marți, 25 martie, 2025

Chisăliță: România are importante resurse de materiale critice și poate juca un rol important în Planul Industrial al Pactului Verde

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Fica
Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Energia regenerabilă înseamnă resurse minerale și materiile critice, dar și capacități de producție a echipamentelor și instalațiilor de producere a energiei verzi.

80% din materiale critice privind energia regenerabilă vin din China, aceasta fiind țara care produce 71% din panourile din lume, 28% din turbinele eolienne din lume, 63 % din bateriile din lume, 71% dintre maşinile electrice, 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului.

Reziliența și independența, două cuvinte învățate după ultimele două crize majore (Pandemia și Conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui să ne definească modul în care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie să înlocuiască o independență chiar și față de Rusia, cu o altă dependență chiar și față de China.

Planul Industrial al Pactului Verde, este modul în care se poate asigura poziția de lider industrial al UE în domeniul tehnologiilor care contribuie la obiectivul reducerii dependenței energetice a Europei și pentru a trece de la statutul de importator net de energie și echipamente energetice, la utilizarea într-o mai mare măsură a unei baze solide de producție internă, prin accelerarea accesului la finanțare, îmbunătățirea competențelor și sprijinirea comerțului pentru a stimula competitivitatea noastră în domeniul tehnologiilor curate. Actul privind materiile prime critice, au fost prezentate pentru a simplifica cadrul de reglementare, care este esențial pentru a atrage investiții, a reduce dependența UE de importurile extrem de concentrate, precum și pentru a spori abordările economiei circulare în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime strategice.

Materialele critice, tehnologii și sectoarele energetice aplicate

Sursa EUROSTAT

În același timp, UE își intensifică eforturile de trecere la o economie circulară, în cadrul căreia extracția și utilizarea materialelor la nivel mondial ar putea fi reduse cu o treime, printr-o mai bună proiectare, durabilitate, reutilizare și reciclare a produselor, toate acestea diminuând, de asemenea, impactul asupra mediului.

Situația este cu atît mai complicată cu cât conflictul din Marea Roșie din anul 2024 a blocat lanțurile de aprovizionare, transportatorii navali neavând altă soluție decât să renunțe la ruta clasică prin Canalul Suez și să ocolească pe la Capul Bunei Speranțe pentru destinațiile din Europa.

Acest ocol a scumpit transporturile pe mare (cu +175%) și pe aer (cu +70%) și a prelungit perioadele de livrare pe mare (până la 90 de zile, de la 40-60 de zile) și pe aer (până la 30-45 de zile, de la 15 zile).

În acest context România poate juca un rol important în industria materiilor critice atât de necesare Europei, dar și în conturarea unui lanț integrat de producție a echipamentelor regenerabile în concordanță cu Planul induatrial al Pactului Verde European. Potenţialul uriaş de resurse ale României, reprezentant de magneziu, grafit, bismut, vanadiu, şi de aceea trebuie să ne uităm cum o putem adresa pentru nevoia uriaşă necesară realizării panourilor fotovoltaice, turbinelor eoliene, etc.

Cea mai râvnită hartă: care sunt materiile prime...

Lista materiilor prime critice care se găsesc în România

Sursa: ZF

Frank Umbach Directorul de cercetare al Clusterului European pentru Securitatea Climei, Energiei și Resurselor de la Universitatea din Bonn arăta că ”Dacă nu ne vom asigura măcar o treime din materiile prime critice, UE va fi șantajată”, astfel România are o a două șansă mare în Europa (după gazele naturale din Marea Neagră), de a contribui la reducerea acestui posibil șantaj și de a-și dezvolta o industrie producătoare de valoare adăugată și foarte prosperă.

Cu stima,

Dumitru Chisaliță, Președinte AEI

Urmărește-ne:
- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Resort în Alba Iulia, România  Theodora Golf Club

Ultimele Știri

Cum să crești în business și să nu fii singur pe drum. Lecții oferite Eusebiu Burcaș și alți profesioniști de business

Dacă ești antreprenor, știi deja că drumul spre succes nu este presărat neapărat cu victorii rapide și profituri spectaculoase...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business afaceri 2025 Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor