marți, noiembrie 28, 2023

Bursa de Valori București, singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri globale realizate până acum în acest an

Evenimente Club Antreprenor

  • Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost singura bursa din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 in clasamentul global in functie de valoarea unei oferte inregistrate in primele 3 trimestre.
  • Competitia pentru atragerea de companii care sa se listeze s-a intensificat la nivel global in acest an. Cea mai mare oferta publica initiala (IPO) de pana acum in acest an a fost de 5,2 miliarde dolari si a fost realizata de Arm, companie inregistrata in Regatul Unit si listata pe NASDAQ (SUA).
  • Piata de capital din Romania a castigat vizibilitate atat pe plan international, cat si intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numarul investitorilor prezenti in piata de capital romaneasca a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare fata de numarul de acum cinci ani.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Piata de capital din Romania a devenit tot mai vizibila in randul investitorilor internationali. Am observat o crestere a reprezentantivitatii companiilor romanesti in componenta indicilor FTSE Russell si MSCI. La nivelul vizibilitatii, societatile listate la BVB si indicii BVB apar in datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare si suntem in discutii sa largim acest orizont astfel incat investitorii internationali sa aiba acces facil la datele privind companiile romanesti.
  • Si la nivelul investitorilor romani, cele mai noi date reconfirma trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de crestere si un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o crestere de 211% in ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care acceseaza piata de capital. Doar in acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derularii ofertei Hidroelectrica si a continuarii programului de obligatiuni Fidelis. Datorita ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursa din Europa prezenta in Top 5 IPO-uri realizate la nivel global pana acum in acest an.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • Ca operator de piata si sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare derulata in ultimii ani si rezultatele financiare recente confirma acest lucru. De altfel numarul celor care detin actiuni in cadrul emitentului BVB a depasit 5.000 de actionari, ceea ce este o premiera si reprezinta o triplare fata de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat si la nivelul evolutiei de piata, unde actiunea BVB a inregistrat in primele 10 luni o crestere de 100%, incluzand si dividendele.
  • Adoptand o perspectiva mai larga asupra pietelor de capital, putem observa fara dubiu ca, la nivelul IPO-urilor globale realizate pana acum in acest an, oferta Hidroelectrica a pus Romania pe harta internationala a fondurilor de investitii. Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luand in calcul ca a fost cea mai mare oferta publica initiala derulata in istoria Bursei de Valori Bucuresti si ca listarea pachetului de actiuni s-a realizat exclusiv pe bursa romaneasca, a demonstrat ca avem o comunitate foarte puternica de investitori, atat institutionali, cat si individuali.

Mai multe informații aici.

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024 -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Cercetările Kaspersky dezvăluie amploarea utilizării GenAI în companii și îngrijorările top managementului

Un studiu derulat de Kaspersky în mai multe țări din Europa inclusiv România subliniază o îngrijorare tot mai mare...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Agentia re7consulting agentie de marketing online si Social Media
- Advertisement -reclamaTa advertisement oferta advertising Club Antreprenor revista evenimente

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business - ClubAntreprenor.ro 2024! -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv