miercuri, ianuarie 15, 2025

Klarwin: De Ziua Mondială a Pierderilor de Apă, specialiștii atrag atenția asupra soluțiilor pentru reducerea risipei

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Fica
Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro
  • Pierderile de apă, o criză invizibilă

În fiecare zi, din rețelele din întreaga lume, se pierd aproximativ 450 de miliarde de litri de apă potabilă. Anual, pierderile financiare echivalente acestui volum sunt estimate la peste 35 de miliarde de dolari.

Mai mult, în contextul accesului redus la apă potabilă pentru o parte, din ce în ce mai mare, a populației planetei, specialiștii mai fac un calcul: dacă doar 30% din cantitate fi economisită, 800 de milioane de oameni ar putea beneficia de apă potabilă deja tratată.

Pentru a acorda atenția cuvenită acestei probleme cu impact global și a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unor acțiuni rapide, în anul 2019, ziua de 4 decembrie a fost declarată Ziua Mondială a Pierderilor de Apă, o inițiativă a Grupului de Specialiști în Pierderile de Apă al Asociației Internaționale a Apei (IWA).

Problematica pierderilor de apă este, însă, mai mult decât risipa unei singure resurse. Consumul major de energie necesară pompării apei, care nu ajunge niciodată la consumator contribuie la creșterea emisiilor de dioxid de carbon, amplifică problemele climatice și afectează bugetele operatorilor, care, în final, sunt nevoiți să transfere o bună parte dintre aceste construi către cetățeni. Odată cu trecerea timpului, situația devine cu atât mai presantă, în condițiile degradării continue a infrastructurii de distribuție, mai ales în orașele mari, unde procesul de modernizare este scump și de durată îndelungată. În România, spre exemplu, aproximativ 44,5% din apa potabilă distribuită se pierde înainte de a ajunge la consumatori, conform raportărilor Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Această risipă nu doar că afectează populația și operatorii, dar generează costuri suplimentare semnificative din consumul energetic și întreținerea infrastructurii, inclusiv la suprafață, unde o pierdere ascunsă poate provoca surpări, care ajung chiar să pună vieți în pericol. 

„Înlocuirea completă a milioane de kilometri de conducte doar pentru că se constată pierderi, nu este, din păcate, o măsură realistă. Orașele cresc, infrastructurile se extind, iar resursele financiare sunt limitate. Pentru a putea interveni acolo unde contează cel mai mult, este nevoie de soluții inteligente, care să ofere o imagine clară a punctelor critice. Klarwin aduce în România tehnologii de ultimă generație, care detectează pierderile cu o precizie extraordinară și permit prioritizarea reparațiilor și optimizarea costurilor operaționale”, spune Sabina Pistol, Manager Water Platform, Klarwin. 

În fața unei probleme atât de complexe, tehnologia devine principalul aliat în combaterea pierderilor. Sistemele moderne de detecție pot identifica rapid și precis orice fisură sau avarie ascunsă. Una dintre aceste soluții, disponibile și pe piața din România, vine de la compania elvețiană Gutermann, lider global în dezvoltarea tehnologiilor inteligente pentru gestionarea pierderilor de apă. Sistemul denumit Zonescan AI foloște senzori acustici, ușor de instalat în rețeaua existentă, care permit o monitorizare continuă, în timp real. Cu ajutorul lor, operatorii pot localiza avariile cu o precizie mai mică de un metru și pot interveni, la timp, pentru remediere.

Eficiența acestor soluții a fost dovedită deja în România, unde senzorii Zonescan AI monitorizează permanent peste 400 de kilometri de rețea de distribuție. Într-un singur an, utilizarea acestor sisteme a dus la economisirea a peste 100.000 de metri cubi de apă. Mai mult, studiile de impact efectuate de producător arată o recuperare a investiției în sistem, într-un timp record. Unul dintre operatorii regionali care a implementat soluția a estimat o amortizare în mai puțin de două luni, doar prin economiile realizate din reducerea consumului energetic necesar pompării.

Într-un context global dominat, în același timp, de schimbări climatice și creștere demografică, presiunea asupra resurselor de apă este din ce în ce mai mare, astfel că, implementarea soluțiilor de monitorizare și reducere a pierderilor nu mai reprezintă o opțiune, ci o necesitate. În România, Klarwin joacă un rol cheie în sprijinirea operatorilor și autorităților locale în adoptarea acestor soluții. Compania, lider european în domeniul filtrării, separării și purificării apei, colaborează cu parteneri globali pentru a aduce pe piață tehnologii avansate care ajută la crearea unui sistem mai eficient și mai sustenabil de gestionare a resurselor. 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 12 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -Advertising Club Antreprenor

Ultimele Știri

Forumul de concurență, francize și antreprenoriat – 19 martie 2025

Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv, două organizații dedicate promovării inițiativelor educaționale și de dezvoltare în diverse domenii, au plăcerea de a...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business Club Antreprenor -ABONAMENT 12 luni Club Antreprenor