servicii curatenie „Piața locală de curățenie a crescut susținut în ultimii 10 ani, atât datorită creșterii nivelului de trai și avansului tehnologic (echipamente profesionale care reduc numărul angajaților implicați în acest proces), cât și datorită accesibilității domeniului – forța de muncă cu un cost relativ redus, care are o productivitate de 2 ori mai mare.

Deși pe de o parte ne așteptăm la un impact negativ al pandemiei, mizăm pe flexibilitatea antreprenorilor români de a se adapta, prin diversificarea portofoliului de servicii, precum serviciile de dezinfecție, pentru care cererea e în creștere. În 2020 și în anii următori cuvântul de ordine va fi siguranța, iar siguranța sanitară, mai ales în spațiile accesibile publicului, se obține apelând la firme specializate.a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information de pe piața locală.

Astfel, analiștii KeysFin consideră că piața de curățenie se va stabiliza în continuare pe cele 3 segmente majore (comercial – clădiri de birouri, magazine; industrial – depozite, spații de producție, hale industriale, parcări subterane, spații care necesită operațiuni de specifice de curățenie, și rezidențial – case sau apartamente).

TOPUL CURĂȚENIEI ÎN ROMÂNIA

În topul celor mai mari companii de curățenie după cifra de afaceri pe primul loc se află FABI TOTAL GRUP SRL (46,2 milioane de lei, 2,5% din total), CORAL IMPEX SRL (37,8 milioane de lei, 2,1% din total) și LIBRO EVENTS SRL (36,5 milioane de lei, respectiv 2% din total).

Topul este completat de ROMPREST SERVICII INTEGRATE SRL (29,8 milioane lei), GLANZ SRL (27,5 milioane lei), DEZICLEAN RETAIL DIVISION SRL (24,8 milioane lei), MEDLINE COM SRL (23,9 milioane lei), OMCRO SRL (23,4 milioane lei), EDIS-ADIS SERV SRL (22,3 milioane lei) și MUNTENIA GRUP 2003 SRL (20,6 milioane lei).

În ceea ce privește profitabilitatea, compania care a făcut curățenie cel mai eficient, din punctul de vedere al business-ului, este CURAT CU ADEVĂRAT SRL, care a obținut un profit de 4,5 milioane de lei, însumând 1,4% din total, în 2018. Aceasta e urmată, în topul profitabilității, de CORAL IMPEX SRL și OMCRO SRL, cu 4 milioane lei, respectiv 3,6 milioane lei profit în 2018.

Harta_curatenieiDintre cele peste 4,2 mii de companii analizate, 2,6 mii au înregistrat profit, puțin peste o mie au avut pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018. Rezultatul net al companiilor de curățenie (profit minus pierdere netă) a crescut într-un ritm accelerat, fiind cu 43% peste cel din 2017 și cu 285% peste cel din 2009, la 278 de milioane de lei în 2018.

PESTE 27.000 DE ROMÂNI ANGRENAȚI ÎN BUSINESS-UL CURĂȚENIEI

Numărul de companii din domeniu a crescut constant în ultimii 10 ani, piața curățeniei fiind una dintre puținele piețe care au avut cu peste 50% mai multe companii în 2018 față de 2009, respectiv de la 2,8 mii în 2009, la 4,2 mii de companii în 2018. Pentru 2019 analiștii KeysFin estimează un avans, până la aproximativ 4,4 mii de companii, pentru ca în 2020 piața să revină la nivelul din 2018.

În ceea ce privește distribuția geografică a business-ului curățeniei, Bucureștiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 531 milioane de lei, reprezentând 29% din total, județul Cluj pe locul secund, cu o cifră de afaceri de 133 de milioane lei și 7,3% din total, iar Prahova se clasează pe poziția a treia, cu o cifră de afaceri de 101 milioane de lei și 5,5% din total.

Însumat, companiile înregistrate în primele 5 județe concentrează peste 50% din totalul cifrei de afaceri a pieței serviciilor de curățenie din România.

Cât despre cei care se ocupă de curățenie, în 2018 existau 27,4 mii de angajați, cu 2,6% mai mulți decât în 2017 și cu aproape 9% mai mulți decât în 2009. Un rezultat pozitiv al acestei piețe este și dublarea productivității angajaților, de la 32,9 mii de lei în 2009, la 66,6 mii de lei în 2018. Totodată, costul mediu per angajat a crescut cu 140% în perioada 2009-2018.

Piata_serviciilor de curatenie

CURĂȚENIA ÎN VREMEA CORONAVIRUS

Odată cu conștientizarea importanței prevenirii răspândirii Coronavirus, regulile de curățenie au devenit din ce în ce mai clare și stricte, atât pentru persoane, cât și pentru mediul privat, reprezentat de unități publice – terase, saloane, magazine alimentare și hipermarketuri, și companii – spații de birouri, fabrici, hale etc.

Astfel, prezența produselor de dezinfecție în orice spațiu deschis publicului, cât și dezinfectarea periodică a spațiilor private traficate reprezintă cerințe obligatorii în momentul de față, iar firmele de curățenie românești s-au adaptat și oferă soluții competitive pentru mediul de afaceri local.

  Notă: Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companiile selectate în urma analizei interne calitative la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) și care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 821: activități de curățenie. Toate cifrele sunt exprimate în lei.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin oferă soluții de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România și din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România. KeysFin deţine şi aplicaţia KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa usor şi rapid situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

InstaSun – Invenția 100% românească evaluată la 4 milioane Euro după doar 2 ani de la lansare

Un proiect gândit și dezvoltat integral în România revoluționează modul în care ne protejăm pielea împotriva radiațiilor solare, folosind...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv