- Începând de astăzi, antreprenorii care dețin vendomate de cafea, de snacks și de băuturi trebuie să aibă case de marcat fiscale, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
- Cei care nu se conformează noii legislații riscă amenzi sau suspendarea activității.
- În România există aproximativ 120.000 de automate comerciale care funcționează pe baza plății cu cardul sau cu bancnote sau monede, potrivit estimărilor Creasoft.
- Adrian Dinu, Creasoft: ”Antreprenorii care respectă legea vor să afle în timp real datele despre vânzările de produse din vendomate care se transmit automat din casele de marcat către ANAF, ca să-și îmbunătățească fluxurile de aprovizionare. Așa s-a născut parteneriatul dintre Creasoft, care oferă de 15 ani o soluție de monitorizare de la distanță pentru vendomate, și Valmed, distribuitorul oficial al caselor de marcat Tremol”.
Antreprenorii care vând cafea, sucuri sau snacks-uri prin intermediul vendomatelor sunt obligați să aibă case de marcat fiscale care să transmită datele despre vânzările efectuate în timp real către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) de la 1 octombrie 2024, conform unei informări transmise de autoritățile fiscale în luna aprilie a acestui an.
Digitalizarea vendomatelor ca urmare a noii legislații rezolvă una dintre vechile probleme ale antreprenorilor care dețin astfel de automate comerciale. O nouă soluție a Creasoft poate prelua informațiile de vânzări trimise de casele de marcat către ANAF, astfel încât antreprenorii pot afla în același timp cu autoritățile fiscale nivelul vânzărilor și/sau al stocului de produse. Soluția a fost dezvoltată de Creasoft în parteneriat cu compania Valmed, distribuitorul oficial al caselor de marcat Tremol.
”Anteprenorii pot obține informații în timp real despre vânzările și stocurile de produse din vendomate, își pot îmbunătăți fluxurile de aprovizionare și totodată pot elimina riscul furturilor de bani și de produse (care în prezent apare în timpul aprovizionării/ colectării banilor). Așa s-a născut parteneriatul dintre Creasoft, care oferă de 15 ani o soluție de monitorizare de la distanță pentru vendomate, și Valmed, distribuitorul oficial al caselor de marcat Tremol, prin care antreprenorii pot primi în timp real informațiile privind vânzările efectuate și stocurile din vendomate”, a declarat Adrian Dinu, fondator și director general al grupului de firme Creasoft.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a III-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
19 octombrie 2024: Concurs de șah
24 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Noile măsuri care impun digitalizarea automatelor se aplică atât operatorilor care au vendomate de cafea, snacks-uri și băuturi, cât și spălătoriilor auto de tip self service. Operatorii care nu respectă prevederile noilor legislații riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar suspendarea activității.
”De la 1 octombrie 2024, toate vendomatele din România trebuie dotate cu case de marcat fiscale de tip <unattended>. Legea permite ca aceste case de marcat din vendomate să nu aibă afișaj și să nu emită bon, pentru că, așa cum sunt concepute, vendomatele nu au fante de eliberare bonuri și nici loc pentru instalarea afișajelor digitale. Creasoft vinde de peste 15 ani o solutie de monitorizare de la distanță de vending machine compusă dintr-un dispozitiv electronic (telemetrie) care citește ce produse s-au vândut, care e nivelul încasărilor, dar și erorile și totodată poate controla și un POS bancar”, a adăugat Adrian Dinu.
Parteneriatul dintre Creasoft și Valmed -Tremol presupune ca, la cerere, Creasoft să poată utiliza casa de marcat Tremol pe post de telemetrie astfel încât deținătorii de vendomate să poată folosi informațiile din casa de marcat fiscală pentru o mai bună gestionare a activității, fără să investească în alte dispozitive de monitorizare, cu un abonament care costă 3 euro pe lună / vendomat.
Despre CREASOFT:
Grupul de firme CREASOFT IT este compus din mai multe firme de software cu o vechime de 20 de ani, cu o puternică echipă de cercetare & dezvoltare care colaborează cu dezvoltatori software pentru realizarea de produse integrate.
CREASOFT (creasoft.ro) proiectează și produce atât dispozitive electronice, cât și software de tip SaaS (software as a service) și s-a concentrat pe noi nișe de piață: semnătură electronică, kiosk self info pentru angajați, software de pontaj electronic, aplicații HR și soluții de control acces în imobile cu telefonul, dar și soluții de inventariere active sau de evidență și planificare de revizii și mentenanță, bazate pe coduri QR.
Acționarul unic al grupului de firme CREASOFT este Adrian Dinu.
Grupul CREASOFT a avut o cifră de afaceri de 13 milioane de lei în 2023 și are în prezent un portofoliu de clienți de peste 500 de companii.