Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv organizează joi, 24 octombrie 2024 cea de-a patra ediție a conferinței cu tema „Forumul de management și reciclare a deșeurilor”.
Evenimentul va avea loc în Sala Ametist, Etajul 6, Hotel Marshal Garden, situat pe Calea Dorobanților, Nr. 50B, Sector 1, București.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a III-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
19 octombrie 2024: Concurs de șah
24 octombrie 2024: Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a IV-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Partenerii evenimentului sunt: NutriLife, Asociația Centrul Național de Reciclare Electrice și Electronice – CNREE și Reverse PET.
Prezentare
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a schimbat fundamental modul în care sunt gestionate deșeurile în România. Este cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional, cu scopul atingerii ţintelor de colectare şi reciclare pe care România şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene. În data de 30 noiembrie 2024 vom putea face un bilanț la un an de zile de când a început să funcționeze acest sistem, gestionat de RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.
Potrivit conducerii RetuRO, rata de colectare va ajunge în scurt timp la 80%. În luna iulie am avut o rată de colectare de 62%, iar în august aceasta a crescut la 70%. Marile rețele comerciale au făcut investiții consistente în echipamentele de reciclare. Este rândul micilor comercianți. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă România în gestionarea deșeurilor este lipsa datelor clare și exacte. Vorbim despre aproximativ 5 milioane de tone de deșeuri, dintre care doar aproximativ 1 milion de tone sunt reciclate. Autoritățile și companiile trebuie să clarifice rapid modul de raportare și să vină cu date exacte, pentru a putea recicla cât ai mult.
Forumul de management și reciclare a deșeurilor își propune să prezinte care va fi calendarul final, pe etape, al SGR, ce investiții trebuie realizate și care vor fi costurile totale pentru comercianți, reciclatori, distribuitori și consumatori.
Pe de altă parte, România continuă să platească sume uriaşe pentru că nu reciclează suficient deșeurile din plastic. Peste 220 de milioane de euro doar în ultimul an și se apropie de un miliard, dacă socotim ultimii 3 ani. Ministrul Mediului susține că aceasta este nota de plată pentru procentul de doar 13% din deșeurile de plastic pe care le reciclăm. Este nevoie de implicarea mai responsabilă a primăriilor și firmelor de salubritate pentru a îmbunătăți colectarea separată. De multe ori, deșeurile colectate separat sunt amestecate și nu ajung să fie reciclate corespunzător. Potrivit reprezentanților companiilor de reciclare, din plasticul rămas nereciclat, aproximativ10% ajunge în stațiile de sortare ale primăriilor, 10% – combustibil pentru fabricile de ciment, iar restul, la gropile de gunoi. În prezent România mai plătește către UE 7 milioane de euro, amendă pentru că nu a închis toate depozitele de deșeuri neconforme.
Propuneri vorbitori
Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Gemma WEBB, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO
Mihaela FRĂSINEANU, consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului
Alice NICHITA, Președinte, APBRS – Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate
Reprezentant al Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu
Raul POP, directorul de programe al Asociației ECOTECA
Cecilia MARTIN, Comisar, Garda Națională de Mediu
Reprezentanți OIREP-uri și reprezentanți operatori de salubritate
Teme de discuție (lista este deschisă):
- Noutăți despre Sistemul Garanție-Returnare;
- Când și unde vor fi deschise următoarele centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor SGR?;
- Ce investiții trebuie să facă micii comercianți în echipamente;
- Mai sunt necesare clarificări în legislație? Exemple de succes în reciclarea deșeurilor; Finanțare pentru infrastructura de mediu;
- Viitorul economiei circulare în România;
- Rolul mediului de afaceri în promovarea unei culturi ecologice;
- Implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Adoptarea unei abordări fiscale “verzi”, în sectorul energiei și al deșeurilor.
Agenda:
09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților & Networking
09,30 –11,45: Sesiunea I (dedicată Sistemului de Garanţie-Returnare)
11,45-12,15: Pauză de cafea & discuții cu presa & Networking
12:00 – 13:30: Sesiunea a II-a (dedicată managementului de zi cu zi al deșeurilor și companiilor de salubritate și de reciclare a deșeurilor)
13,30 – 14,30: Masa de prânz & Networking
Taxa de participare
350 de lei pentru o persoană
600 de lei pentru două persoane din cadrul unei companii / a unei organizații
Contact:
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor / 0732.903.216 / mircea.fica@clubantreprenor.ro
La linkul de mai jos puteți vedea detalii despre ultima ediție, 19.10.2023: