- Asociația INACO a lansat platforma internii.ro, care își propune să conecteze tinerii cu oportunitățile de internship, voluntariat, workshopuri
Peste jumătate dintre tinerii intervievați în cadrul unui amplu studiu INACO au invocat lipsa informațiilor despre programe de internship, voluntariat și workshop-uri (58%) și au spus că nu au știut unde să le caute (51%). Doar 9% dintre respondenți au participat la un internship și 22% la un workshop al companiilor, arată cercetarea, care mai relevă că 53% consideră insuficiente oportunitățile de dezvoltare profesională existente.
Ținând cont că 69% și-au declarat disponibilitatea de a folosi o platformă online pentru a găsi astfel de informații, Asociația INACO a decis să contribuie la reducerea decalajului dintre educația formală și cerințele pieței de muncă, facilitând conectarea tinerilor (12-24 ani) cu oportunitățile de internship, voluntariat, workshopuri și practică oferite de companii prin lansarea unui proiect inovator – platforma internii.ro.
„Proiectele INACO se nasc din nevoile reale ale elevilor de conectare cu viitorul. De data aceasta prin accesul timpuriu al tinerilor la companiile și instituțiile din diverse domenii de activitate, care acceptă colaborarea cu platforma inovatoare internii.ro, facilitând dialoguri directe între experții din industrie și elevi, organizând vizite de scurtă durată, programe de practică sau internship, mentorat și voluntariat. Scopul este acela de a le facilita elevilor alegerea potrivită a liceului, a facultății, a meseriei pe care doresc să o îmbrățișeze, bazându-se pe experiențe concrete de cunoaștere pragmatică și auto-descoperire. Ne dorim să atragem cât mai multe companii vizionare care să se alăture demersului nostru educațional și le invităm să își deschidă porțile și să devină parteneri activi pe platforma internii.ro”, a declarat Andreea Paul, președintele INACO.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
13 martie 2025: Forumul diplomației comerciale și al exportatorilor – Ediția a IV-a
14 martie 2025: Necesitatea clauzei de arbitraj în contractele de achiziții publice – Ediția a II-a
19 martie 2025: Forumul de concurență, francize și antreprenoriat
21 martie 2025: Pilonii de dezvoltare ai județului Brașov – mediul de afaceri, autoritățile locale, sistemul universitar și învățământul profesional dual
26 martie 2025: Forumul antreprenorilor din sectorul agricol și industria alimentară – Ediția a V-a
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Platforma a fost lansată cu ocazia împlinirii a opt ani de activitate a Asociației INACO, care a organizat o masă rotundă în parteneriat cu Facultatea de Relații Economice Internaționale pentru prezentarea rezultatelor studiului, dezbaterea modalităților de a apropia tinerii de mediul de business și cunoașterea oportunităților profesionale oferite de companii.
„Potrivit studiilor pe care le realizăm anual, angajatorii apreciază programele noastre de studii și absolvenții noștri și avem din partea acestora inclusiv recomandări de îmbunătățire pe care le implementăm în prezent. Majoritatea absolvenților noștri sunt inserați pe piața muncii în maximum 6 luni după absolvire. Lucrăm pentru reconectarea cu absolvenții și pentru oferirea de oportunități de muncă, practică și internship, cu ajutorul platformei ReConnect disponibilă pe alumni.ase.ro.
Suntem în proces de actualizare a planurilor de învățământ ale Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE, pe baza profilului absolventului și a analizelor de tip benchmarking pe care le-am realizat, dorim să creștem ponderea activităților practice și prezența reprezentanților mediului economico-social în cadrul activităților didactice și invităm și pe această cale reprezentanții mediului economico-social să ne ofere feedback cu privire la acestea.„, a afirmat Radu Petrariu, decanul Facultății de Relații Economice Internaționale ASE
Studiul INACO a fost realizat în perioada ianuarie-februarie 2025 pe un eșantion de peste 1000 de tineri cu vârste între 12 și 24 de ani, cu chestionare distribuite în mediul urban și rural. Studiul a evidențiat percepția tinerilor asupra sistemului educațional din România și oportunităților pe care le au. Astfel, peste 50% dintre respondenți consideră că sistemul educațional este „foarte nepregătit” (17%) sau „nepregătit” (34%) pentru a-i ajuta să își găsească un traseu profesional și tot peste jumătate (53%) dintre ei au participat la un program de voluntariat/workshop. Cei care au participat la un program de voluntariat/workshop au aflat de la profesori/școală – 24%, prieteni/familie – 12%, social-media – 9% și doar 1% de pe site-uri specializate. 35% dintre respondenți au declarat că ar folosi o platformă care să le ofere acces la internshipuri, voluntariate și workshopuri ale companiilor, iar 34% ar folosi o astfel de platformă dacă informațiile sunt clare și relevante. Ca oportunități, tinerii sunt interesați de internshipuri în companii mari – 57%, workshopuri de dezvoltare profesională – 45%, sesiuni de mentorat cu profesioniști în domeniu – 44%, programe de voluntariat în ONG-uri – 39%, internshipuri la start-up-uri – 25% (opțiunile au fost multiple).
De aceea, în contextul în care educația formală nu este întotdeauna aliniată la ritmul schimbărilor din piața muncii, INACO și-a propus să ofere soluții concrete pentru facilitarea unei mai bune conectări între tineri, universități și companii și să dezbată soluțiile care vor contribui la construirea unui viitor mai bun pentru tinerii din România.
Despre INACO
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.
INACO a adus în atenția comunității școlare și a opinei publice noi orizonturi pentru a îmbunătăți orientarea profesională a elevilor, integrând metode moderne și instrumente digitale inovatoare: Ghidul Meseriilor Viitorului, RoboChat Maria versiunea a doua, Broșura „Instrumente Digitale de Ghidare a Carierei Elevilor” care completează activitatea robochatului Maria, primul consilier vocațional digital pentru elevii din România, care ajută elevii, profesorii, consilierii vocaționali și părinții să descopere meseriile viitorului și să se poată pregăti mai bine pentru acestea.