joi, iulie 18, 2024

Studiu MKOR & Carta Diversității: 44% dintre români au fost martorii unor situații discriminatorii la muncă

Evenimente Club Antreprenor

Redacțiahttps://www.clubantreprenor.ro/
Club Antreprenor dezvoltă cultura antreprenorială care se evidențiază prin varietatea activităților sale, inclusiv site-ul, revista și evenimentele de business.

Conform studiului Diversitate și Incluziune în organizațiile din România din perspectiva angajaților, 2023

  • 44% dintre angajați au fost martorii sau au experimentat personal situații discriminatorii la locul de muncă, în creștere cu 5% față de 2021
  • 84% dintre angajați înțeleg beneficiile programelor și inițiativelor de diversitate și incluziune, subliniind că acestea pot diminua conflictele dintre colegi și pot îmbunătăți comunicarea internă.
  • 77% dintre respondenți au declarat că nu au participat la traininguri privind diversitatea și incluziunea

Conform studiului „Diversitatea și Incluziunea în Organizațiile din România în 2023”, 44% dintre angajați declară că au experimentat personal sau au fost martorii unor situații discriminatorii la locul de muncă.

Majoritatea discriminărilor au fost pe baza etniei, în creștere cu 2% față de 2021.

Incidentele discriminatorii cele mai frecvente includ comentarii negative legate de aspectul fizic, glume batjocoritoare și chiar excluderea de la evenimentele organizației.

În ultimii ani, conceptele de diversitate și incluziune au câștigat teren în companiile din România, dar încă se discută destul de timid de beneficiile acestora pentru organizații și angajați sau de programe și inițiative care să le susțină.

Femeile, tinerii și angajații care se identifică cu un grup vulnerabil sau minoritar sunt cei care resimt cel mai acut discriminarea.

Conform cercetării, 84% dintre angajați, în special cei sub 40 de ani, femeile, persoanele din conducere și din grupuri vulnerabile sau minoritare, înțeleg beneficiile programelor de diversitate și incluziune la locul de muncă.

Principalele avantaje percepute sunt comparabile cu cele evidențiate în 2021 și vizează promovarea unei culturi organizaționale lipsite de conflicte, bazată pe comunicare și implicare.

Studiul „Diversitatea și Incluziunea în Organizațiile din România în 2023”, desfășurat de MKOR în colaborare cu Carta Diversității din România, și-a propus să ofere o viziune clară asupra modului în care organizațiile din România abordează conceptele de diversitate și incluziune, din perspectiva angajaților.

Datorită tehnologiei, lumea se transformă într-un mod accelerat. Diversitatea și incluziunea la locul de muncă încep să capete o importanță din ce în ce mai mare. Organizațiile realizează că acestea nu sunt doar niște concepte teoretice, ci sunt esențiale dacă doresc să devină mai competitive în piața muncii, și nu numai“, a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea și CEO-ul MKOR.

 

Prejudecățile sunt în continuare cea mai comună limitare în acceptarea diversității la locul de muncă. 37% dintre angajați consideră că preconcepțiile și ignoranța (36%) reprezintă bariere majore în asigurarea diversității și incluziunii în companiile românești. Acestea sunt mai frecvent resimțite în cadrul companiilor mari și al organizațiilor din sectorul public.

Despre practicile de diversitate și incluziune, 34% dintre angajați au declarat că nu sunt familiarizați cu politicile și practicile propriei companii în această privință. În plus, 77% dintre respondenți nu au participat la traininguri pe teme de diversitate și incluziune, sugerând un efort insuficient din partea companiilor în a educa și informa angajații în această direcție.

Cercetarea de anul acesta reprezintă o continuare a studiilor publicate în 2020 și 2021 alături de Carta Diversității din România.

Cercetarea derulată este la a doua ediție, fiind al doilea raport D&I din România care investighează îndeaproape perspectiva angajaților. Obiectivul nostru a fost să evaluăm în ce măsură programele de diversitate și incluziune sunt accesibile, înțelese și integrate de către beneficiarii reali ai acestor programe – angajații.
Am încercat să aflăm de la aceștia dacă percep cultura organizațională ca fiind una incluzivă, dacă sunt familiari cu politicile și programele de D&I, dacă se simt implicați în acțiuni concrete și dacă conștientizează beneficiile diversității la locul de muncă,“ a declarat Dana Oancea, Co-fondatoare și Project Manager Carta Diversității din România.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 778 de persoane, cu o eroare de +/-3,5%. Acesta acoperă o gamă largă de aspecte legate de diversitate și incluziune, oferind o imagine detaliată a situației din companiile românești.

Pentru informații detaliate, vă invităm să accesați raportul complet aici:
https://mkor.ro/studii/diversitatea-incluziunea-companii-perspectiva-angajatilor/


Despre MKOR Consulting

MKOR Consulting (https://mkor.ro/) este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței.

MKOR Consulting dezvoltă o serie de proiecte de cercetare proprii, pe care vă invităm să le parcurgeți în mod gratuit pe site-ul agenției:
https://mkor.ro/studii-piata-proprii/

Despre Carta Diversității

Carta Diversității este un angajament voluntar semnat de organizații din întreaga lume, prin care acestea își manifestă dedicarea față de promovarea principiilor diversității și incluziunii în mediul lor de lucru. Carta Diversității din România are scopul de a promova diversitatea, nediscriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă. Până în prezent, în România sunt peste 190 de semnatari ai Cartei Diversității care s-au angajat public să sprijine, să protejeze și să dezvolte diversitatea în cadrul propriei organizații.

 

Urmărește-ne:

Ne puteți urmări și pe Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram, YouTube și Google News!

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT CLUB ANTREPRENOR 2024

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -RoHealth

Latest News

Carrefour România și Asociația InspirAction susțin educația din România

Programul „Gesturi mici pentru practici mari” susține educația durabilă, economia circulară și protecția mediului înconjurător. Peste 60.000 de...
- Advertisement -TermeneRO Informații firme Verifică asociații și administratorii oricărei companii
- Advertisement -Ziarul Pozitiv RO
- Advertisement -Abonament anual 12 luni la Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -Evenimente business Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv
- Advertisement -oferta publicare articole copywriting content marketing online SEO Club Antreprenor Ziarul Pozitiv

Mai multe articole ca acesta

- Abonează-te la revista de business ClubAntreprenor.ro și ZiarulPozitiv.ro -ABONAMENT 2024 Club Antreprenor Ziarul Pozitiv