vineri, iulie 19, 2024

ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro organizează Forumul de management și reciclare a deșeurilor, Ediția a III-a, 19 octombrie 2023

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro 

organizează

Forumul de management și reciclare a deșeurilor

Ediția a III-a, 19 octombrie 2023

Aula Carol I, Etajul 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București

Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București

 

 

Partenerii evenimentului sunt: 

 

 

 

 

 

 

Prezentare

Începând din 30 noiembrie 2023, în România va începe să funcționeze sistemul de Garanție – Returnare. RetuRO Sistem Garanţie-Returnare va implementa cel mai important proiect de economie circulară la nivel naţional, cu scopul atingerii ţintelor de colectare şi reciclare pe care România şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene.

Va fi al doilea sistem ca amploare din Europa, după cel din Germania, şi al doilea după Islanda în care şi statul este implicat. RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

În faza inițială, Sistemul Garanție-Returnare din România va funcționa cu 17 centre la nivel național, deschise și echipate treptat, până la jumătatea anului viitor, unde RetuRO va transporta ambalajele de băuturi colectate de la peste 80.000 de comercianți, le va număra și sorta pentru a fi vândute, apoi, către companiile de reciclare. RetuRO funcționează după principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că profitul realizat de companie va fi reinvestit, exclusiv, în funcționarea și dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare.

La cumpărarea unei băuturi din următoarele categorii: apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului. 

RetuRO va colabora cu producătorii și comercianții pentru a-i ajuta să își înțeleagă obligațiile, oferindu-le sprijin pentru a se pregăti în vederea lansării SGR. În perioada următoare, compania va veni cu mai multe informații către producători și comercianți, cu pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru înregistrarea în sistem. 

 

Forumul de management și reciclare a deșeurilor își propune să prezinte care va fi calendarul final, pe etape, ce investiții trebuie realizate și care vor fi costurile totale pentru comercianți, reciclatori, distribuitori și consumatori. 

Sistemul de garanție-returnare ajută la creșterea ratei de colectare a deșeurilor, dovedindu-și deja eficiența în peste 45 de țări și teritorii din întreaga lume, cum ar fi țările scandinave (Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda), Germania, Estonia, Lituania, unele state din Australia și America de Nord, Hawaii, Țările de Jos, Islanda și Canada.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. 

Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, avem cifre ruşinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare, compostare şi, din acest motiv suntem obiectul unor proceduri de infringement din partea Curţii Europene de Justiţie.

Teme de discuție (lista este deschisă):

Noutăți despre Sistemul Garanție-Returnare; Mai sunt necesare clarificări în legislație? Exemple de succes în reciclarea deșeurilor; Cum funcționează sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD); “Plăteşti pentru cât arunci” – de la concept la practică;  Cum aplicăm principiile de bază  – a reduce, reutiliza, repara și recicla deșeurile; răspunderea extinsă a producătorului; sistemul garanție-returnare; depozitele istorice de deșeuri; Finanțare pentru infrastructura de mediu;  Perspectivele colectării și reciclării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate; Viitorul economiei circulare în România; Rolul mediului de afaceri în promovarea unei culturi ecologice; Implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: Implicații pentru politica de mediu a UE; Adoptarea unei abordări fiscale “verzi”, în sectorul energiei și al deșeurilor; Soluții, studii de caz, povești de succes din zona de gestionare a deșeurilor.

Vorbitori:

Cosmin MARINA, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie București

Cosmin TEODORU, Director General, Direcţia Generală Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Gemma WEBB, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO

Alice NICHITA, Președinte, APBRS – Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate

Ciprian FEDOR, Director General Adjunct, VRANCART GRUP

Pauză de cafea & discuții cu presa

Cecilia MARTIN, Comisar, Garda Națională de Mediu

Sorin DUMITRU, Membru al Consiliului Director, OIREP Ambalaje

Ilie BRIE, Director tehnic, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti (ADIGIDMB)

Mihail TĂNASE, specialist comunicare, Programul Harta Reciclării, Asociația Viitor Plus

 

Moderator: Iulian HARPA, Managing Partner, HIM Public Affairs

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților

09,30 –11,45: Sesiunea I (dedicată Sistemului de Garanţie-Returnare)

11,45-12,00: Pauză de cafea & discuții cu presa

12:00 – 13:30: Sesiunea a II-a (dedicată managementului de zi cu zi al deșeurilor și companiilor de salubritate și de reciclare a deșeurilor)

13,30 – 14,30: Lunch & Networking

 

 

Contact:

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, 0732. 903. 216,  mircea.fica@clubantreprenor.ro

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, roxana.biga@clubantreprenor.ro

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

InstaSun – Invenția 100% românească evaluată la 4 milioane Euro după doar 2 ani de la lansare

Un proiect gândit și dezvoltat integral în România revoluționează modul în care ne protejăm pielea împotriva radiațiilor solare, folosind...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv