ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro
organizează
Forumul de management și reciclare a deșeurilor
Ediția a III-a, 19 octombrie 2023
Aula Carol I, Etajul 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București
Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București
Partenerii evenimentului sunt:
Prezentare
Începând din 30 noiembrie 2023, în România va începe să funcționeze sistemul de Garanție – Returnare. RetuRO Sistem Garanţie-Returnare va implementa cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional, cu scopul atingerii ţintelor de colectare şi reciclare pe care România şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene.
Va fi al doilea sistem ca amploare din Europa, după cel din Germania, şi al doilea după Islanda în care şi statul este implicat. RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
În faza inițială, Sistemul Garanție-Returnare din România va funcționa cu 17 centre la nivel național, deschise și echipate treptat, până la jumătatea anului viitor, unde RetuRO va transporta ambalajele de băuturi colectate de la peste 80.000 de comercianți, le va număra și sorta pentru a fi vândute, apoi, către companiile de reciclare. RetuRO funcționează după principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că profitul realizat de companie va fi reinvestit, exclusiv, în funcționarea și dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare.
La cumpărarea unei băuturi din următoarele categorii: apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.
RetuRO va colabora cu producătorii și comercianții pentru a-i ajuta să își înțeleagă obligațiile, oferindu-le sprijin pentru a se pregăti în vederea lansării SGR. În perioada următoare, compania va veni cu mai multe informații către producători și comercianți, cu pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru înregistrarea în sistem.
Forumul de management și reciclare a deșeurilor își propune să prezinte care va fi calendarul final, pe etape, ce investiții trebuie realizate și care vor fi costurile totale pentru comercianți, reciclatori, distribuitori și consumatori.
Sistemul de garanție-returnare ajută la creșterea ratei de colectare a deșeurilor, dovedindu-și deja eficiența în peste 45 de țări și teritorii din întreaga lume, cum ar fi țările scandinave (Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda), Germania, Estonia, Lituania, unele state din Australia și America de Nord, Hawaii, Țările de Jos, Islanda și Canada.
Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, avem cifre ruşinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare, compostare şi, din acest motiv suntem obiectul unor proceduri de infringement din partea Curţii Europene de Justiţie.
Teme de discuție (lista este deschisă):
Noutăți despre Sistemul Garanție-Returnare; Mai sunt necesare clarificări în legislație? Exemple de succes în reciclarea deșeurilor; Cum funcționează sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD); “Plăteşti pentru cât arunci” – de la concept la practică; Cum aplicăm principiile de bază – a reduce, reutiliza, repara și recicla deșeurile; răspunderea extinsă a producătorului; sistemul garanție-returnare; depozitele istorice de deșeuri; Finanțare pentru infrastructura de mediu; Perspectivele colectării și reciclării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate; Viitorul economiei circulare în România; Rolul mediului de afaceri în promovarea unei culturi ecologice; Implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE; Adoptarea unei abordări fiscale “verzi”, în sectorul energiei și al deșeurilor; Soluții, studii de caz, povești de succes din zona de gestionare a deșeurilor.
Vorbitori:
Cosmin MARINA, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie București
Cosmin TEODORU, Director General, Direcţia Generală Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Gemma WEBB, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO
Alice NICHITA, Președinte, APBRS – Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate
Ciprian FEDOR, Director General Adjunct, VRANCART GRUP
Pauză de cafea & discuții cu presa
Cecilia MARTIN, Comisar, Garda Națională de Mediu
Sorin DUMITRU, Membru al Consiliului Director, OIREP Ambalaje
Ilie BRIE, Director tehnic, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti (ADIGIDMB)
Mihail TĂNASE, specialist comunicare, Programul Harta Reciclării, Asociația Viitor Plus
Moderator: Iulian HARPA, Managing Partner, HIM Public Affairs
Agenda:
09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților
09,30 –11,45: Sesiunea I (dedicată Sistemului de Garanţie-Returnare)
11,45-12,00: Pauză de cafea & discuții cu presa
12:00 – 13:30: Sesiunea a II-a (dedicată managementului de zi cu zi al deșeurilor și companiilor de salubritate și de reciclare a deșeurilor)
13,30 – 14,30: Lunch & Networking
Contact:
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, 0732. 903. 216, mircea.fica@clubantreprenor.ro
Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, roxana.biga@clubantreprenor.ro