Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv, două organizații dedicate susținerii inițiativelor educaționale și dezvoltării în diverse domenii, au deosebita plăcere de a vă invita joi, 12 iunie 2025, la cea de-a IV-a ediție a conferinței cu tema Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 mai 2025: Cum reducem fenomenul contrafacerilor?, Ediția a V-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
27 mai 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Evenimentul se va desfășura în Aula Carol I, situată la etajul al doilea al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, aflat pe Strada Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul Băncii Naționale a României din Strada Doamnei).
Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), Global Print, Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Asociaţia Română a Băncilor (ARB) și Software Imagination & Vision (SIMAVI).
Prezentare
Criminalitatea cibernetică poate lua mai multe forme. Exemplele includ:
- Accesul neautorizat la sistemele sau rețelele de calculatoare în scopul furtului de informații sensibile, al întreruperii operațiunilor sau răspândirii de programe malware.
- Înșelarea persoanelor pentru a le convinge să furnizeze informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare, detaliile cardului de credit sau informații personale prin intermediul unor e-mailuri, site-uri web sau conturi de socializare false.
- Utilizarea informațiilor personale furate pentru a comite fraude, a deschide conturi sau a face achiziții.
- Înșelarea persoanelor pentru a trimite bani sau furniza informații personale prin reclame online false, postări pe rețelele de socializare sau e-mailuri.
Criminalitatea informatică poate afecta persoanele fizice, companiile și guvernele. Aceasta poate avea ca rezultat, printre altele, pierderi financiare, afectarea reputației, pierderea proprietății intelectuale. Infractorii cibernetici pot proveni de oriunde din lume și, de cele mai multe ori, acționează în mod anonim. Acest lucru face dificilă identificarea și, ulterior, urmărirea penală a acestora de către autoritățile publice. Multe țări dispun de legi pentru a combate criminalitatea informatică, dar aplicarea și urmărirea penală pot fi dificile.
În ultima perioadă, profesioniştii în securitate cibernetică au avertizat asupra impactului utilizării Generative AI (GenAI) în infracţiunile de tip cyber.
Raportul „AI in Cybersecurity: Friend or Foe?” realizat de Deep Instinct pe un eșantion de 650 de specialiști arată că 97% dintre aceștia sunt îngrijorați că organizațiile lor vor fi afectate de utilizarea AI în operațiuni de cybercrime. Totodată, 75% dintre participanți admit că evoluția AI le-a afectat și schimbat strategia de securitate cibernetică în ultimele 12 luni. De asemenea, abuzul de AI ocupă locul 9 în topul „Top 10 Emerging Cybersecurity Threats for 2030” realizat de Agenția de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (ENISA).
Totodată, experţii Eset au calculat că infracţionalitatea cibernetică ar putea costa companiile 10,5 trilioane de dolari, în 2025, sumă care include profiturile realizate de către hackeri prin diferite mijloace.
Tendința exponențială de dezvoltare a tehnologiilor emergente (5G, inteligența artificială, big data, Internet of Things, cloud și smart computing) generează, pe de o parte, nevoi de creștere și îmbunătățire a comunicațiilor care vor susține servicii digitale inovatoare menite să sprijine cetățenii și mediul de afaceri, iar, pe de altă parte, necesități de colectare și securizare a datelor și informațiilor vehiculate în sistemele respective.
Organizatorii conferinței cu tema Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război își propun să ofere participanților o serie de răspunsuri utile la teme fierbinți.
Teme de discuție:
Cum ne protejăm de criminalitatea cibernetică, în contextul creșterii amenințărilor cibernetice
Atacurile cibernetice și infrastructura critică
Educația cibernetică
Securitatea plăților digitale
Cum colaborează furnizorii de soluţii antimalware cu instituţiile europene şi locale (Europol, Poliţia Română, DNSC) pentru combaterea criminalităţii informatice?
Tipuri de infracțiuni și soluții de combatere a acestora
Beneficiile infractorilor cibernetici: atacurile DDoS şi ransomware
Atacuri fără nici un fişier (“fileless”) împotriva băncilor, asupra POS-urilor
Care este nivelul investiției pentru protejarea resurselor IT&C?
Există poliţe de asigurare impotriva riscurilor cibernetice? Unde, cum, în ce condiţii?
Care sunt soluţiile la zi de protecţie antimalware din portofoliul furnizorilor?
Agendă:
09,00 – 09,30: Înregistrare participanți & Networking
09,30 -12,30: Prezentări și dezbateri
12,30 – 13,30: Networking
Propuneri vorbitori
Reprezentant Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)
Adrian–Victor Vevera, Director General, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București
Gabriela Folcuț, Director Executiv, Asociația Română a Băncilor
Toma Cîmpeanu, Director Executiv, Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI)
Reprezentant Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)
Reprezentant al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Poliția Română
Companii care furnizează soluții și echipamente care previn atacurile cibernetice
Reprezentat societate de avocatură
Audienţa:
Vor fi alături de noi oficiali din administraţia publică, reprezentanţi ai Poliţiei Române, DNSC şi STS, ai Guvernului, dar şi distinşi reprezentanţi ai furnizorilor de soluţii de specialitate din IT şi securitate, bănci, firme de asigurări, case de avocatură, consultanţi şi analişti, presă de profil.
Contact:
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor / 0732. 903. 216 / mircea.fica@clubantreprenor.ro
Edițiile anterioare