clubantreprenor.ro organizează joi, 29 iunie 2023 conferința cu tema „30 de ani de TVA în România”. Evenimentul desfășurat cu sprijinul Camerei Consultanților Fiscali va avea loc în Amfiteatrul Alexandru Ioan Cuza, Tronson II, Etaj 4 și 5, CCIR Business Center, Camera de Comerț și Industrie a României, situat pe Bulevardul Octavian Goga, Nr.2, Sector 3, București.
Partenerii evenimentului sunt: PKF Finconta, Cabot Transfer Pricing, JASILL Accounting & Business, Pactul Pentru Fiscalitate, Dobrinescu Dobrev SCA și Accace.
Evenimente - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:
10 decembrie: Future Energy Europe Summit, Ediția a IV-a
17 decembrie - Gala Club Antreprenor, Ediția a XVII-a
19 decembrie - Viitorul asigurărilor în domeniul transporturilor, expedițiilor și logisticii
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP
Prezentare
TVA-ul sau VAT în engleză, prescurtare pentru Taxa pe Valoare Adăugată, este un impozit încasat în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au participat la ciclul economic virează soldul TVA la bugetul de stat.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) a fost introdusă pentru prima oară în Europa în
1954, în Franța. În 1967 statele membre ale Comunității Economice Europene au
căzut de acord să își înlocuiască sistemele de impozit pe cifra de afaceri cu un regim comun de TVA. De atunci TVA-ul a fost introdus în aproximativ 140 de țări din întreaga lume. TVA-ul este o sursă majoră de venituri pentru bugetele naționale și în numeroase state membre ale Uniunii Europene reprezintă chiar sursa principală de venituri.
În țara noastră, TVA -ul a fost reglementat prin Ordonanța numărul 3 din 27 iulie 1992 (care a fost publicată în Monitorul Oficial în 17 august 1992), aprobat prin Legea numărul 130/1992 (care a fost adoptată de Senat și Camera Deputaților în 29 decembrie 1992) și pus în aplicare începând cu data de 1 iulie 1993 în timpul guvernului condus de Nicolae Văcăroiu.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/2089
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/2446
La început existau trei cote de TVA: 18%, 9% și cota zero.
În România sunt acum în vigoare 3 cote de TVA: cota standard: 19% și cota redusă: 9% și 5%. De cota de 9% beneficiază cazarea în cadrul sectorului hotelier, servicii de restaurant, livrarea de produse ortopedice, livrarea de medicamente etc. De cota de 5% beneficiază manualele școlare, locuințele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp a căror valoare nu depășește suma de 600.000 de lei, serviciile constând în permiterea accesului la muzee etc.
Potrivit unui Raport al Comisiei Europene, România a înregistrat în anul 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8 %) și Lituania (23,5 %). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1,0 %), Suedia (1,4 %) și Cipru (2,7 %). În termeni absoluți, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde EUR) și Germania (23,4 miliarde EUR).
Cele mai populare scheme prin care statul este fraudat de evazioniști sunt: Frauda cu TVA la tranzacțiile intracomunitare; Rambursările ilegale de TVA; Diminuarea valorii mărfurilor în Vamă; Evaziunea prin metoda insolvenței; Caruselul, cea mai populară metodă de fraudă.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat în anul 2022 Directiva care permite ”reformarea” cotelor de TVA în întreaga Uniune Europeană și oferă statelor membre flexibilitate în stabilirea cotelor. Revizuirea cotelor de TVA este un proiect la care se lucrează de multă vreme la nivelul Consiliului UE, intenția forurilor europene fiind aceea de a oferi guvernelor mai multă flexibilitate în stabilirea şi adoptarea cotelor reduse de TVA, dar și în îndeplinirea priorităților generale ale Uniunii Europene (în principal reziliența sistemului de sănătate, Pactul verde european și tranziția digitală). Conform acestor noi norme, cotele reduse de TVA pot fi aplicate de către statele membre unei liste mai largi de bunuri și servicii, fiind posibilă inclusiv utilizarea cotelor de 0% pentru produsele alimentare, farmaceutice sau de uz medical.
Evenimentul 30 de ani de TVA în România își propune să prezinte măsurile care ar stimula colectarea TVA-ului în anii următori.
Teme de discuție (lista este deschisă)
Măsuri de încurajare a conformării voluntare a contribuabililor;
Efectele implementării SAF-T (Standard Audit File for Taxation – Fișierul Standard de Audit pentru Taxe) și a conectării caselor de marcat la sistemul informatic al Fiscului;
Sistemul RO e-Factura;
Sistemul RO e-transport;
Digitalizarea ANAF.
Vorbitori
Daniela TEODORU, Director General, Direcţia Generală Coordonare Control Fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
Sia-Nicoleta JIRU, Director, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, Direcția Proceduri si Programare Control Fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
Dan MANOLESCU, Președinte, Camera Consultanților Fiscali (CCF)
Narcisa CHIRILĂ, Tax Manager, PKF Finconta: TVA – sedii fixe
Elena SIGHINAȘ, Tax Director, Accace România: Impactul Deciziilor Curții Europene de Justiție în materie de TVA în practica inspecțiilor fiscale
Flavius Valentin JAKUBOWICZ, Partener Executiv, JASILL: Impactul tehnologiei blockchain asupra sistemului european de TVA
Luisiana DOBRINESCU, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA: Vulnerabilitățile actualului sistem de TVA: comentarii asupra propunerilor de reformare a sistemului
Cristina SĂULESCU, Partener, Cabot Transfer Pricing: Cotele de TVA în 2023
Moderator – Constantin Rudnițchi
Agendă
09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților
09,30 – 12,30: Prezentări și dezbateri
12,30 – 13,30: Prânz
Audiență: consultanți fiscali, experți fiscali, auditori financiari, evaluatori, contabili, directori financiari, directori generali, controlleri financiari, directori economici, asociații patronale și profesionale, ONG-uri cu profil fiscal; mass-media.
Taxa de participare
Taxa de participare este de 300 de lei.
Consultanții fiscali au o reducere – 200 de lei, în loc de 300 de lei.
Contact
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor
0732. 903. 216
mircea.fica@clubantreprenor.ro