marți, iulie 16, 2024

Kayak Champions: Program de vâslit în caiac și barca dragon pentru persoane cu deficiențe senzoriale

Evenimente Club Antreprenor

Mircea Ficahttps://www.clubantreprenor.ro/
Fondator Revista Club Antreprenor & clubantreprenor.ro

Conform celui mai recent studiu, la finalul anului 2021 existau peste 111.6001 de cetățeni ai României se confruntau cu deficiențe de vedere sau/și auz.

Aceste persoanele sunt adesea marginalizate și excluse social și, de multe ori, au dificultăți cu privire la accesul la sistemul de sănătate, așadar menținerea unei stări bune de sănătate este esențială.

De aceea o inițiativă foarte utilă este proiectul Special Champions, implementat de Asociația Clubului Sportiv Nautic Titanii și derulat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2023. Proiectul își propune să ajute copii și tineri cu deficiențe de vedere și de auz din București și județul Argeș să se integreze mai bine în comunitatea sportivă prin programe de sport practice și teoretice, ateliere de viață sănătoasă.

Mai multe detalii despre proiect povestește Marian Baban, Președintele Asociației Club Sportiv Nautic Titanii, multiplu medaliat la Campionate Mondiale și Europene si participant la jocurile olimpice de la Sydney și Atena.

În primul rând ce este barca dragon și de ce ați ales aceste sporturi pentru participanții în proiect?

Dragon Boat este o barcă lungă de 12 metri în care vâslesc în sincron 20 de persoane, de o parte și de alta a acesteia. Suplimentar acestor 20 de vâslași, echipajul mai include un toboșar care ține ritmul prin lovituri constante de tobă și un cârmaci.
Dragon Boat este o activitate tradițională chineză, cu o vechime de peste 2000 de ani, iar debutul ca sport modern a avut loc la Hong Kong, în 1976. 

Este un sport de echipa nou în România, care se practică în aer liber și dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă. 

Este important de știut faptul că și copiii îl pot practica în siguranță, începând cu vârsta de 8 ani.

Sporturile de echipă au multe beneficii asupra corpului și minții: îmbunătățesc starea de sănătate fizică, ajută la orientarea în spațiu, dezvoltă disciplina și abilitățile de organizare, îmbunătățesc concentrarea, încurajează munca în echipă și construiesc relații. Aceste abilități pot fi foarte utile pentru a ajuta practicanții să devină mai puternici, mai independenți și să capete mai multă încredere în abilitățile lor. 

În ceea ce privește capacitatea de a practica acest sport, persoanele cu deficiențe senzoriale nu întâmpină probleme pentru că reușesc să compenseze prin celelalte simțuri (persoanele cu deficiențe de vedere au un auz foarte bine dezvoltat, iar persoanele cu deficiențe de auz simt foarte bine vibrațiile tobei). Altfel, se pot coordona pentru a vâsli împreună, în echipă, în barcă. 

Activitatea de caiac se desfășoară în caiace duble, împreună cu membrii clubului, sportivi de performanță sau amatori, sau voluntarii Orange prin antrenamente unificate.

Care au fost reacțiile participanților?

Reacțiile au fost împărțite, ca la fiecare antrenament cu persoane vulnerabile. Au existat participanți care abia așteptau să încerce acestă activitate sportivă, dar și mulți tineri retincenți, cu teamă de apă. Am tratat fiecare situație individual, explicându-le cum se va defășura activitatea, faptul ca vor primi un training, toată lumea poartă veste de salvare și vor fi însoțiti în permanență de antrenor. Uneori au fost însoțiti de profesori, ceea ce le-a dat și mai multă încredere. Vâslim, dar ne și distrăm de fiecare dată: facem jocuri de sincronizare, râdem, cântăm și ne întrecem între noi.

La finalul fiecărui antrenament toți copiii și tinerii sunt entuzismați și dornici să vină la următoarea ședință!

Care sunt următoarele activități din program?

Unul dintre cele mai importante momente se va desfășura la începutul lunii august, în cadrul Campionatului Național de Bărci Dragon de la Bascov (județul Argeș). Patru echipaje (două cu deficiențe de vedere și două cu deficiențe de auz) se vor întrece în cadrul unor sesiuni demonstrative, în fața întregii comunități sportive: membri ai instituțiilor oficiale, antrenori și sportivi de performanță din toată țara.

Tinerii au făcut deja cunoștință cu pista de concurs în cadrul antrenamentelor desfășurate la Baza Nautică Bascov – Budeasa, si abia așteaptă să își demonstreze abilitățile.

Cum s-au desfășurat atelierele de viață sănătoasă?

În perioada rece copiii și tinerii din program au fost invitați la o serie de ateliere interactive, în format fizic (la școală/liceu) sau online susținute de un specialist. Am vorbit despre modul în care pot să adopte un stil de viață mai sănătos care presupune o alimentație mai bună, un program regulat de mișcare, odihnă corespunzătoare și adoptarea unor obiceiuri care fac bine la corp, minte și suflet. Informațiile au fost primite cu mult interes de tineri, care au fost curioși, au pus întrebări și au fost dornici să afle detalii suplimentare.

Care au fost obstacolele cu care v-ați confruntat?

Retincența persoanelor cu deficiențe senzoriale de a participa la activitățile sportive a fost provocarea principală. Nu pot să uit răspunsul unei asociații de profil în momentul în care i-am invitat pe beneficiari la antrenament: “Știti unde ați sunat? Aceste persoane nu văd! Cum să vină să vâslească într-o barcă?”. Din păcate sunt bariere pe care și le pun singuri, din lipsa de încredere în ei și teama de necunoscut. 

Comunicarea cu beneficiarii a fost un alt aspect pe care îl anticipam ca fiind dificil, de aceea ne-am bazat foarte mult pe colaborarea cu profesorii de la școlile de profil, dar și cu interpreți ai limbajului semnelor. În timp am învățat să comunicăm mai bine cu ei și să ne folosim de tehnologie pentru a le oferi un training sau un antrenament adaptat nevoilor specifice.

Accesul la activitate a pus anumite probleme unor participanți. Avem noroc că baza este situată într-o zonă ușor accesibilă cu mijloacele de transport în comun, iar la nevoie am asigurat preluarea din stație sau am organizat un transport pentru tot grupul.

Când se încheie proiectul, mai primiți beneficiari?

Acest proiect se încheie la finalul lunii septembrie, și până atunci desfășurăm antrenamente regulate cu participanții înscriși deja, dar și cu noi persoane. 

Cei care doresc se pot înscrie în formularul de pe pagina proiectului, aici: https://www.kayakchampions.ro/special-champions

La final, aș vrea să trimit un mesaj de încurajare către orice persoană cu deficiențe de vedere sau auz – încercați un sport nou și aveți încredere în puterile voastre!

De 4 ani desfășurăm activități cu diverse persoane din categorii defavorizate: persoane cu dizabilități fizice, utilizatori de scaun rulant, persoane cu dizabilități mentale sau intelectuale, supraviețuitoare de cancer, seniori, copiii instituționalizați. Anul acesta am înființat si secția paralimpică a clubului, cu ramurile de para-canoe și para-dragon, care oferă posibilitatea persoanelor vulnerabile să ajungă să practice un sport de performanță și să participe la competiții internaționale dedicate.

Sportul este limbajul universal al discriminării, ne uneste pe toți și ne demonstrează că în barcă suntem cu toții egali.

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Fundaţia OMV Petrom lansează ediția a doua a programului „Cutia Bebelușului“, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România şi Asociaţia SAMAS

„Cutia Bebelușului“ ajunge la 15.300 de mame și nou-născuți din aproape 1.300 de comunități dezavantajate Fundaţia OMV Petrom, în parteneriat...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv