În România producția anuală de Salam de Sibiu IGP rămâne constantă la 3.000 de tone, chiar și în acest an provocator pentru toate afacerile.Totuși în cadrul categoriei se dezvoltă un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezintă aproximativ 6% din totalul vânzărilor de Salam de Sibiu.
1 noiembrie este Ziua Națională a Salamului de Sibiu IGP
Salamul de Sibiu, renumit că o delicatesă locală, a devenit în 2016 primul produs românesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene. De peste doi ani de zile, celebrăm tradiția acestui produs veritabil în fiecare an pe 1 noiembrie, producția unică a acestuia fiind meșteșugul de care suntem mândri. În cadrul proiectului european ,,Enjoy it s from Europe,, pentru al treilea an de desfășurare Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) a pregătit spoturile de promovare (disponibile pe youtube și pagina de promovare a programului www.sibiusalamipgi) care fac cunoscută metoda de producție și calitatea intrinsecă a salamului care au stat la baza obținerii Indicației Geografice Protejate (IGP).
Un brand de țară
APSS, organizație care a luat naștere în 2014 în urma colaborării a șase producători locali din România – Agricola, Angst, Aldis, Scandia, Cris-Tim, Reinert și Cris-Tim – își dorește să facă cunoscut Salamul de Sibiu IGP și peste granițele tării și să consolideze poziționarea acestuia ca brand de țară.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
30 septembrie 2025: Next Generation Business Finanțări; Digitalizare; Fiscalitate.
3 octombrie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Cluj – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
16 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor – Ediția a V-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Care este povestea Salamului de Sibiu?
Povestea Salamului de Sibiu a început acum mai bine de 100 de ani, iar istoria Salamului de Sibiu ne arată, prin dovezi certe, că producția celebrului sortiment a început concomitent în cel puțin două zone, în Mediaș și arealul Văii Prahovei. Atunci când popularitatea sa a crescut peste hotare, exportul se făcea prin Vama Sibiu, pentru că acesta era punctul de trecere spre teritoriul austro-ungar. Ștampila de export aplicată pe documente bifa ”Vama Sibiu”, iar ușor-ușor, numeroasele comenzi, venite din partea colaboratorilor externi, aveau mențiunea ”Salam din Vama Sibiu”. La scurt timp, produsul a devenit cunoscut publicului ca ”Salam de Sibiu”. Mezelarii au început să producă Salam de Sibiu încă din 1895. La începutul secolului XIX, mezelarii locali au adaptat rețeta și procesul de producere pe care le-au transmis din generație în generație.
‘’Atunci când pasiunea și devotamentul se întâlnesc, reiese savoarea. Carnea de porc alături de slănina tare, specială sunt maturate timp îndelungat și conferă Salamului de Sibiu un gust aparte. Cu o istorie de peste 130 de ani, acesta este recunoscut de toți românii și de toate generațiile țării. Alături de șase producători din România, ne-am unit în 2014 într-o asociaţie şi am pus povestea salamului de Sibiu în lumină, cu scopul de a duce mai departe tradiția producției autentice a Salamului de Sibiu IGP, așa cum am primit-o, din generație în generație. Brandurile trebuie să aibă în spate vizionari, brandurile duc mai departe visul unui om sau al unei echipe. Salamul de Sibiu IGP este primul brand românesc care a trecut graniţele ţării, iar în această privinţă ne ajută mult comunităţile românilor din afară precum și proiectul european – ,,Enjoy it s from Europe -Sibiu Salami PGI,,. Oriunde în Italia, Spania, Anglia, toată lumea ştie de salamul de Sibiu IGP”, povesteşte Carmen Gavrilescu, Președintele A.P.S.S..
Odată cu dobândirea recunoașterii oficiale la nivel European, Salamul de Sibiu primește astfel denumirea de “Indicație Geografică Protejată”, acesta devenind un produs de mândrie națională. Potrivit legislației europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicația geografică protejată se referă la „numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei țări, care servește la desemnarea unui produs originar din această arie geografică și a cărui calitate sau reputație poate fi atribuită mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali și/sau umani) și a cărui producție/ prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită” potrivit euractiv.ro.
Despre Asociația Salamului de Sibiu
Înființată la data de 7 mai 2014, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu îi reunește pe singurii dintre ei acreditați să producă adevăratul Salam de Sibiu: Agricola Bacău, Aldis Calarași, H&E Reinert Brasov, Salsi Sinaia și Scandia România. Misiunea Asociației este menținerea Indicației Geografice Protejate și dezvoltarea durabilă a producției, precum și sprijinirea producătorilor, pe plan național și internațional.