- Un minister al Turismului este o necesitate pentru România, va aduce rezultate financiare după primele 6 luni și poate, așadar, fi tratat ca o investiție.
- Industria Ospitalității susține în acest moment 348 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial și 400.000 la nivel național.
- Industria turismului românesc contribuie acum cu peste 5% la PIB și are nevoie de un Minister distinct.
- Ȋn aceste condiții, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR) cere, pentru a doua oară, un Minister pentru Ospitalitate ȋn viitorul Guvern al României.
,,Este vitală reprezentativitatea ospitalității și a turismului în guvern, precum și o strânsă colaborare interministerială cu Ministerul Turismului. Vorbim despre o industrie care creează sute de mii de locuri de muncă pentru români, peste 100 de miliarde de lei în prezent și despre un domeniu care are un potențial extraordinar de creștere. Creștere de care ne vom bucura cu toții, indiferent în ce domenii lucrăm.” (Valentin Șoneriu, președinte FPIOR)
“Este un minister ce va aduce rezultate financiare imediat. O atenție sporită asupra turismului va avea efecte imediate , iar costurile aferente vor deveni nesemnificative raportat la veniturile suplimentare obținute. O creștere și o dezvoltare a turismului se reflectă imediat și în industrii conexe HORECA, cum sunt industria alimentară sau industria transporturilor dar și prestări servicii. (Razvan Baltă – Președinte HORECA Botoșani)
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
12 iunie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război, Ediția a IV-a
17 iunie 2025: Future Energy Europe Summit, Ediția a V-a
17 iunie 2025: Gala Club Antreprenor
27 iunie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Alba – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
“Industria Ospitalității înseamnă Export de servicii turistice și de imagine a României.
Turismul trebuie să aibă un minister dedicat sau o Autoritate națională direct subordonată Primului-ministru al României, care să lucreze ȋndeaproape cu reprezentanții industriei, pentru a asigura, ȋn sfârșit, stabilirea și implementarea unei Strategii naționale a Turismului românesc și un plan de marketing și de promovare eficient pentru destinația România! Nu mai putem accepta să contăm doar după virgulă, în completare cu alte industrii, într-un Minister divers!” (Corina Martin, Secretar General FPIOR și Președinte RESTO Constanța)
“Anul acesta,mai mulți agenți economici membri ai FPIOR au reprezentat România la târguri și expoziții internaționale în nume personal, din bugete proprii . Fiecare dintre ei a înțeles importanța vitală a promovării internaționale și au acționat ca adevărați oameni de afaceri, fără a mai cere nimănui nimic.
Dar, în vremuri de recesiune, ospitalitatea poate deveni domeniu vital pentru siguranța națională. Și considerăm că astăzi e momentul să o tratăm ca atare, să începem să o înțelegem și să îi oferim un minister dedicat.” (Corina Macri, Președinte Horetim și vicepreședinte FPIOR)
“Costurile pentru un astfel de minister se pot amortiza în 6 luni , apoi se intră pe profit imediat ce România atrage turiști. Este o afacere excelentă pentru țară.” (Călin Cozma, Director executiv FPIOR)
Trendul de creștere al industriei ospitalității este unul global. Ȋn septembrie, Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) a publicat un raport care arată că, în 2024, contribuţia industriei călătoriilor la PIB-ul mondial va ajunge până la 11.100 miliarde de dolari și că sectorul va fi responsabil pentru 10% din PIB-ul global.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1000 de companii naționale si reprezintă 24 de județe ale țării plus municipiul București, 29 de Patronate si peste 26.000 de angajați.
Federația are ca misiune reprezentarea membrilor în relația cu autoritățile centrale, protejarea și promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel național și internațional. FPIOR sprijină structurile asociative locale și încurajează colaborarea între membrii și partenerii federației pentru dezvoltarea unui sector al ospitalității puternic, rezilient și inovator, capabil să facă față provocărilor.