Monitorizarea portofoliului de clienti este una din activitatile pe care trebuie sa le prioritizezi in anul 2025. Monitorizarea activitatii portofoliului de clienti constituie o practica fundamentala prin care afacerea ta beneficiaza de crestere sanatoasa, sustenabila si pe termen lung, imbunatatirea relatiilor de afaceri cu diversi parteneri, consolidarea relatiei cu numerosi clienti, dar si gestionarea resurselor intr-un mod mult mai eficient.
Monitorizare completa firme
Prin urmarirea evolutiei portofoliului de clienti, poti realiza o analiza in ceea ce priveste stabilitatea colaboratorilor actuali si poti observa neregulile sau partenerii de afaceri care ridica semne de intrebare in ceea ce priveste continuarea colaborarii.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 aprilie 2025: Acces la Capital – Finanțare și Fiscalitate pentru Antreprenori
16 aprilie 2025: Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război – Ediția a IV-a
15 mai 2025: Forumul antreprenorilor din construcții și imobiliare – Ediția a II-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Analizeaza modificarile din ultima perioada ale acestora si afla ce s-a schimbat in activitatea lor, care au fost cauzele care au determinat modificarea comportamentului si ce a dus la incapacitatea de plata, depasirea limitelor de plata sau nerespectarea conditiilor contractuale.
Prin monitorizarea portofoliului de clienti poti intelege comportamentul si necesitatile pe care le au, oferind experiente si oferte personalizate care sa duca la fidelizarea acestora si obtinerea unor parteneriate de lunga durata care nu iti vor imbunatati doar reputatia in piata, ci te vor ajuta sa devii un lider al acesteia.
Totodata, prin monitorizare poti sa identifici si oportunitatile de colaborare dintr-un anumit domeniu sau sector de activitate. Este important sa stii cu cine poti semna contracte si cu cine nu.
In cazul in care in portofoliul tau de clienti ai un colaborator care nu si-a respectat obligatiile financiare, este posibil sa ti se fi intamplat doar tie? Exista oare si alte firme cu care colaboreaza catre care nu si-a respectat conditiile contractuale sau limitele de plata?
Monitorizarea activitatii clientilor iti permite sa identifici din timp riscurile la care iti poti supune firma prin continuarea colaborarii.
Cum iti poti monitoriza portofoliul de clienti?
Stabileste lista clientilor pe care vrei sa ii monitorizezi, seteaza frecventa alertelor si apoi analizeaza fiecare alerta primita. Pentru a beneficia de un grad un protectie ridicat, recomandam monitorizarea completa si alertele zilnice.
Tipuri de alerte
Astfel, in urma activarii alertelor vei fi notificat/a si avertizat/a atunci cand in activitatea clientilor tai apar situatii precum:
✔ Datorii restante si riscul de poprire al conturilor;
✔ Incidente la plata si riscul de neplata al contractelor pe care le ai in derulare;
✔ Status ANAF de inactivitate fiscala, plata TVA si TVA la incasare;
✔ Modificari juridice de schimbare de sediu, puncte de lucru, actionariat, etc;
✔ Etape procedura de insolventa, pentru stabilirea actiunilor pe care urmeaza sa le intreprinzi;
✔ Inscrieri in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
Ori de cate ori vei fi notificat/a, trebuie sa intelegi faptul ca in activitatea colaboratorilor si clientilor tai, au aparut schimbari. Acestea pot fi mai mici sau mai mari, in functie de specificul fiecareia in parte. Analizeaza cu atentie notificarea primita si afla cat de grava este modificarea produsa, dar si efectele pe care aceasta le produce, atat in randul firmei in cauza, cat si in randul colaborarii voastre.
Monitorizarea clientilor contribuie atat la imbunatatirea proceselor operationale, cat si a deciziilor strategice. Prin monitorizarea activitatii afli daca unul dintre colaboratorii tai si-a redus activitatea si care au fost cauzele acesteia: datoriile restante sunt prea mari, incidentele de plata sunt tot mai dese iar firma risca poprirea conturilor, se poate deschide un proces de tip insolventa?
Actionari si administratori
Daca alerta primita te surprinde, afla care sunt actionarii si administratorii. Cauta persoanele fizice de interes si stabileste daca detin actiuni si in alte firme, care este cota de participatie a acestora sau daca sunt administratori.
Diagrama de actiuni
Diagrama de actiuni prezinta o imagine de ansamblu completa a unei firme, raportata actionarilor si administratorilor acesteia. In ce alte firme acestia detin actiuni? Care este starea firmelor administrate si cum se pozitioneaza in piata?
Daca actionarul detine participatii in firme active, credibilitatea sa este mult mai mare, comparativ cu un actionar care detine participatii in firme radiate. Daca deciziile actionarului de interes au dus la radierea firmei, crezi ca acest lucru nu se poate intampla si cu cea pe care tu o monitorizezi si pentru care ai primit alerte?
Afla si datele financiare ale filmelor in care persoana de interes detine actiuni sau este administrator. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mult mai usor dimensiunea intregului grup de firme si sa urmaresti evolutia financiara: trend ascendent sau descendent?
Pentru a preveni riscurile financiare si nu numai, verifica firmele inainte de a semna un contract, monitorizeaza activitatea acestora dupa ce ai inceput colaborarea si fii precaut/a atunci cand iei decizii.
Monitorizarea activitatii portofoliului, activarea alertelor si consultarea diagramei de actiuni sunt metode prin care firma ta beneficiaza de o protectie sporita, deoarece ori de cate ori in activitatea portofoliului de clienti vor aparea schimbari sau modificari, tu vei fi notificat/a.
Nu-ti asuma riscurile daca nu sunt raspunderea ta. Nu semna contracte cu firme neserioase si cu intentii ascunse.